Δήλωση της Κάριτας Ευρώπης μετά τις Ευρωεκλογές 2024

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024  

Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ 

ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΥΣΝΗ

 

Μετά τις εκλογές για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.), που διεξήχθησαν μεταξύ 6-9/6/ 2024 στις 27 χώρες της Ε.Ε. ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επίτευξη μιας κοινωνικής Ευρώπης που υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη και την παγκόσμια αλληλεγγύη. 

Τα αυξανόμενα επίπεδα φτώχειας σε όλη την Ευρώπη, που επηρεάζουν το 30% του πληθυσμού, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας, για την εφαρμογή ολοκληρωμένων δράσεων, ώστε να αντιμετωπισθούν οι βαθύτερες αιτίες που προκαλούν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό στην Ευρώπη και διεθνώς.

Θα συνεργαστούμε με το επερχόμενο Ε.Κ. για επείγουσες προτεραιότητες όπως η διασφάλιση αποτελεσματικής, επαρκούς και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικής προστασίας και κοινωνικών υπηρεσιών για όλους. Αυτό θα περιλαμβάνει τη στενή παρακολούθηση της εφαρμογής των 20 Αρχών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων (EPSR) για το 2025 και μετά, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το Στόχο Κοινωνικής Ανάπτυξης μείωσης της φτώχειας (SDG) ως 50% ως το 2050. Θα παροτρύνουμε την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει Οδηγία – Πλαίσιο σχετικά με το Ελάχιστο Εισόδημα, στα πλαίσια της εντολής του νέου Ε.Κ. όπως αναφέρεται και στο Υπόμνημά μας για τις Ευρωεκλογές. 

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, βλέπουμε τον κίνδυνο να κλείσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα στην ανθρώπινη κινητικότητα. Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη ικανή να τερματίσει τη βία τις επαναπροωθήσεις και τις διακρίσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγγυηθεί την πρόσβαση στο Άσυλο, διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια, την αποτελεσματική διαδικασία ασύλου και τις συνθήκες υποδοχής. Καλούμε τους νέους φορείς χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. να αναγνωρίσουν τη θετική και απαραίτητη συνεισφορά που έχουν οι μετανάστες στην ποικιλομορφία της κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής στην Ευρώπη. 

Σε διεθνές επίπεδο επιθυμούμε να συνεχίσουμε την πορεία μεταρρύθμισης του συστήματος βοηθείας προς τοπική ανθρωπιστική δράση και ανάπτυξη. Υποστηρίζουμε την αύξηση της άμεσης ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής χρηματοδότησης, σε τοπικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. 

Δεδομένου του πολλαπλασιασμού των ανθρωπιστικών κρίσεων σε όλο τον κόσμο, πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως ανθρωπιστικός δωρητής με αρχές, χορηγώντας ανθρωπιστική βοήθεια με βάση τις ανάγκες και όχι με βάση τις γεωπολιτικές προτεραιότητες και διασφαλίζοντας ότι δε θα υπάρξουν κρίσεις που θα ξεχασθούν. 

Θα συνεχίσουμε να προάγουμε την παγκόσμια δικαιοσύνη και τη συνέχιση των πολιτικών για την αειφόρο ανάπτυξη. Οραματιζόμαστε μια Ε.Ε. που θα συνεργάζεται με τις χώρες εταίρους σε ισότιμη βάση, ανταποκρινόμενη στις κύριες προτεραιότητες, στους τομείς της χρηματοδότησης για το κλίμα και των δημόσιων επενδύσεων στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

Η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλάζει, αλλά η αποστολή μας ως Κάριτας Ευρώπης παραμένει ίδια, να προωθούμε ανθρωποκεντρικές πολιτικές, όπου θα γίνεται σεβαστή και θα προστατεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επιθυμούμε να εργαστούμε εποικοδομητικά με τα μέλη που εκλέχθηκαν στο Ε.Κ. και να πετύχουμε το όραμά μας για μια Ευρώπη που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη και όπου κάθε άτομο θα μπορεί να αναπτυχθεί και να ζήσει με ειρήνη και ελευθερία.

 (Maria Nyman, Γενική Γραμματέας της Κάριτας Ευρώπης)

Η Κάριτας Ευρώπης ανυπομονεί να συναντηθεί με τα να μέλη του Ε.Κ. για να οικοδομήσουμε μια δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη Ευρώπη. 

Απόδοση στα Ελληνικά

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής

«Δικαιοσύνη και Ειρήνη» 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου