Γενική Ακρόαση: Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ

                                                                         

Αίθουσα Παύλος Στ’

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 

 

Η ειρήνη του Πάσχα

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! 

Βρισκόμαστε στην καρδιά της Μεγάλης Εβδομάδας, η οποία διαρκεί από την Κυριακή των Βαΐων έως την Κυριακή του Πάσχα. Και οι δύο αυτές Κυριακές χαρακτηρίζονται από την εορτή που γίνεται γύρω από τον Ιησού. Πρόκειται όμως για δύο διαφορετικές εορτές.

Την περασμένη Κυριακή είδαμε τον Χριστό να εισέρχεται πανηγυρικά στην Ιερουσαλήμ, να τον υποδέχονται ως Μεσσία: για Αυτόν στρώνουν στον δρόμο τους μανδύες τους (βλ. Λκ 19,36) και κλαδιά που κόβουν από τα δέντρα (βλ. Μτ 21,8). Το ενθουσιώδες πλήθος ευλογεί με δυνατή φωνή «τον ερχόμενο, τον βασιλέα» και αναφωνεί: «Ειρήνη στον ουρανό, και δόξα στον ύψιστο Θεό!» (Λκ 19,38). Αυτοί οι άνθρωποι γιορτάζουν επειδή βλέπουν στην είσοδο του Ιησού τον ερχομό ενός νέου βασιλιά, που θα έφερνε ειρήνη και δόξα. Ιδού ποια ήταν η ειρήνη που περίμεναν αυτοί οι άνθρωποι: μια ένδοξη ειρήνη, αποτέλεσμα μιας βασιλικής παρέμβασης, αυτή ενός ισχυρού μεσσία που θα απελευθέρωνε την Ιερουσαλήμ από τη ρωμαϊκή κατοχή. Άλλοι πιθανώς ονειρεύονταν την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και έβλεπαν στον Ιησού τον ιδανικό βασιλιά, που θα χόρταζε τα πλήθη με ψωμιά, όπως είχε ήδη κάνει, και θα έκανε μεγάλα θαύματα, φέρνοντας έτσι περισσότερη δικαιοσύνη στον κόσμο.

Αλλά ο Ιησούς δεν μιλά ποτέ για αυτό. Έχει ένα διαφορετικό Πάσχα μπροστά του. Όχι θριαμβευτικό. Το μόνο που τον ενδιαφέρει προετοιμάζοντας την είσοδό του στην Ιερουσαλήμ είναι να καθίσει πάνω σε «ένα πουλάρι δεμένο, στο οποίο κανένας άνθρωπος δεν έχει καθίσει» (στ. 30). Ιδού πώς φέρνει ο Χριστός την ειρήνη στον κόσμο: μέσω της πραότητας και της ηπιότητας, που συμβολίζονται από εκείνο το δεμένο πουλάρι, στο οποίο δεν είχε ανέβει κανείς. Κανείς, διότι ο τρόπος του Θεού είναι διαφορετικός από αυτόν του κόσμου. Μάλιστα, λίγο πριν το Πάσχα, ο Ιησούς εξηγεί στους μαθητές: «Σας αφήνω την ειρήνη. Τη δική μου ειρήνη σας δίνω. Δεν σας τη δίνω όπως τη δίνει ο κόσμος» (Ιω 14,27).

Η ειρήνη την  οποία μας δίνει ο Ιησούς το Πάσχα, δεν είναι η ειρήνη που ακολουθεί τις στρατηγικές του κόσμου, που πιστεύει ότι την αποκτά με βία, με κατακτήσεις και με διάφορες μορφές επιβολής. Αυτή η ειρήνη, στην πραγματικότητα, είναι μόνο ένα μεσοδιάστημα μεταξύ των πολέμων. Η ειρήνη του Κυρίου ακολουθεί τον δρόμο της πραότητας και του σταυρού: είναι η ανάληψη ευθύνης για τους άλλους. Πράγματι, ο Χριστός πήρε πάνω του το κακό μας, την αμαρτία μας και τον θάνατό μας. Έτσι μας ελευθέρωσε. Η ειρήνη του δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου συμβιβασμού, αλλά προέρχεται από την αυτοπροσφορά του. Αυτή την ευγενική και θαρραλέα ειρήνη, ωστόσο, είναι δύσκολο να την δεχτούμε. Μάλιστα, το πλήθος που υμνούσε τον Ιησού είναι το ίδιο που μετά από λίγες μέρες φωνάζει «Σταύρωσέ τον» και, φοβισμένο και απογοητευμένο, δεν κάνει τίποτα υπέρ Αυτού.

Από αυτή την άποψη, είναι πάντα επίκαιρη μια σπουδαία ιστορία του Ντοστογιέφσκι, στον λεγόμενο Θρύλο του Μεγάλου Ιεροεξεταστή. Λέγεται για τον Ιησού ο οποίος, μετά από αρκετούς αιώνες, επιστρέφει στη Γη. Είναι μια φανταστική αφήγηση. Τον υποδέχεται αμέσως το πλήθος που ζητωκραυγάζει, που τον αναγνωρίζει και τον επευφημεί. Στη συνέχεια όμως συλλαμβάνεται από τον Ιεροεξεταστή, ο οποίος εκπροσωπεί την κοσμική λογική. Ο Ιεροεξεταστής τον αμφισβητεί και του ασκεί σφοδρή κριτική. Ο τελευταίος λόγος της μομφής είναι ότι ο Χριστός, αν και μπορούσε, δεν θέλησε ποτέ να γίνει Καίσαρας, ο μεγαλύτερος βασιλιάς αυτού του κόσμου, προτιμώντας να αφήσει ελεύθερο τον άνθρωπο παρά να τον υποτάξει και να λύσει τα προβλήματά του με τη βία.

Θα μπορούσε να έχει εδραιώσει την ειρήνη στον κόσμο, λυγίζοντας την ελεύθερη αλλά επισφαλή καρδιά του ανθρώπου χάρη σε μια ανώτερη δύναμη, αλλά δεν το θέλησε. «Εσύ -λέει ο Ιεροεξεταστής στον Ιησού-, αποδεχόμενος τον κόσμο και την πορφύρα των Καισάρων, θα είχες ιδρύσει το παγκόσμιο βασίλειο και θα είχες δώσει την καθολική ειρήνη», και με μια σκληρή φράση καταλήγει: «Αν υπάρχει κάποιος που άξιζε τον θάνατο περισσότερο από όλους, είσαι εσύ».

Εδώ είναι η εξαπάτηση που επαναλαμβάνεται στην ιστορία, ο πειρασμός μιας ψεύτικης ειρήνης, βασισμένης στην εξουσία, που στη συνέχεια οδηγεί σε μίσος και προδοσία του Θεού. Στο τέλος, ο Ιεροεξεταστής θα ήθελε ο Ιησούς «να του πει κάτι, ίσως και κάτι πικρό, κάτι τρομερό». Ο Χριστός όμως αντιδρά με μια γλυκιά και συγκεκριμένη χειρονομία: «Τον πλησιάζει σιωπηλά, και τον φιλά απαλά στα αναίμακτα γερασμένα χείλη του». Η ειρήνη του Ιησού δεν κυριαρχεί στους άλλους, δεν είναι ποτέ ένοπλη ειρήνη. Ποτέ! Τα όπλα του Ευαγγελίου είναι η προσευχή, η τρυφερότητα, η συγχώρεση και η ελεύθερη αγάπη προς τον πλησίον, προς κάθε πλησίον. Έτσι φέρεται στον κόσμο η ειρήνη του Θεού. Γι’ αυτό η ένοπλη επίθεση αυτών των ημερών, όπως κάθε πόλεμος, αντιπροσωπεύει μια προσβολή κατά του Θεού, μια βλάσφημη προδοσία του Κυρίου της Αναστάσεως, προτιμώντας όχι το πράο πρόσωπό του, αλλά αυτό του ψεύτικου θεού αυτού του κόσμου.

Πριν από το τελευταίο του Πάσχα, ο Ιησούς είπε στους ακολούθους του: «Ας μην ταράσσεται η καρδιά σας και ας μη δειλιάζει» (Ιω 14,27). Ναι, διότι ενώ η κοσμική εξουσία αφήνει μόνο καταστροφή και θάνατο, η ειρήνη του Κυρίου χτίζει την ιστορία, ξεκινώντας από την καρδιά κάθε ανθρώπου που την αποδέχεται. Το Πάσχα είναι λοιπόν η αληθινή εορτή του Θεού και του ανθρώπου, διότι η ειρήνη, που κέρδισε ο Χριστός στον σταυρό με τη δωρεά του εαυτού του,  δίνεται σ’ εμάς. Γι’ αυτό ο Αναστημένος, την ημέρα του Πάσχα, εμφανίζεται στους μαθητές και επαναλαμβάνει: «Ειρήνη σ’ εσάς!» (Ιω 20,19.21).

Αδελφοί και αδελφές,

Πάσχα σημαίνει «πέρασμα». Είναι, ειδικά φέτος, η ευλογημένη ευκαιρία να περάσουμε από τον κοσμικό θεό στον χριστιανικό Θεό, από την απληστία που κουβαλάμε μέσα μας στη φιλανθρωπία που μας απελευθερώνει, από την προσδοκία μιας ειρήνης που την φέρνει η βία στη δέσμευση να μαρτυρήσουμε συγκεκριμένα την ειρήνη του Ιησού. Αδελφοί και αδελφές, ας σταθούμε μπροστά στον Εσταυρωμένο, την πηγή της ειρήνης μας, και ας του ζητήσουμε την ειρήνη της καρδιάς και την ειρήνη στον κόσμο. Ευχαριστώ.

——————–

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της Ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (6, 14-29) Άκουσε και ο βασιλιάς Ηρώδης