ΒΑΛ – ΕΝΤΙΝΟΣ… ΒΑΛ – ΑΜΙΟΣ

ΒΑΛ – ΕΝΤΙΝΟΣ… ΒΑΛ – ΑΜΙΟΣ

Το πρώτο συνθετικό του ονόματος τους – ΒΑΛ – σημαίνει «καρδιά»

Προσέξτε τι επεσήμανε και μας το γνωστοποίησε ο καθηγητής και πρώην Πρύτανης Ε.Μ.Π. Κωνσταντίνος Μουτζούρης…

«ΒΑΛΑΜΙΟΣ και ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ

Βαλαμιός, Στρατής : Εμβληματική μορφή μεταξύ των εθελοντών που διασώζουν ζωές προσφύγων στα νερά του Αιγαίου, γύρω από την πατρίδα του Λέσβο και υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης 2016.

Βαλεντίνος,  Άγιος   : Εμβληματικός άγιος συνδεόμενος με την ευγενή αγάπη, τιμώμενος στις 14 Φεβρουαρίου, οστά του οποίου φυλάσσονται στη Λέσβο.

Διακρίνω κοινά στοιχεία μεταξύ των δυο αυτών, φαινομενικά ανόμοιων, ανθρώπων :

·      Η νήσος Λέσβος, πατρίδα διασωστών, ενός ακόμη τιμηθέντος με το Νόμπελ λογοτεχνίας και σεπτών οσίων και αγίων.
·      Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως προελεύσεως, καταγωγής.

Σ’ αυτή την εσπερινή δέηση μας με την οποία προετοιμαζόμαστε να τελέσουμε τη μνήμη ενός Αγίου ο οποίος με τη ζωή του  συνέβαλε στην μετατροπή του έρωτα σε αγάπη, γι’ αυτό και από πιστεύοντας και μη θεωρείται ο Άγιος Προστάτης του έρωτα, της φιλίας και της αγάπης.

Μέσα σ’ ένα κόσμο βαθειά σημαδεμένο από το φόβο, τη μοναξιά, τον σπαραγμένο  από πολεμικές συγκρούσεις και τον τρομοκρατημένο από απάνθρωπες εξτρεμιστικές ομάδες, η αγάπη  παραμένει η μόνη οδός για να μπορεί ο σημερινός άνθρωπος να ελπίζει σ’ ένα ευτυχισμένο μέλλον. Σήμερα έχουμε περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη από την αγάπη: «είναι ο καιρός της αγάπης» Ο καιρός της αγάπης για όλους  και όχι μόνο για τον εαυτό μας και τους δικούς μας. 

Σ’ αυτή την εσπερινή δέηση μας με την οποία προετοιμαζόμαστε να τελέσουμε τη μνήμη ενός Αγίου ο οποίος με τη ζωή του  συνέβαλε στην μετατροπή του έρωτα σε αγάπη, γι’ αυτό και από πιστεύοντας και μη θεωρείται ο Άγιος Προστάτης του έρωτα, της φιλίας και της αγάπης.

Μέσα σ’ ένα κόσμο βαθειά σημαδεμένο από το φόβο, τη μοναξιά, τον σπαραγμένο  από πολεμικές συγκρούσεις και τον τρομοκρατημένο από απάνθρωπες εξτρεμιστικές ομάδες, η αγάπη  παραμένει η μόνη οδός για να μπορεί ο σημερινός άνθρωπος να ελπίζει σ’ ένα ευτυχισμένο μέλλον. Σήμερα έχουμε περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη από την αγάπη: «είναι ο καιρός της αγάπης» Ο καιρός της αγάπης για όλους  και όχι μόνο για τον εαυτό μας και τους δικούς μας.Το πρώτο συνθετικό του ονόματος τους, ΒΑΛ, που -όπως προσφάτως έμαθα από ανακοίνωση της Ενώσεως Θεολόγων Λέσβου – σημαίνει «καρδιά» στη γλώσσα των Βαβυλωνίων.

Βλέπω, συνεπώς, δύο ανθρώπους της αγάπης, συνδεόμενους στενά με την Λέσβο, και διαθέτοντες καρδιά φιλάλληλη.

Ας τους τιμήσουμε / εορτάσουμε λοιπόν, όπως τους αξίζει !»

 

Πηγή:lesvosnews

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Εννεαήμερο Ιεράς Καρδίας (3η ημέρα)

  ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ –Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. –Αμήν. 1.Πράξη συντριβής: Αμάρτησα, Θεέ μου,

ANGELUS 3ης Ιουλίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ  ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Στο Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας της σημερινής

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου