ΓΝΩΡΙΜΙΑ – ΑΓΑΠΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ

Η Εκκλησία βλέπει την προσεχή ιστορική συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Κύριλλο ως ένα νέο βήμα  προς την ενότητα και την κοινή μαρτυρία των χριστιανών.

Ο κάθε χριστιανός που θέλει να ζει ως αληθινός χριστιανός, ακολουθώντας το Χριστό με το πνεύμα του Ευαγγελίου, δεν μπορεί παρά να προσμένει με αισιοδοξία αυτό το γεγονός, το οποίο ήταν από καιρό επιθυμητό και τώρα με την καλή θέληση και των δύο Προκαθημένων και τη φώτιση του Παναγίου Πνεύματος γίνεται πραγματικότητα.

Είναι μία πράξη θαρραλέα, αδελφική και χριστιανική που αποδεικνύει ότι και σήμερα η Εκκλησία του Χριστού διαθέτει σύγχρονους Αγίους Πατέρες, που εμφορούνται από το Πνεύμα του Κυρίου και προχωρούν αργά αλλά σταθερά σε βήματα  καταλλαγής, αδελφοσύνης και ενότητας χριστιανικής.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι απαραίτητη αυτή η μεταξύ των χριστιανών προσέγγιση, όχι για να γίνουν περισσότεροι σε αριθμό ή πιο ισχυροί σε λόγο και σε κήρυγμα, αλλά πιο πειστικοί με συγκεκριμένα έργα αγάπης.

Η εποχή μας με τα κάθε λογής προβλήματά της, έχει ανάγκη από ένα ισχυρό αντίδοτο. Αυτό δεν είναι άλλο από την  αγάπη, την ειλικρινή και ανιδιοτελή, δηλαδή την ευαγγελική και χριστιανική. Μια τέτοια αγάπη δεν μπορούν να την εγγυηθούν παρά μόνο οι χριστιανοί, οι ταπεινοί και οι απλοί μαθητές του Κυρίου που καθημερινά συνειδητοποιούν, ότι ενώ δεν φταίνε για το χωρισμό των Εκκλησιών, φταίνε διότι  επιτρέπουν τη συνέχισή του. Από την ενότητα των  Εκκλησιών οι μόνοι που θα λυπηθούν είναι ο διάβολος και οι εχθροί της Εκκλησίας.

Παρήλθε ο καιρός των ανταγωνισμών και έφθασε ο καιρός των συνθέσεων. Δεν θα πρέπει να είναι οι Άρχοντες των λαών που θα πρωτοστατούν σ' αυτή τη σύνθεση  και συνεργασία, αλλά οι Προκαθήμνεοι των Εκκλησιών.Είναι ο καιρός της αύξησης των προσπαθειών για την μεγαλύτερη μεταξύ τους γνωριμία. Η κάθε Εκκλησία έχει να προσφέρει στην άλλη και να ωφεληθεί από την άλλη. Στην ενότητα θα αναδειχθεί και η πνευματική δύναμη της Εκκλησίας.

Είναι ανάγκη να κοιτάζουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Μια πραγματικότητα με πολλά στοιχεία που ενώ χθες, πριν από το σχίσμα, δεν αποτελούσαν αιτία χωρισμού σήμερα προβάλλονται και μάλιστα υπερβολικά ως ουσιαστικές διαφορές. Υπάρχουν διαφορές και διαφοροποιήσεις που υπήρχαν και στην πρώτη χιλιετία της Εκκλησίας και όμως ήταν ΜΙΑ. Σήμερα, δυστυχώς, τη διαφοροποίηση στο τυπικό της λατρείας, τη χρήση του άρτου ενζύμου και αζύμου στο Μυστήριο της Ευχαριστίας, τον τρόπο με τον οποίο σημειωνόμαστε με το σημείο του σταυρού, την τέλεση του μυστηρίου του Βαπτίσματος με κατάδυση ή επίχυση, κ.λ.π. τις προσλαμβάνουμε ως εμπόδια για την ενότητα και όμως δεν είναι παρά ένας αποδεκτός  εμπλουτισμός της Εκκλησίας!

Ακόμη και σήμερα το πιο μεγάλο εμπόδιο για την  ενότητα της Εκκλησίας δεν είναι ούτε το Πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης, ούτε το filioque, αλλά  η απομόνωση και η αποξένωση αδελφών που είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να μη γνωριζόμαστε.

Πέρασαν πολλοί αιώνες μοναξιάς, εσωστρέφειας και αυτάρκειας με αποτέλεσμα ο ένας χριστιανός να θεωρεί τον άλλο ξένο. Σ’ αυτό το κακό συνέβαλε και η ίδια η Πολιτεία με την επινόση της έκφρασης «ξένα δόγματα». Η κάθε πλευρά θεώρησε τον εαυτόν της αυτάρκη και δεν θέλησε να εμπλουτιστεί με τον συμπληρωματικό θησαυρό του άλλου. Ο εκκλησιαστικός θησαυρός της Ανατολής με το θησαυρό της Δύσης αποτελούν ένα  ανεκτίμητο πλούτο διδασκαλίας, κατήχησης, λατρείας και πνευματικότητας.

Σήμερα οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών κάνουν αμοιβαία βήματα προς εμπρός με σκοπό την αδελφική  συνάντηση. Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική πορεία για την μεταξύ τους γνωριμία. Οφείλουμε όλοι μας, ακολουθώντας το παράδειγμα τους, να αναζητούμε τρόπους διεύρυνσης αυτής της  γνωριμίας, η οποία θα δημιουργήσει την μεταξύ μας αγάπη που θα φέρει και την μεταξύ τους ενότητα.

Όσοι επιθυμούμε διακαώς αυτή την ενότητα της Εκκλησίας,  ας επικαλεστούμε την ευλογία του Θεού πάνω στην προσεχή συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου και Πατριάρχου Κυρίλλου. Ας προσευχηθούμε, ώστε αυτό το σημαντικό εκκλησιολογικό και ιστορικό γεγονός να είναι ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός, για την ενότητα όλων Εκείνων που βαπτίστηκαν στο όνομα της Αγίας Τριάδας. Και τέλος ας  ευχηθούμε σύντομα να ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια εμπνευσμένα χριστιανικά βήματα που θα φέρουν πιο κοντά την πραγματοποίηση της προσευχής του Κυρίου «ίνα πάντες εν ώσιν».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου  της ημέρας

Τρίτη της 2ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής  18 Μαρτίου  2025    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  ΑμήνΕπικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με