Βασίλισσα του Ουρανού, ομιλία Πάπα Φραγκίσκου

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή της Θείας Ευσπλαχνίας, 16 Απριλίου 2022 (23/4/23 για την Ελλάδα)

 

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Χριστός Ανέστη!

Σήμερα, Κυριακή της Θείας Ευσπλαχνίας, το Ευαγγέλιο μας αφηγείται δύο εμφανίσεις του Αναστημένου Ιησού στους μαθητές και συγκεκριμένα στον Θωμά, τον «δύσπιστο απόστολο» (βλ. Ιω 20,24-29).

Ο Θωμάς, στην πραγματικότητα, δεν είναι ο μόνος που δυσκολεύεται να πιστέψει, και μάλιστα εκπροσωπεί όλους μας ως ένα βαθμό. Πράγματι, δεν είναι πάντα εύκολο να πιστέψει κανείς, ειδικά όταν, όπως στην περίπτωσή του, έχει υποστεί μια μεγάλη απογοήτευση. Μετά από μια μεγάλη απογοήτευση είναι δύσκολο να πιστέψεις. Ακολούθησε τον Ιησού για χρόνια, διατρέχοντας κινδύνους και υπομένοντας κακουχίες, αλλά ο Διδάσκαλος σταυρώθηκε σαν ένας εγκληματίας και κανείς δεν τον ελευθέρωσε, κανείς δεν έκανε τίποτα! Είναι νεκρός και όλοι φοβούνται. Πώς να εμπιστευτείς ξανά; Πώς να εμπιστευτείς την είδηση ότι είναι ζωντανός; Η αμφιβολία ήταν μέσα του.

Ο Θωμάς, όμως, δείχνει ότι έχει θάρρος: ενώ οι άλλοι είναι κλεισμένοι στο υπερώο και φοβισμένοι, αυτός βγαίνει έξω, με κίνδυνο να τον αναγνωρίσει κάποιος, να τον καταγγείλει και να τον συλλάβουν. Θα μπορούσαμε ακόμη να σκεφτούμε ότι, λόγω του θάρρους του, θα άξιζε περισσότερο από τους άλλους να συναντήσει τον Αναστημένο Κύριο. Αντιθέτως, ακριβώς επειδή είχε απομακρυνθεί, όταν ο Ιησούς εμφανίζεται στους μαθητές για πρώτη φορά το βράδυ του Πάσχα, ο Θωμάς δεν είναι εκεί και χάνει την ευκαιρία. Είχε απομακρυνθεί από την κοινότητα. Πώς μπορεί να επανορθώσει; Μόνο επιστρέφοντας στους άλλους, επιστρέφοντας εκεί, σε εκείνη την οικογένεια που την άφησε τρομαγμένη και στεναχωρημένη. Όταν το κάνει, όταν επιστρέφει, του λένε ότι ο Ιησούς ήρθε, αλλά αυτός δυσκολεύεται να πιστέψει. Θα ήθελε να δει τις πληγές Του. Και ο Ιησούς τον ικανοποιεί: οκτώ μέρες μετά, εμφανίζεται ξανά ανάμεσα στους μαθητές Του και τους δείχνει τις πληγές Του, τα χέρια, τα πόδια, εκείνες τις πληγές που είναι η απόδειξη της αγάπης Του, που είναι οι διαρκώς ανοιχτοί δίαυλοι της ευσπλαχνίας Του.

Ας αναλογιστούμε αυτά τα γεγονότα. Ο Θωμάς για να πιστέψει, θα ήθελε ένα εξαιρετικό σημείο: να αγγίξει τις πληγές. Ο Ιησούς του τις δείχνει, αλλά με συνήθη τρόπο, ερχόμενος μπροστά σε όλους, στην κοινότητα, όχι εκτός αυτής. Είναι σαν να του λέει: αν θέλεις να με συναντήσεις, μην ψάχνεις μακριά, μείνε στην κοινότητα, μαζί με τους άλλους. Και μη φύγεις, προσευχήσου μαζί τους, κόψε το ψωμί μαζί τους. Και το λέει και σε εμάς επίσης. Είναι εκεί που μπορείς να με βρεις, είναι εκεί όπου θα σου δείξω, αποτυπωμένα στο σώμα μου, τα σημάδια των πληγών: τα σημάδια της Αγάπης που νικά το μίσος, της Συγχώρεσης που αφοπλίζει την εκδίκηση, τα σημάδια της Ζωής που νικά τον θάνατο. Είναι εκεί, στην κοινότητα, που θα ανακαλύψεις το πρόσωπό μου, ενώ με τους αδελφούς σου μοιράζεσαι στιγμές αμφιβολίας και φόβου, προσκολλώμενος ακόμη περισσότερο σε αυτούς. Χωρίς την κοινότητα είναι δύσκολο να βρεις τον Ιησού.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, η πρόσκληση που έγινε στον Θωμά ισχύει και για εμάς. Εμείς πού αναζητούμε τον Αναστημένο; Σε κάποιο ειδικό γεγονός, σε κάποια θεαματική ή εντυπωσιακή θρησκευτική εκδήλωση, αποκλειστικά στις συγκινήσεις και στους συναισθηματισμούς μας; Ή μήπως στην κοινότητα, στην Εκκλησία, αποδεχόμενοι την πρόκληση να μείνουμε εκεί, ακόμη κι αν δεν είναι τέλεια; Παρά τους περιορισμούς και τις πτώσεις της, που είναι οι δικοί μας περιορισμοί και οι δικές μας πτώσεις, η Μητέρα Εκκλησία μας είναι το Σώμα του Χριστού. Και είναι εκεί, στο Σώμα του Χριστού, που εξακολουθούν να είναι εντυπωμένα, ακόμα και για πάντα, τα μεγαλύτερα σημεία της αγάπης Του. Ωστόσο, ας αναρωτηθούμε αν, στο όνομα αυτής της αγάπης, στο όνομα των πληγών του Ιησού, είμαστε πρόθυμοι να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε όποιον πληγώθηκε από τη ζωή, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν από το έλεος του Θεού, αλλά συμπεριλαμβάνοντας όλους· τον καθένα σαν έναν αδελφό, σαν μια αδελφή. Ο Θεός αποδέχεται τους πάντες.

Η Παναγία, η Μητέρα του Ελέους, ας μας βοηθήσει να αγαπούμε την Εκκλησία και να την κάνουμε ένα φιλόξενο σπίτι για όλους.

——————–

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου