Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 9 Αυγούστου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ

                                                                         

Αίθουσα Παύλος Στ’

Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2023

 

Κατήχηση. Το Αποστολικό Ταξίδι στην Πορτογαλία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Πριν μερικές ημέρες βρέθηκα στην Πορτογαλία για να συμμετάσχω στην 37η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας και, επί τη ευκαιρία, μπόρεσα επίσης να συναντήσω τις Αρχές της χώρας και την τοπική Εκκλησία, καθώς και να κάνω ένα σύντομο προσκύνημα στη Φάτιμα.

Η ΠΗΝ στη Λισαβόνα, που ήρθε μετά την πανδημία, έγινε αισθητή από όλους ως δώρο Θεού, ο οποίος πάντα ανοίγει νέους ορίζοντες. Το Άγιο Πνεύμα, το Πνεύμα του Αναστάντος Χριστού, έθεσε τις καρδιές και τα βήματα των νέων του κόσμου σε κίνηση στις οδούς του Ευαγγελίου, και αυτό είναι πηγή ελπίδας για την ανθρώπινη οικογένεια. Όπως ξέρουμε καλά, η πανδημία είχε βαρύ αντίκτυπο στην κοινωνική συμπεριφορά: η αποστασιοποίηση συχνά είχε εκφυλιστεί σε κλείσιμο, και οι νέοι επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από αυτό. Με αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, ο Θεός έδωσε μια «ώθηση» προς την αντίθετη κατεύθυνση: σηματοδότησε μια νέα έναρξη του μεγάλου προσκυνήματος των νέων σε όλες τις ηπείρους, στο όνομα του Ιησού Χριστού. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συνέβη στη Λισαβόνα, μια πόλη με θέα στον ωκεανό, μια πόλη-σύμβολο των μεγάλων εξερευνήσεων δια θαλάσσης.

Και σε αυτή την ΠΗΝ το Ευαγγέλιο πρότεινε το πρότυπο της Παναγίας στους νέους. Στην πιο κρίσιμη στιγμή για αυτήν, η Μαρία δεν κλείστηκε στον εαυτό της, αλλά ωθούμενη από τον Θεό-αγάπη «σηκώθηκε και αναχώρησε γρήγορα» (Λκ 1,39) και πήγε να επισκεφτεί την εξαδέλφη της Ελισάβετ. Μου αρέσει πολύ να επικαλούμαι την Παναγία υπό αυτή την προσωνυμία: η Παναγία «η γρηγορούσα», που κάνει πάντα τα πράγματα γρήγορα, δεν μας κρατά ποτέ σε αναμονή, διότι είναι η μητέρα όλων. Έτσι η Παναγία ακόμη και σήμερα, στην τρίτη χιλιετία, καθοδηγεί το προσκύνημα των νέων να ακολουθήσουν τον Ιησού, όπως είχε κάνει ήδη πριν από έναν αιώνα στην Πορτογαλία, στη Φάτιμα, όταν είχε απευθυνθεί σε τρία παιδιά, εμπιστεύοντάς τους ένα μήνυμα πίστης και ελπίδας για την Εκκλησία και για τον κόσμο. Για τον λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της ΠΗΝ, επέστρεψα στη Φάτιμα, στον τόπο της εμφανίσεως, και μαζί με μερικούς ασθενείς νέους προσευχήθηκα να θεραπεύσει ο Θεός τον κόσμο από τις ασθένειες της ψυχής: την αλαζονεία, το ψεύδος, την έχθρα, τη βία –είναι ασθένειες της ψυχής και ο κόσμος είναι άρρωστος με αυτές τις ασθένειες. Και ανανεώσαμε την αφιέρωση τη δική μας, της Ευρώπης, του κόσμου στην Αμίαντο Καρδία της Παναγίας. Εγώ προσευχήθηκα για την ειρήνη, διότι υπάρχουν τόσοι πολλοί πόλεμοι σε όλα τα μέρη του κόσμου, τόσοι πολλοί.

Οι νέοι από όλο τον κόσμο ήρθαν στη Λισαβόνα πολυάριθμοι και με μεγάλο ενθουσιασμό. Τους συνάντησα και σε μικρές ομάδες, και μερικούς με αρκετά προβλήματα. Η ομάδα των νεαρών Ουκρανών έφερε ιστορίες που ήταν οδυνηρές. Δεν ήταν διακοπές, ένα τουριστικό ταξίδι, ούτε ένα πνευματικό γεγονός αυτό καθαυτό. Η Ημέρα Νεολαίας είναι μια συνάντηση με τον ζωντανό Χριστό μέσω της Εκκλησίας. Οι νέοι πηγαίνουν να συναντήσουν τον Χριστό. Είναι αλήθεια, όπου υπάρχουν νέοι, υπάρχει χαρά και και υπάρχει λίγο απ’ όλα αυτά.

Η επίσκεψή μου στην Πορτογαλία, με αφορμή την ΠΗΝ, ωφελήθηκε από την εορταστική της ατμόσφαιρα, από το κύμα των νέων που εισέβαλαν ειρηνικά στη χώρα και την όμορφη πρωτεύουσά της. Ευχαριστώ τον Θεό γι’ αυτό, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την τοπική Εκκλησία, η οποία, ως αντάλλαγμα της μεγάλης προσπάθειας για την οργάνωση και τη φιλοξενία, θα λάβει νέα δυναμικότητα για να συνεχίσει την πορεία της, να ξαναρίξει τα δίχτυα με αποστολικό ζήλο. Οι νέοι στην Πορτογαλία αποτελούν ήδη μια ζωτική παρουσία σήμερα, και τώρα, μετά από αυτή τη «μετάγγιση» που έλαβαν από τις Εκκλησίες όλου του κόσμου, θα συνεχίσουν με περισσότερο ενθουσιασμό. Και αυτό θα είναι υγιές για όλο το κοινωνικό σώμα: όπως λέει το Ευαγγέλιο, θα είναι το προζύμι που θα ζυμώσει το σύνολο (πρβλ. Μτ 13,33).

Ενώ διεξάγονται μάχες στην Ουκρανία και σε άλλα μέρη του κόσμου, και ενώ ο πόλεμος σχεδιάζεται σε κάποιες κρυφές αίθουσες, η ΠΗΝ έδειξε σε όλους ότι ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός: ένας κόσμος αδελφών, όπου οι σημαίες όλων των λαών κυματίζουν μαζί, δίπλα δίπλα, χωρίς μίσος, χωρίς φόβο, χωρίς κλεισίματα, χωρίς όπλα! Το μήνυμα των νέων ήταν ξεκάθαρο: θα το ακούσουν οι «ισχυροί της γης»; Είναι μια παραβολή για την εποχή μας, και ακόμη και σήμερα ο Ιησούς λέει: «Όποιος έχει αυτιά, ας ακούσει! Όποιος έχει μάτια, ας κοιτάξει!».

Εκφράζω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις άλλες πολιτικές Αρχές, στον Πατριάρχη Λισαβόνας, στον Πρόεδρο της Ιεραρχίας και στον Επίσκοπο συντονιστή της ΠΗΝ, σε όλους τους συνεργάτες και τους εθελοντές. Σκεφτείτε μόνο ότι οι εθελοντές  –πήγα να τους επισκεφτώ την τελευταία μέρα, πριν επιστρέψω– ήταν 25.000: αυτή η Ημέρα είχε 25.000 εθελοντές! Σας ευχαριστώ όλους! Διατων πρεσβειών της Παναγίας, ο Κύριος να ευλογεί τους νέους όλου του κόσμου και να ευλογεί τον πορτογαλικό λαό.

Ας προσευχηθούμε μαζί στην Παναγία, όλοι μαζί: «Χαίρε Μαρία, κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου, ευλογημένη εσύ μεταξύ των γυναικών και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ο Ιησούς. Αγία Μαρία, Θεοτόκε, παρακάλει για μας τους αμαρτωλούς, τώρα και στην ώρα του θανάτου μας. Αμήν».

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου