Βιετνάμ: το 160 έτων μοναστήρι Καρμηλιτισσών που προσελκύει νέες κλήσεις

ΒΙΕΤΝΑΜ: TO 160 ΕΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΡΜΗΛΙΤΙΣΣΩΝ 

ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΝΕΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ

 

 

Έχουμε ήδη αναφερθεί στην πολύ δραστήρια Καθολική Εκκλησία του Βιετνάμ, η οποία παρουσιάζει μεγάλη άνθηση ιερατικών και μοναχικών κλήσεων. Από τα σημαντικότερα καθολικά κέντρα της χώρας είναι η Μονή των Ανυπόδητων Καρμηλήτισσων, στην πόλη Ho Chi Minh (πρώην Σαϊγκόν), που ιδρύθηκε το 1861 από γαλλίδες μοναχές του Λιζιέ. 

Τις είχε προσκαλέσει ο τότε αποστολικός βικάριος του Βιετνάμ και γεννηθείς στο Λιζιέ, ιερέας των Ξένων Αποστολών του Παρισιού (MEP), Dominique Lefebre, μετά την απελευθέρωσή του από τις φυλακές, καθότι ως τα μέσα 19ου αιώνα ο χριστιανισμός ήταν απαγορευμένος. Η ιδρυθείσα Μονή ήταν αφετηρία γέννησης δεκάδων αντίστοιχων “κλειστών” μονών (προσευχής) σε όλη την Ασία! Λίγα χρόνια αργότερα η Αγία Θηρεσία του Βρέφους Ιησού, μοναχή του Καρμήλου στο Λιζιέ, είχε πληροφορηθεί για τη νέα μονή και είχε πει “Θα πάω μια μέρα”. Δεν τα κατάφερε αλλά η υπόσχεσή της υλοποιείται καθημερινά, επειδή το παράδειγμα της αγιότητάς της ελκύει πολλές νέες της χώρας να προσφέρουν τη ζωή τους στην υπηρεσία Θεού και ανθρωπότητας, όπως δήλωσε η αδελφή Βενεδίκτη, εκπρόσωπος των Καρμηλήτισσων της χώρας, στο ιταλικό περιοδικό MONDO E MISSIONI, με αφορμή την 21η Νοεμβρίου, εορτή της Παναγίας, την οποία η Καθολική Εκκλησία τιμά τις Μοναχές της Προσευχής ( clausura ).  

Μετά από τη λήξη του πολέμου του Βιετνάμ το 1975, οι γαλλίδες μοναχές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αλλά υπήρξαν ντόπιες μοναχές που διατήρησαν την επιβίωσή του. Στις μέρες μας, παρόλο που ο καταναλωτισμός είναι παντού, η Μονή ανθεί σε κλήσεις. Συνολικά στα 8 μοναστήρια του τάγματος στη χώρα, 260 μοναχές διαβιούν μια ζωή προσευχής και ένωσης με το Θεό. Παρόλη την απομόνωση από τον έξω κόσμο η Μονή είναι “ανοικτή” να δεχθεί τις αιτήσεις των πιστών, που έρχονται αυτοπροσώπως ή επικοινωνούν με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιστολές και τηλεφωνήματα, ζητώντας τη “μεσολάβηση” των μοναζουσών μέσω της προσευχής.

(πηγή: AsiaNews.it)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου