Γαλλία: Χειροτονίες 2021 και “Πία Καθιδρύματα” στη Ρώμη 

Δύο ενδιαφέρουσες καθολικές ειδήσεις από την Γαλλία

1. 130 ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΩΝ ΤΟ 2021

Συνήθως τα Σαββατοκύριακα, ανάμεσα στην εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, πραγματοποιούνται οι χειροτονίες Διακόνων σε Πρεσβυτέρους, στην Εκκλησία της Γαλλίας. Φέτος υπολογίζονται συνολικά σε 130, οι περισσότερες από το 2014 (140). Τα έτη 2020 και 2019 ήταν από 126, το 2018 ήταν 125, το 2017, 117, το 2016 μόλις 100, το 2016, 120…
Από αυτούς πλέον του 90% θα εργαστούν ως Εφημέριοι. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις Εκκλησιαστικές Επαρχίες του Παρισιού (22), της Μασσαλίας (14) και της Ρεν (8), ενώ οι κλήσεις 41 εξ αυτών αναπτύχθηκαν σε Κοινότητες και Κινήματα που εμφανίσθηκαν μετά την Β’ Σύνοδο του Βατικανού: 26 στην Κοινότητα του Αγίου Μαρτίνου, 8 στην Κοινότητα Εμμανουήλ και 7 στους Νεοκατηχούμενους.
Αντίθετα από τα παραδοσιακά Τάγματα θα υπάρξουν μόνο 12 χειροτονίες :
2 Βενεδικτίνοι de Moyls, 1 Ασσομψιονιστής, 1 Ιησουίτης, 1 Κιστερσιανός, 1 από Κοινότητα Αδελφών Αγίου Ιωάννη, 3 από Τάγμα Αδελφών του Precheurs, 1 Oblat de Marie, 1 από S. Viateur, 1 από Premontre.

2. ΝΕΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΤΑ “ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΑ” ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Η Γαλλία ως ιστορική “Καθολική χώρα” έχει συνεχή παρουσία στον κέντρο του Καθολικισμού. Απόρροια της ιστορικής αυτής πορείας είναι ναοί όπως ο Άγιος Λουδοβίκος των Γάλλων και η Εκκλησία γνωστή ως Trinita dei Monti στην Piazza di Spagna. Συνολικά 5 Ναοί στη Ρώμη και 1 παρεκκλήσι στο Λορέττο, καθώς και η διαχείριση 13 ακινήτων στην αιώνια πόλη είναι η περιουσία ενός ιστορικού ιδιωτικού Ιδρύματος, γνωστού ως “Πία Καθιδρύματα” που ιδρύθηκε με παπική βούλα και προεδρεύεται απ΄ τον εκάστοτε Πρέσβη της Γαλλίας και Συμβούλιο από εκείνον διοριζόμενο.
Τρία νέα μέλη του Συμβουλίου ορίσθηκαν αυτές τις μέρες, από τη Γαλλίδα Πρέσβειρα και αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1-7-2021.
Διαχειριστής ορίσθηκε ο Μονσινιόρ Philippe Bordeyne, 61 ετών, Πρύτανης ως πρόσφατα του Καθολικού Ινστιτούτου Παρισίων και από 1-9-21 νέος υπεύθυνος στο “Ποντιφικό Θεολογικό Ινστιτούτο Ιωάννης Παύλος Β’ για το Γάμο και την Οικογένεια” που λειτουργεί εντός του Πανεπιστημίου του Λατερανού.
Ταμίας ορίσθηκε ο πιεμοντέζος Pierre Louis Bertina, 71 ετών, με μακριά και επιτυχημένη πορεία μάνατζερ και μέλος του Συμβουλίου ο π. Patrick Valdrini, 74 ετών, επίτιμος Πρύτανης Καθολικού Ινστιτούτου Παρισίων, πρώην υπεύθυνος Εκκλησίας Αγίου Λουδοβίκου των Γάλλων και καθηγητής Κανονικού Δικαίου στην Ιταλία.

Πληροφορίες και φωτογραφίες (από χειροτονία και του Μονσινιορ Bordeyne) από καθολικό πρακτορείο Zenit.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου