ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΝΑΞΟΣ

ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΝΑΞΟΣ

Μετά την μεγάλη χαρά και γιορτή που  δημιούργησε η παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας μας στη Νάξο την Κυριακή 22 Μαΐου και το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο που τέλεσαν στον Μητροπολιτικό μας Ναό, χθες Κυριακή 29 Μαΐου η Εκκλησία στη Νάξο γιόρτασε και πάλι αλλά αυτή τη φορά ένα διαφορετικό γεγονός.

Οκτώ παιδιά της Ενορίας τη Μητρόπολης έλαβαν από τα χέρια του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου μας, π. Νικολάου, το Μυστήριο του Χρίσματος. Όλα είχαν  καλά προετοιμαστεί από τον εφημέριο π. Γεώργιο και τις δύο κατηχήτριες την κυρία Φανή Δάσκου και την κυρία Λία Πρίντεζη. Η Μητρόπολη ήταν κατάμεστη από πιστούς που ήλθαν να συμμετάσχουν στη γιορτή και να συγχαρούν  παιδιά γονείς και αναδόχους για την όμορφη αυτή ημέρα της ζωής τους.

Η χορωδία του ναού με την  κυρία Λία στο εκκλησιαστικό όργανο κάλυψε μελωδικά όλα τα ασματικά μέρη της  Ιεροτελεστίας.

Μετά την  ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος είπε στην Εκκλησία:

Στα σημερινά βιβλικά αναγνώσματα η λέξη που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι το επίθετο «νέος» Το δεύτερο ανάγνωσμα, παρμένο από το Βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη  μας μίλησε για «νέους ουρανούς και νέα γη», αναφέρθηκε στη«νέα Ιερουσαλήμ» και κατέληγε ως εξής:Και είπε αυτός που καθόταν στο θρόνο: «ιδού όλα τα κάνω καινούργια». Ο  Λόγος του Κυρίου μας  μίλησε για νέα πράγματα.

Το μεγαλύτερο «νέο»,  αδελφοί μου και αδελφές μου, το ακούσαμε λίγο πριν από τον ίδιο τον Ιησού: «σας δίνω νέα εντολή να αγαπάτε ο ένας τον άλλο».

 Να λοιπόν η μεγάλη καινοτομία!  Στη ζωή μας  αυτό που είναι πάντα νέο είναι η αληθινή αγάπη, μόνο αυτή μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις καινούριες, να μεταβάλλει  ριζικά τη ζωή μας και τον κόσμο όλο.  Ίσως μου πείτε μα αυτή η εντολή δεν είναι καινούρια ακούγεται δύο χιλιάδες τώρα χρόνια!

Ένας διάσημος Γερμανός φιλόσοφος έλεγε: «Αυτό που κάνει ένα άνθρωπο να ξεχωρίζει δεν είναι να βλέπει  πρώτος κάτι νέο  αλλά να βλέπει ως νέο κάτι που ήδη είναι γνωστό αλλά ίσως ξεχαστεί». (Nietzsche).

Η εντολή της αγάπης που δίνει ο Χριστός δεν είναι νέα  για το περιεχόμενο της και το αντικείμενό της αλλά για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πραγματοποιούμε αυτή την εντολή. Ο Ιησούς, που πρώτος μας αγάπησε, μας ζητά να αγαπούμε χωρίς όρους και χωρίς περιορισμούς. Να αγαπούμε όχι μόνο όσους μας αγαπούν αλλά και εκείνους που δεν μας  αγαπούν,  ακόμη και εκείνους που μας μισούν, να αγαπούμε ακόμη και τους εχθρούς μας.

Ο Ιησούς δεν μας συμβουλεύει να αγαπούμε ο ένας τον άλλο, ούτε μας παρακαλεί, αλλά μας δίνει εντολή να αγαπούμε, μας διατάζει

Η αγάπη είναι το διακριτικό του   χριστιανού. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους συνανθρώπους του. Ο χριστιανός δεν είναι ένας ψυχρός τηρητής του νόμου, κάποιος που πηγαίνει στην Εκκλησία, ελεεί το συνάνθρωπό του, απαγγέλει προσευχές. Ο χριστιανός είναι  πάνω από όλα  αυτός που αγαπά.

Αγαπητά μου παιδιά αυτή η εντολή ισχύει και για σας, από τώρα που είστε μικρά παιδιά. Αυτή η εντολή θα συνοδεύει σε όλη τη ζωή σας. Μόνοι σας δεν θα τα καταφέρετε να την τηρήσετε,   χρειάζεστε αυτό που θα λάβετε σήμερα, δηλαδή το Άγιο Πνεύμα που σήμερα θα σας στείλει ο Θεός Πατέρας επειδή θα του το ζητήσει για σας ο Υιός ο Ιησούς Χριστός.

Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, δεν έχει σώμα όπως είχε ο Χριστός όταν ήταν πάνω στη γη, δεν το είδε το Άγιο Πνεύμα, όπως είδαν  τον Ιησού οι Απόστολοι και οι μαθητές του και μας μίλησαν για Εκείνον. Το Άγιο Πνεύμα δεν το βλέπουμε αλλά και τον αέρα δεν τον βλέπουμε, όμως τον αισθανόμαστε όταν φυσά στο πρόσωπό μας. Και το Άγιο Πνεύμα το αισθανόμαστε  όταν μας βοηθάει να κάνουμε το καλό,  να αγαπούμε όλους τους ανθρώπους και να τηρούμε την  εντολή που μας έδωσε ο Χριστός να αγαπάμε ο ένας τον  άλλο.

Σήμερα το Άγιο Πνεύμα θα σας βοηθήσει να νιώστε καλύτερα πως ο Χριστός σας αγαπά και σας ζητά τη δική σας αγάπη. Θέλουμε να είστε ευτυχισμένα και γι’ αυτό σας χορηγούμε ό,τι μπορεί να σας εξασφαλίζει την ευτυχία.  Σας δίνουμε τα δώρα του Αγίου Πνεύματος. Οι γονείς, οι ανάδοχοί σας και όλη η Εκκλησία θα σας βοηθήσουμε για  να τα αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο και να ευχαριστήσετε το Θεό γι’ αυτή τη δωρεά Του.

Το Άγιο Πνεύμα θα σας βοηθήσει να μην απομακρυνθείτε από το Χριστό, ούτε από την Εκκλησία Του. Η Εκκλησία και ο Χριστός είναι ένα, επειδή Εκείνος το θέλησε. Αν αγαπάτε το Χριστό, θα αγαπάτε και την Εκκλησία. Και αν αγαπάτε την Εκκλησία θα αγαπάτε τον ίδιο το Χριστό.

Αγαπητοί γονείς να αγαπάτε  πάντα τα παιδιά σας. Εξασφαλίζετε τους όχι μόνο την υλική ζωή αλλά προπάντων την πνευματική. Βοηθήστε τα με το καλό παράδειγμά σας να μείνουν πιστά στις υποσχέσεις που σε λίγο θα δώσουν στο Θεό.

 Αγαπητοί ανάδοχοι βοηθήστε  αυτά τα παιδιά να αγαπούν τον Κύριο. Βοηθήστε τα προπάντων  με την ίδια τη χριστιανική σας μαρτυρία που είναι η μόνη που μπορεί να τα πείσει. Μην τους λέτε τι9 να κάνουν αλλά δείχνετε τους με τη ζωή σας αυτό που πρέπει να κάνουν.

Αγαπητή Εκκλησία κοιτάτε με πίστη και ελπίδα τα σημεία των καιρών, διώξτε μακριά τα άγχη και τους φόβους  της κάθε μέρας, ανοίχτε διάπλατα τις φοβισμένες καρδιές σας για να αναγγείλετε μαζί με τα παιδιά σας ότι ο Χριστός μας αγαπά και είναι πάντα κοντά μας, αν εμείς δεν τον διώξουμε με την συμπεριφορά μας. Αμήν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία και τις αναμνηστικές φωτογραφίες, τα παιδιά, οι γονείς οι ανάδοχοι τους πρόσφεραν κέρασμα σε όλη την Εκκλησία στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.

[module-576]

Φωτογραφίες Ρεμούνδος Ιερώνυμος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου