Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή 28 Μαΐου 2023

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το Ευαγγέλιο μας μεταφέρει στο υπερώο, όπου είχαν καταφύγει οι απόστολοι μετά τον θάνατο του Ιησού (Ιω 20,19-23). Το βράδυ του Πάσχα, ο Αναστάς Χριστός παρουσιάζεται ακριβώς σε εκείνη την κατάσταση φόβου και αγωνίας και, φυσώντας πάνω τους, λέει: «Λάβετε το Άγιο Πνεύμα» (στ. 22). Έτσι, με τη δωρεά του Πνεύματος, ο Ιησούς επιθυμεί να ελευθερώσει τους μαθητές από τον φόβο, αυτόν τον φόβο που τους κρατά κλεισμένους στο σπίτι, και τους ελευθερώνει ώστε να μπορέσουν να βγουν έξω και να γίνουν μάρτυρες και κήρυκες του Ευαγγελίου. Ας σταθούμε λίγο σε αυτό που κάνει το Πνεύμα: ελευθερώνει από τον φόβο.

Οι μαθητές είχαν κλείσει τις πόρτες, λέει το Ευαγγέλιο, «από φόβο» (στ. 19). Ο θάνατος του Ιησού τους είχε καταρρακώσει, τα όνειρά τους είχαν ματαιωθεί, οι ελπίδες τους είχαν εξανεμιστεί. Και κλείστηκαν μέσα. Όχι μόνο σε εκείνο το δωμάτιο, αλλά και μέσα, στην καρδιά. Θα ήθελα να τονίσω αυτό: κλείστηκαν μέσα. Πόσες φορές κι εμείς κλεινόμαστε στον εαυτό μας; Πόσες φορές, λόγω κάποιας δύσκολης κατάστασης, κάποιου προσωπικού ή οικογενειακού προβλήματος, της ταλαιπωρίας που μας σημαδεύει ή του κακού που αναπνέουμε γύρω μας, κινδυνεύουμε να γλιστρήσουμε σιγά σιγά στην απώλεια της ελπίδας και να μας λείπει το κουράγιο να προχωρήσουμε; Πολλές φορές συμβαίνει αυτό. Και τότε, όπως οι απόστολοι, κλεινόμαστε μέσα, κλειδωμένοι στον λαβύρινθο των ανησυχιών.

Αδελφοί και αδελφές, αυτό το «κλείδωμα» συμβαίνει όταν, στις πιο δύσκολες καταστάσεις, αφήνουμε τον φόβο να κυριαρχήσει και να παίξει τη «μεγάλη φωνή» μέσα μας. Όταν εισέρχεται ο φόβος, κλεινόμαστε. Η αιτία, επομένως, είναι ο φόβος: ο φόβος να μην τα καταφέρεις, να μείνεις μόνος στις μάχες της κάθε μέρας, να πάρεις ρίσκα και μετά να απογοητευτείς, να κάνεις λάθος επιλογές. Αδελφοί, αδελφές, ο φόβος μπλοκάρει, ο φόβος παραλύει. Και επίσης απομονώνει: ας σκεφτούμε τον φόβο για τον άλλο, για αυτόν που είναι ξένος, για αυτόν που είναι διαφορετικός, για αυτόν που σκέφτεται διαφορετικά. Και μπορεί ακόμη και να υπάρχει φόβος για τον Θεό: ότι θα με τιμωρήσει, ότι είναι θυμωμένος μαζί μου… Αν δώσουμε χώρο σε αυτούς τους ψεύτικους φόβους, οι πόρτες κλείνουν: οι πόρτες της καρδιάς, οι πόρτες της κοινωνίας, αλλά και οι πόρτες της Εκκλησίας! Όπου υπάρχει φόβος, υπάρχει και κλείσιμο. Και αυτό δεν είναι καλό.

Ωστόσο, το Ευαγγέλιο μας προσφέρει τη θεραπεία του Αναστάντος: το Άγιο Πνεύμα. Αυτό απελευθερώνειαπό τις φυλακές του φόβου. Όταν λαμβάνουν το Πνεύμα, οι απόστολοι -το εορτάζουμε σήμερα- εξέρχονται από το υπερώο και πηγαίνουν στον κόσμο για να συγχωρήσουν τις αμαρτίες και να αναγγείλουν τα καλά νέα. Χάρη σε Αυτό, οι φόβοι ξεπερνιούνται και οι πόρτες ανοίγουν. Διότι αυτό κάνει το Πνεύμα: μας κάνει να νιώθουμε την εγγύτητα του Θεού και έτσι η αγάπη Του διώχνει τον φόβο, φωτίζει την πορεία, παρηγορεί, στηρίζει στις αντιξοότητες. Μπροστά στους φόβους και τα κλεισίματα, λοιπόν, ας επικαλεστούμε το Άγιο Πνεύμα για εμάς, για την Εκκλησία και για όλο τον κόσμο: ώστε μια νέα Πεντηκοστή να διώξει τους φόβους που μας επιτίθενται και να αναζωπυρώσει τη φωτιά της αγάπης του Θεού.

Η Παναγία Θεοτόκος, η οποία πρώτη κατακλύστηκε από το Άγιο Πνεύμα, ας παρακαλεί για μας.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου