Δανία: μια πραγματικά “διεθνής” Καθολική Εκκλησία

ΔΑΝΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑΔΙΕΘΝΗΣΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αναφερθήκαμε προ μηνών στην απαίτηση της δανικής κυβέρνησης να μεταφρασθούν, στη γλώσσα της χώρας, τα θρησκευτικά κείμενα και οι ύμνοι που χρησιμοποιούνται από τους διαμένοντες σ` αυτήν, σημειώνοντας ότι μόνο στη μικρή Καθολική κοινότητα υπάρχουν άτομα από 40 διαφορετικές χώρες, κατάσταση που καθιστά το κόστος δυσβάστακτο. 

Σήμερα παρουσιάζουμε κάποια ακόμα στοιχεία για την Καθολική κοινότητα της Δανίας, που θυμίζουν, αναλογικά, την Καθολική κοινότητα της Ελλάδας, όπως τα παρουσίασε ο ιταλός ιερέας, της Πορείας των Νεοκατηχουμένων π. Samuel Lambo, ο οποίος, χρόνια τώρα, υπηρετεί στο Πρακτορείο FIDES στη Δανία. 

Η τοπική Καθολική κοινότητα ήταν κάτω του 1% του πληθυσμού, πλέον, στα 5,8 εκατ. Δανών, στην πλειοψηφία Λουθηρανούς, η αναλογία των Καθολικών έχει ξεπεράσει το 1,3%. Αυτό οφείλεται στην αύξηση μεταναστών και προσφύγων στη Δανία: ο π. Lambo αναφέρει ότι στην ενορία του St Canute Lavard, στα βόρεια της Κοπεγχάγης έχει πιστούς  (και) από Φιλιππίνες, Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Νιγηρία, Μπουρούντι, Σομαλία, Ιράκ. Λίβανο, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία, Νορβηγία, Λιθουανία, Βραζιλία, Κολομβία, Μεξικό, Ισημερινό και ΗΠΑ. 

Η ενορία έχει 2600 πιστούς, επί συνολικού πληθυσμού 200.000 κατοίκων, εκτεινόμενη σε 5 διοικητικές περιφέρειες. Εντός των ορίων της λειτουργεί καθολικό δημοτικό σχολείο, το ιεροσπουδαστήριο “ Redemptoris Mater”, μια ενορία για Χαλδαίους καθολικούς και δύο γυναικείες Μονές Βενεδικτίνων και του “Πολυτίμου Αίματος”. Δύο Βενεδικτίνοι ιερομόναχοι εξυπηρετούν επίσης και διαμένουν στους χώρους της γυναικείας μονής.  

Όλη η χώρα υπάγεται σε μια μόνο εκκλησιαστική επαρχία, με Καθεδρικό Ναό αφιερωμένο στον St Anger, που έφερε το χριστιανισμό στην περιοχή. Υπολογίζοντας ότι στη Δανία υπάγονται τα νησιά Φερόε και η Γροιλανδία ίσως είναι η μεγαλύτερη καθολική εκκλησιαστική διοίκηση!  

Ο π. Lambo ανέφερε ότι η πανδημία περιόρισε την ποιμαντική δράση και την επαφή με το ποίμνιο, μετά το Μάρτιο 2020. Η επικοινωνία έγινε πλέον διαδικτυακή και μέσω γραπτών κειμένων στην ιστοσελίδα της ενορίας. Ελπίζει η κανονικότητα να επανέλθει, ώστε και η διαπροσωπική επαφή να είναι εφικτή και να επανέλθει η τακτική επαφή του με την καθολική κοινότητα τη ςΣουηδίας 

Πληροφόρηση από Πρακτορείο Fides – Φωτογραφία καθεδρικού από Wikipedia  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου