Βιετνάμ: βράβευση φυλακισμένου καθολικού υπερασπιστή των δικαιωμάτων των συμπολιτών του

 

Η 10η Δεκεμβρίου έχει θεσπισθεί από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και με την αφορμή αυτή, αλλά κα το γεγονός των 46ων γενεθλίων του βραβευθέντα Nguyen NangTenh τού απονεμήθηκε το “Dinh Luong Human Rights Award 2022”, από το Αναθεωρητικό και Επαναστατικό Κόμμα του Βιετνάμ, με έδρα τις ΗΠΑ!

Η σύζυγός του και μητέρα του παιδιού τους, που παρέλαβε το βραβείο, το χαρακτήρισε ανεκτίμητο και πηγή ενθάρρυνσής του στη φυλακή.  

Ο τιμηθείς στις 29-5-2019 είχε καταδικασθεί σε 11ετή φυλάκιση και 4 έτη κατ` οίκον περιορισμό από την σημερινή κυβέρνηση του Βιετνάμ για αντικαθεστωτική προπαγάνδα. Ο μουσικός στο «Κολλέγιο Πολιτισμού και Τεχνών» di Nighe An, γνωστός για την καθολική πίστη του, υποστηρίζει ότι η κινεζική επιρροή στη χώρα είναι υπερβολική και προκαλεί και οικολογικές καταστροφές. Τα λόγια όμως και τα «απαγορευμένα τραγούδια» συχνά ασκούν μεγαλύτερη επιρροή από την άσκηση βίας… Έτσι ο Nguyen συνελήφθη και καταδικάσθηκε. Και διεκδικεί το δικαίωμα να λαμβάνει και να διαβάζει θρησκευτικά βιβλία στο κελί του…

Πληροφόρηση και φωτογραφία από AsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου