Γεννήθηκε Εβραίος έζησε Χριστιανός και τάφηκε Εβραίος

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΕΒΡΑΙΟΣ ΕΖΗΣΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑΦΗΚΕ ΕΒΡΑΙΟΣ

 

 

Ο Jacob Zvi Griner γεννήθηκε το 1931 στο Zanosc, στην περιοχή Lublin της ανατολικής Πολωνίας. Η βαθιά θρησκευόμενη εβραϊκή οικογένειά του αποτελείτο, εκτός των γονέων, από ένα ακόμη αγόρι και από δύο κορίτσια. Λίγο πριν την κατάληψη της Πολωνίας από τους Γερμανούς, ο μεγάλος αδελφός Chaim έφυγε στη Ρωσία και γλύτωσε τους διωγμούς. Το 1939 η υπόλοιπη οικογένεια, όπως όλοι οι Εβραίοι, μεταφέρθηκε σε γκέτο. Ο πατέρας “χάθηκε”, μεταφερόμενος σε άλλη περιοχή. Ο μικρός Jacob, μπόρεσε κάποια στιγμή να το σκάσει. Κατάφερε να αποκτήσει ένα πιστοποιητικό καθολικής βαπτίσεως: αναγραφόταν το όνομα  Gregor Pawlowski και “υιοθέτησε” αυτό το όνομα. Η μητέρα και οι αδελφές του “χάθηκαν” επίσης. Ο ίδιος σώθηκε, χάρη στο καθολικό πιστοποιητικό… Μετά τον πόλεμο κατέληξε σε ορφανοτροφείο καθολικών μοναζουσών. Το 1945 ζήτησε να βαπτιστεί. Μεγαλώνοντας μπήκε στο ιεροσπουδαστήριο και το 1958 χειροτονήθηκε ιερέας. 

Ο πατέρας Gregor δεν είχε λησμονήσει τις ρίζες του. Αισθανόταν ενοχές που εκείνος σώθηκε, σε αντίθεση με τη μητέρα και τις αδελφές του. Ανήγειρε στη μνήμη τους ταφικό μνημείο στο εβραϊκό νεκροταφείο Κρακοβίας. Το 1966 δημοσιοποίησε σε καθολική εφημερίδα της Κρακοβίας την ιστορία του και την επιθυμία του να ζήσει στο Ισραήλ. Κατάφερε να την πραγματοποιήσει το 1970. Εκεί ξανασυναντήθηκε με τον αδελφό του Chaim, ο οποίος γνώριζε ότι ο αδελφός του ζούσε από εκείνη τη συνέντευξη που είχε δώσει 4 χρόνια νωρίτερα.  

Ο πατέρας Gregor υπηρέτησε την Καθολική Εκκλησία στο Ισραήλ ως εφημέριος μέχρι το 2008 αλλά παρέμεινε διαυγής και ενεργός ως το θάνατό του, πριν λίγες μέρες, σε ηλικία 90 ετών. 

Λίγα χρόνια νωρίτερα ο Ραββίνος Sholum Molul, Πρύτανης του Amit Ashdod, είχε επισκεφθεί με μαθητές του το εβραϊκό νεκροταφείο της Κρακοβίας. Εκεί έμαθε για την ιστορία του ταφικού μνημείου που είχε αναγείρει ο πατέρας Gregor. Επιστρέφοντας στο Ισραήλ τον αναζήτησε και έγιναν φίλοι. Ο ιερέας του είχε εκμυστηρευθεί ότι έγινε καθολικός ιερέας από ευγνωμοσύνη στην Εκκλησία, χάρη στην οποία είχε επιβιώσει, όμως είχε γεννηθεί Εβραίος και ήθελε, όταν πεθάνει, να κηδευτεί και ταφεί ως Εβραίος, στο ταφικό μνημείο που είχε φτιάξει για την οικογένειά του, στην Κρακοβία.

Ο Ραββίνος και μαθητές του ταξίδεψαν μέχρι την Κρακοβία για να πραγματοποιήσουν την τελευταία επιθυμία του καθολικού ιερέα και να ψάλουν στην εβραϊκή τελετή ταφής του, την Τετάρτη 27-10-2021. 

Πληροφορίες και φωτογραφία ιερέα από τη Jerusalem Post

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου