ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ
Πλατεία Αγίου Πέτρου
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023
Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. 27. Η αναγγελία είναι για όλους.
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!
Αφού είδαμε, την τελευταία φορά, ότι η χριστιανική αναγγελία είναι χαρά, σήμερα θα εστιάσουμε σε μια δεύτερη πτυχή: είναι για όλους, η χριστιανική αναγγελία είναι χαρά για όλους. Όταν πραγματικά συναντάμε τον Κύριο Ιησού, το θαύμα αυτής της συνάντησης διαποτίζει τις ζωές μας και ζητά να μεταφερθεί πέρα από εμάς. Αυτό επιθυμεί Εκείνος, το Ευαγγέλιό Του να είναι για όλους. Σε αυτό μάλιστα υπάρχει μια «εξανθρωπιστική δύναμη», μια εκπλήρωση ζωής που προορίζεται για κάθε άντρα και κάθε γυναίκα, διότι ο Χριστός γεννήθηκε, πέθανε και αναστήθηκε για όλους. Για όλους: κανένας δεν είναι αποκλεισμένος.
Στη «Χαρά του Ευαγγελίου» διαβάζουμε: «Όλοι έχουν το δικαίωμα να λάβουν το Ευαγγέλιο. Οι χριστιανοί έχουν το καθήκον να το αναγγέλλουν, χωρίς να αποκλείουν κανένα, όχι σαν αυτόν που επιβάλλει μια νέα υποχρέωση, αλλά σαν αυτόν που μοιράζεται μια χαρά, δείχνει έναν ωραίο ορίζοντα, προσφέρει ένα λαχταριστό γεύμα. Η Εκκλησία δεν αυξάνεται διά του προσηλυτισμού, αλλά “δια της έλξεως”» (αρ. 14). Αδελφοί και αδελφές, ας νιώσουμε στην υπηρεσία του παγκόσμιου προορισμού του Ευαγγελίου, είναι για όλους· και ας διακριθούμε για την ικανότητά μας να εξέλθουμε από τον εαυτό μας ‒μια αναγγελία, για να είναι αληθινή αναγγελία, πρέπει να εξέρχεται από τον προσωπικό εγωισμό‒ καθώς και να έχουμε την ικανότητα να υπερβαίνουμε κάθε σύνορο. Οι χριστιανοί συναθροίζονται στο προαύλιο παρά στο σκευοφυλάκιο, και πηγαίνουν «στις πλατείες και στους δρόμους της πόλης» (Λκ 14,21). Πρέπει να είναι ανοιχτοί και να εξαπλώνονται, οι χριστιανοί πρέπει να είναι «εξωστρεφείς», και αυτός ο χαρακτήρας τους προέρχεται από τον Ιησού, ο οποίος έκανε την παρουσία Του στον κόσμο ένα συνεχές ταξίδι, με στόχο να φτάσει σε όλους, ακόμη και μαθαίνοντας από κάποιες συναντήσεις Του.
Με αυτή την έννοια, το Ευαγγέλιο αναφέρει την εκπληκτική συνάντηση του Ιησού με μια ξένη γυναίκα, μια Χαναναία που τον παρακαλεί να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη της (βλ. Μτ. 15,21-28). Ο Ιησούς αρνείται, λέγοντας ότι έχει σταλεί μόνο «στα πλανεμένα πρόβατα του οίκου Ισραήλ» και ότι «δεν είναι σωστό να πάρει κανείς το ψωμί των παιδιών και να το πετάξει στα σκυλιά» (στ. 24.26). Όμως η γυναίκα, με τη χαρακτηριστική επιμονή των απλών ανθρώπων, απαντά ότι ακόμη «και τα σκυλιά τρώνε από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των κυρίων τους» (στ. 27). Ο Ιησούς εντυπωσιάζεται και της λέει: «Μεγάλη είναι η πίστη σου, γυναίκα! Ας γίνει όπως το θέλεις» (στ. 28). Αυτή η συνάντηση με αυτή τη γυναίκα έχει κάτι μοναδικό. Όχι μόνο κάποιος αλλάζει τη γνώμη του Ιησού, και πρόκειται για μια γυναίκα, ξένη και ειδωλολάτρισσα· αλλά ο ίδιος ο Κύριος βρίσκει επιβεβαίωση στο γεγονός ότι το κήρυγμά του δεν πρέπει να περιοριστεί στους ανθρώπους στους οποίους ανήκει, αλλά να ανοιχτεί σε όλους.
Η Αγία Γραφή μάς δείχνει ότι όταν ο Θεός καλεί έναν άνθρωπο και κάνει μια συμφωνία με κάποιους, το κριτήριο είναι πάντα αυτό: επιλέγει κάποιον για να φτάσει σε άλλους, αυτό είναι το κριτήριο του Θεού, της κλήσης του Θεού. Όλοι οι φίλοι του Κυρίου βίωσαν την ομορφιά, αλλά και την ευθύνη και το βάρος της «επιλογής» από Αυτόν. Και όλοι βίωσαν την αποθάρρυνση μπροστά στις δικές τους αδυναμίες ή την απώλεια της ασφάλειάς τους. Αλλά ίσως ο μεγαλύτερος πειρασμός είναι να θεωρήσουμε την κλήση που λάβαμε σαν ένα προνόμιο. Σας παρακαλώ όχι! Η κλήση δεν είναι ποτέ προνόμιο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε προνομιούχοι σε σχέση με τους άλλους, όχι. Η κλήση είναι για να υπηρετήσουμε. Και ο Θεός επιλέγει έναν για να αγαπήσει όλους, για να φτάσει σε όλους.
Επίσης για να αποτραπεί ο πειρασμός να ταυτιστεί ο χριστιανισμός με έναν πολιτισμό, με μια εθνότητα, με ένα σύστημα. Διότι έτσι χάνει την αληθινά καθολική φύση του, δηλαδή για όλους, καθολικώς: δεν είναι μια μικρή ομάδα εκλεκτών πρώτης τάξης. Ας μην το ξεχνάμε: ο Θεός επιλέγει κάποιον για να αγαπήσει τους πάντες. Αυτός είναι ο ορίζοντας της καθολικότητας. Το Ευαγγέλιο δεν είναι μόνο για μένα, είναι για όλους, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Ευχαριστώ.
———————
Μετάφραση: π.Λ