ΔΕΚΑΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

ΔΕΚΑΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

Ο λόγος του Κυρίου της δέκατης πέμπτης Κυριακής του έτους είναι πολύ επίκαιρος.

Ο Μωυσής βεβαιώνει ότι ο λόγος του Θεού  είναι πολύ κοντά στον άνθρωπο. Δεν πρέπει να πάμε μακριά για να τον αναζητήσουμε και να τον ακούσομε. Ευρίσκεται μέσα στην καρδιά μας, μέσα στη συνείδησή μας.

Στην δεύτερη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κολοσσαείς αποκαλύπτεται  την πραγματική προσωπικότητα του Ιησού,  που είναι η εικόνα του αόρατου Θεού. Διαμέσου του Χριστού δημιουργήθηκαν τα πάντα. Εκείνος υπήρχε πριν από όλα και όλα έγιναν μέσω Αυτού.

Στην παραβολή του καλού Σαμαρείτη ο Ιησούς  μας παρουσιάζει  ένα θαυμάσιο παράδειγμα αγάπης προς τον πλησίον και μάλιστα προς κάποιον που θεωρείτο εχθρός. Είναι γνωστό πως οι Σαμαρείτες και οι Εβραίοι δεν είχαν καλές σχέσεις τόσο που δεν μιλιόντουσαν μεταξύ τους και οι Εβραίοι δεν περνούσαν από τη Σαμάρεια.

Όπως ο διδάσκαλος του νόμου έτσι και εμείς  πολλές φορές έχουμε τον πειρασμό  να ρωτήσουμε:

« Κύριε ποιος είναι ο πλησίον μου»;

Συχνά είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά μας, δείχνουμε μια υπερευαισθησία  για τους αναγκεμένους του κόσμου, θέλουμε  να πατάξουμε την πείνα στις χώρες του τρίτου κόσμου, όμως γύρω μας, δίπλα μας, στο ίδιο το σπιτικό μας υπάρχουν άνθρωποι ίσως και μεταξύ των συγγενών μας στους οποίους αρνούμαστε τη βοήθεια μας, την κατανόηση μας, την αγάπη μας. Είναι εύκολο να αγαπούμε  όποιον είναι μακριά μας, αλλά είναι δύσκολο  να δοθούμε ανιδιοτελώς  σε όποιον ζει  κοντά μας γιατί με τις πολλές απαιτήσεις του μας δημιουργεί συχνά ενοχλητικές αλλαγές  στο πρόγραμμα της ζωής μας. ΜακάριοΚύριοςναμαςανοίξειταμάτια!

Σήμερα ο Κύριος μας είπε πως κάθε άνθρωπος είναι ο πλησίον μας διότι είναι παιδί του ίδιου του Θεού Πατέρα. Η αγάπη μας και η κατανόηση  πρέπει να αρχίζει από την οικογένεια, μεταξύ των συγγενών, στην ενορία μας, στο  νησί μας και έτσι σιγά-σιγά επεκταθεί πιο μακριά, να φθάσει σε κάθε γωνιά της γης.

 

Συχνά συμβαίνει  όταν βγαίνουμε από το σπίτι  να βάζουμε μία μάσκα της καλοσύνης  που μας βοηθά να συμπεριφερόμαστε όλο ευγένεια και καλοσύνη, όμως όταν επιστρέψουμε στο σπίτι βγάζουμε τη μάσκα και τότε γινόμαστε νευρικοί, απρόσιτοι, αμίλητοι.

Ο Κύριος σήμερα μας είπε όμως πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε με τον πλησίον μας. Ας το προσπαθήσουμε.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου