Βασίλισσα του Ουρανού, 14 Μαΐου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή 14 Μαΐου 2023

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Το σημερινό Ευαγγέλιο, Στ’ Κυριακή του Πάσχα, μας μιλάει για το Άγιο Πνεύμα, το οποίο ο Ιησούς αποκαλεί Παράκλητο (πρβλ. Ιω 14,15-17). «Παράκλητος» είναι μια λέξη που προέρχεται από την ελληνική, η οποίασημαίνει ταυτόχρονα «παρηγορητής» και «συνήγορος». Δηλαδή, το Άγιο Πνεύμα δεν μας αφήνει ποτέ μόνους, είναι κοντά μας, σαν ένας συνήγορος που συμπαραστέκεται στον κατηγορούμενο στεκόμενος δίπλα του. Και μας προτείνει πώς να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας απέναντι σε αυτούς που μας κατηγορούν. Ας θυμηθούμε ότι ο μεγάλος κατήγορος είναι πάντα ο διάβολος, που βάζει μέσα σου τις αμαρτίες, την επιθυμία για αμαρτία, την κακία. Ας αναλογιστούμε αυτές τις δύο πτυχές: την εγγύτητά Του προς εμάς και τη βοήθειά Του ενάντια σε αυτούς που μας κατηγορούν.

Η εγγύτητά Του: το Άγιο Πνεύμα, λέει ο Ιησούς, «μένει κοντά σας και θα υπάρχει μέσα σας» (πρβλ. στ. 17). Δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Το Άγιο Πνεύμα θέλει να είναι μαζί μας: δεν είναι ένας περαστικός επισκέπτης που έρχεται να μας κάνει μια επίσκεψη φιλοφρόνησης. Είναι σύντροφος ζωής, σταθερή παρουσία, είναι Πνεύμα και επιθυμεί να κατοικήσει στο πνεύμα μας. Ως Παράκλητος είναι υπομονετικός και μένει μαζί μας ακόμη και όταν πέφτουμε. Μένει, διότι μας αγαπάει πραγματικά: δεν προσποιείται ότι μας αγαπάει και μετά μας αφήνει μόνους στα δύσκολα. Όχι, είναι πιστός, είναι κρυστάλλινος, είναι αυθεντικός.

Πράγματι, αν βρεθούμε σε δοκιμασία, το Άγιο Πνεύμα μας παρηγορεί, φέρνοντάς μας τη συγχώρεση και τη δύναμη του Θεού. Και όταν μας βάζει μπροστά στα λάθη μας και μας διορθώνει, το κάνει με ευγένεια: στη φωνή Του, η οποία μιλάει στην καρδιά, υπάρχει πάντα η σφραγίδα της τρυφερότητας και η ζεστασιά της αγάπης. Βέβαια, το Πνεύμα ο Παράκλητος, είναι απαιτητικός, επειδή είναι ένας αληθινός, πιστός φίλος που δεν κρύβει τίποτα, που μας προτείνει τι να αλλάξουμε και πώς να ωριμάσουμε. Αλλά όταν μας διορθώνει δεν μας ταπεινώνει ποτέ και δεν ενσταλάζει ποτέ αποθάρρυνση. Αντίθετα, μας δίνει τη βεβαιότητα ότι με τον Θεό μπορούμε να τα καταφέρνουμε πάντα. Αυτή είναι η εγγύτητά Του. Είναι μια όμορφη βεβαιότητα!

Δεύτερη πτυχή, το Πνεύμα ο Παράκλητος είναι ο συνήγορός μας και μας υπερασπίζεται. Μας υπερασπίζεται μπροστά σε αυτούς που μας κατηγορούν: μπροστά στον εαυτό μας, όταν δεν αγαπιόμαστε και δεν συγχωρούμε ο ένας τον άλλον, ακόμη και σε σημείο να λέμε ότι είμαστε αποτυχημένοι και καλοί μόνο στο τίποτα· μπροστά στον κόσμο, ο οποίος απορρίπτει όσους δεν ανταποκρίνονται στα σχέδια και ατα μοντέλα του· μπροστά στον διάβολο, που είναι ο κατ’ εξοχήν «κατήγορος» και διαιρών (βλ. Αποκ 12,10) και κάνει τα πάντα για να νιώσουμε ανίκανοι και δυστυχισμένοι.

Μπροστά σε όλες αυτές τις καταγγελτικές σκέψεις, το Άγιο Πνεύμα μας προτείνει πώς να ανταποκριθούμε. Με ποιον τρόπο; Ο Παράκλητος, λέει ο Ιησούς, είναι Αυτός που «θα σας διδάξει τα πάντα και θα φέρει στη μνήμη σας όλα όσα σας έχω πει εγώ» (πρβλ. Ιω 14,26). Μας φέρνει στη μνήμη, λοιπόν, τα λόγια του Ευαγγελίου, και έτσι μας επιτρέπει να απαντήσουμε στον καταγγέλλοντα διάβολο όχι με δικά μας λόγια, αλλά με τα λόγια του Κυρίου. Προπάντων, μας θυμίζει ότι ο Ιησούς μιλούσε πάντα για τον Πατέρα που είναι στους ουρανούς, μας τον έκανε γνωστό και μας αποκάλυψε την αγάπη Του για εμάς, που είμαστε τα παιδιά Του. Αν επικαλούμαστε το Πνεύμα, μαθαίνουμε να δεχόμαστε και να θυμόμαστε την πιο σημαντική πραγματικότητα της ζωής, που μας προστατεύει από τις κατηγορίες του Πονηρού. Και ποια είναι αυτή η πραγματικότητα η πιο σημαντική τηςζωής; Ότι είμαστε αγαπημένα παιδιά του Θεού. Είμαστε  παιδιά αγαπημένα του Θεού: αυτή είναι η πιο σημαντική πραγματικότητα, και το Πνεύμα μας το υπενθυμίζει αυτό.

Αδελφοί και αδελφές, ας αναρωτηθούμε σήμερα: επικαλούμαστε το Πνεύμα τον Παράκλητο, προσευχόμαστε συχνά σε Αυτόν; Ας μην ξεχνάμε Αυτόν που είναι κοντά μας, και μάλιστα μέσα μας! Και έπειτα, ακούμε τη φωνή Του, είτε όταν μας ενθαρρύνει είτε όταν μας διορθώνει; Απαντάμε με τα λόγια του Ιησού στις κατηγορίες του Πονηρού, στα «δικαστήρια» της ζωής; Θυμόμαστε ότι είμαστε αγαπημένα παιδιά του Θεού;

Είθε η Παναγία να μας κάνει υπάκουους στη φωνή του Αγίου Πνεύματος και ευαίσθητους στην παρουσία του.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου