ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ «ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΟΥ» ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ;

«Και με το πνεύμα σου».
Αυτή η ανταπόκριση του εκκλησιάσματος στη Λειτουργία, είναι αρχικά ένα βιβλικό απόσπασμα. Αναφέρεται επίσης στα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που λαμβάνει ο Ιερέας κατά τη χειροτονία.

Στη Λειτουργία, όταν ο Ιερέας λέει «Ο Κύριος μαζί σας», το εκκλησίασμα συνηθίζει να απαντά «Και με το πνεύμα σου». Η διατύπωση αυτή είναι άμεσα εμπνευσμένη από τη Βίβλο, ιδιαίτερα από τις επιστολές του Αγίου Παύλου, οι οποίες κλείνουν με αυτόν τον τρόπο (Γαλ 6,18):
«Αδελφοί, η χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού να είναι με το πνεύμα σας. Αμήν».

Η ανταπόκρισή μας σε αυτόν τον χαιρετισμό μας υπενθυμίζει ότι η εμπειρία μας στη Λειτουργία δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά ένα ουράνιο συμπόσιο με βαθιά πνευματική διάσταση.

Αν και συχνά το λέμε αυτόματα δεν είναι κάτι ασήμαντο. Η απάντηση «Και με το πνεύμα σου» είναι ένας τρόπος αναγνώρισης ότι οι Επίσκοποι, οι Ιερείς και οι Διάκονοι «ξεχωρίζουν» από ένα συγκεκριμένο χάρισμα του Αγίου Πνεύματος που απονέμεται με τη χειροτονία. Αναγνωρίζουμε ότι το Άγιο Πνεύμα ενεργεί μέσω του Ιερέα στη λειτουργία. Αναφερόμαστε στο πνεύμα του Ιερέα, στην ίδια την ουσία της ύπαρξής της Ιεροσύνης, στον άνθρωπο που με την επίθεση των χεριών του Επισκόπου έχει χειροτονηθεί για να προσφέρει τη θυσία της Θείας Ευχαριστίας.

Και εφόσον ο Θεός είναι αυτός που ενεργεί μέσω του Ιερέα που τελεί τη Λειτουργία, αναγνωρίζουμε ότι ο ίδιος ο Χριστός είναι ο επικεφαλής της συνέλευσης που συγκεντρώνεται στο όνομά Του και ότι το Άγιο Πνεύμα είναι ο πρωταρχικός συντελεστής της Λειτουργίας, όποιος και αν είναι ο λειτουργός. Το τυπικό αναφέρεται έτσι στο Άγιο Πνεύμα και στις χάρες που έχουν απονεμηθεί στον Ιερέα μέσω αυτού.

Γενικά, κάθε λέξη και φράση της Θείας Λειτουργίας έχει βαθύ πνευματικό νόημα και μας επιτρέπει να συμμετέχουμε πιο έντονα στο Ιερό μυστήριο της Ευχαριστίας. Ας το σκεφτούμε, λοιπόν, αυτά τα βαθιά πνευματικά νοήματα κάθε φορά που λέμε κάτι κατά την Θεία Λειτουργία!

π.Α.Π

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου