Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, όπως κάθε τελευταία Πέμπτη του μήνα, η τοπική μας Εκκλησία συνάχθηκε στο Θεομητορικό της Προσκύνημα στο Βρυσί για να προσευχηθεί για νέα ιερατικές και μοναχικές κλήσεις.
Στην Σύναξη αυτή τέλεσε την Ευχαριστία, ως συνήθως, ο Αρχιεπίσκοπός μας και συλλειτούργησαν μαζί του: ο π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο π. Μάρκος Φώσκολος και ο π. Ιωάννης Σκλάβος.
Την ίδια αυτή ημέρα συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τη λήξη των εργασιών της 8ης Συνόδου της τοπικής μας Εκκλησίας (17 Νοεμβρίου 1996 – 28 Ιανουαρίου 2001).
Με την ευκαιρία αυτής της επιτελείου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:
Σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από τη λήξη της 8ης Συνόδου της τοπικής μας Εκκλησίας ( άρχισε στις… του 1996 και ολοκληρώθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2001 ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
Κατά την τελετή της λήξης της Συνόδου στον Καθεδρικό μας Ναό στην Ξινάρα είπα μεταξύ άλλων:
«Να είστε βέβαιοι πως το πολύτιμο αυτό υλικό, από αύριο το πρωί, θα γίνει αντικείμενο προσεκτικής μελέτης και προσευχής και με τη χάρη του Θεού θα επιλέξουμε από αυτό το νέκταρ για να το προσφέρουμε ως τροφή στην Εκκλησία μας.
Η Εκκλησία άκουσε με όσους χρησιμοποίησαν τα αυτιά τους για να ακούσουν (Ματθ. 11, 15) το Πνεύμα του Θεού. Τώρα η Εκκλησία θα αποφασίσει με τον τρόπο που προβλέπουν οι Ιεροί Κανόνες και η Ιεραρχική Τάξη.
Η Εκκλησία μίλησε με όσους είχαν το θάρρος να μιλήσουν.
Η Εκκλησία σύντομα θα αποφασίσει χρησιμοποιώντας το νου και την καρδιά των μελών των ενοριακών συμβουλίων και των επιτροπών της Αρχιεπισκοπής που οφείλουν να είναι θεσμοί ενεργοί και όχι τυπικοί.
Δεν θα γκρεμίσουμε αλλά θα ανακαινίσουμε.
Δεν θα σβήσουμε το χθες αλλά βασισμένοι σ’ αυτό, θα γράψουμε το σήμερα και θα ετοιμάσουμε το αύριο.
Δεν θα χτίσουμε από την αρχή, αλλά θα προσθέσουμε στο πνευματικό οικοδόμημα της τοπικής μας Εκκλησίας και τους δικούς μας λίθους, μικρούς ενδεχομένως και ασήμαντους, αλλά δοσμένους με πολλή αγάπη για να συμβάλλουν στην ανύψωσης της.
Δεν θα γίνουμε Γραφείο εκδόσεων πιστοποιητικών ή Γραφείο τελετών ή υποκατάστατο του Υπουργείου κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά θα παραμείνουμε Μυστήριο Σωτηρίας».
Τώρα θα σας υπενθυμίζω μερικές διαπιστώσεις και προτάσεις της Συνόδου και εσείς θα δείτε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σ’ αυτά που πρότεινε:
Είπε η Σύνοδος 8η Σύνοδός μας μεταξύ άλλων:
01.Η Εκκλησία μας έχει αρκετές ελλείψεις σε πολλούς τομείς, αλλά καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υστερεί κάπου. Είναι μια φτωχή Εκκλησία, αλλά ιδιαίτερα γενναιόδωρη, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και προς την παγκόσμια Καθολική Εκκλησία.
02.Οι κοινότητές μας διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές για την ποιμαντική τους δραστηριότητα και οι πιστοί είναι από τους πιο γενναιόδωρους, σε πανελλήνιο επίπεδο, για τη στήριξη των ενοριακών και επαρχιακών ποιμαντικών πρωτοβουλιών.
03.Ο εκκλησιασμός είναι σε υψηλά επίπεδα ακόμη αλλά λιγότερο μεταξύ των νέων, πράγμα που πρέπει να μας προβληματίσει.
04.Η τοπική μας Εκκλησία αισθάνεται σεβασμό και αδελφική χριστιανική αγάπη προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία αποτελεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και αναπτυσσόμαστε με όλες τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτή η συμβίωση
05.Η λειτουργική μεταρρύθμιση της Β’ Συνόδου του Βατικανού οφείλει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί, όχι μόνο ως προς το γράμμα, αλλά κυρίως ως προς το πνεύμα. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στη σωστή προετοιμασία των Μυστηρίων του Βαπτίσματος, του Χρίσματος και του Γάμου.
06.Τα πολυπληθή μνημόσυνα να ελαττωθούν και να περιοριστούν σε ένα μετά τον θάνατο και στην τέλεση του τεσσαρακονθήμερου και του ετησίου.
07.Η τέλεση της Ευχαριστίας στα πολλά παρεκκλήσια και εξωκκλήσια να γίνεται μία φορά το χρόνο στην εορτή του αγίου ή κατά την περίοδο του Πάσχα.
08.Η τέλεση της Ευχαριστίας της Κυριακής δεν επιτρέπεται να τελείται εκτός του ενοριακού Ναού.
09.Η τέλεση Μυστηρίων, όπως του Βαπτίσματος και του Γάμου, επιτρέπεται μόνο στους ενοριακούς ναούς και του καθεδρικού Ναού.
10. Σε μικρές ενορίες όπου δεν είναι δυνατή ή εύκολη η τέλεση της Ευχαριστίας κατά την Κυριακή, προτείνεται να τελείται η Ακολουθία του Λόγου από ομάδα μοναχών και λαϊκών.
11.Το έργο των μοναχικών κοινοτήτων μέσα στην τοπική μας Εκκλησία είναι αναντικατάστατο.
12.Οι λαϊκοί καλούνται να προσφέρουν το αποστολικό τους έργο στον τομέα ευαγγελισμού της οικογένειας τους και στον κατηχητικό τομέα της τοπικής Εκκλησίας, σε συνεργασία με τους ιερείς και μοναχούς.
13.Οι γονείς οφείλουν να καταλάβουν ότι είναι οι πρώτοι και αναντικατάστατοι κατηχητές των παιδιών τους, όλων των ηλικιών.
14.Στην τοπική μας Εκκλησία το φιλανθρωπικό έργο συντονίζεται από την ΚΑΡΙΤΑΣ ΤΗΝΟΥ, που αποτελεί μέλος της ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ και της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΡΙΤΑΣ. Χρειάζεται καλύτερη και συστηματική οργάνωση της
15.Επιβάλλεται η αναδιοργάνωση των ενοριών και ο καθορισμός των γεωγραφικών τους ορίων, ώστε να μην είναι ενορίες κατ’ όνομα αλλά στην ουσία. (στις 24 Ιουνίου με τη βοήθεια ειδικής δεκαπενταμελούς επιτροπής από ιερείς προχωρήσαμε στην αναδιοργάνωση της τοπικής μας Εκκλησίας δημιουργώντας 7 ποιμαντικές ενότητες στις οποίες εντάχτηκαν οι 23 ενορίες της τοπικής μας Εκκλησίας.
Για την υλοποίηση των πορισμάτων της 8ης Συνόδου έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα: το συνοδικό κείμενο με 194 σελίδες- το τεύχος για την αναδιοργάνωση των ενοριών με 99 σελίδες και το εγκόλπιο του εφημερίου με 80 σελίδες, το οποίο αργότερα έγινε και εγκόλπιο και για όλους τους ιερείς της Ελλάδος με 279 σελίδες.
Όλα αυτά είναι εργαλεία που βοηθούν δεδομένη την καλή θέληση και διάθεση όλων μας να συνεχίσουμε να είμαστε αυτό που διαπίστωσε η 8η Σύνοδος μας: Μια που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υστερεί κάπου. Είναι μια φτωχή Εκκλησία, αλλά ιδιαίτερα πνευματικά και υλικά γενναιόδωρη, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και προς την παγκόσμια Καθολική Εκκλησία. Αμήν