Αφγανιστάν: μοναχές της Μητέρας Τερέζας και ανάπηρα παιδιά υπό την φροντίδα του εγκατέλειψαν τη χώρα

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΜΟΝΑΧΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΕΡΕΖΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΟ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ

Είχαμε πρόσφατα αναφέρει ότι στο Αφγανιστάν είχαν παραμείνει δύο Ινδοί Ιησουίτες που εργάζονταν σε προγράμματα του Τάγματος για τους Πρόσφυγες (JRS). Τελικά οι πατέρες Jerome Sequeira και Robert Rodrigues, μαζί με την αδελφή Teresia Crasta, συμπατριώτισσά τους από το Τάγμα “Maria Banbina” επέστρεψαν στη χώρα τους. 

Στη Καμπούλ όμως βρίσκονταν και άλλες μοναχές: τέσσερις από το Τάγμα της Μητέρας Τερέζας, που φρόντιζαν δεκατέσσερα εγκαταλειμμένα από τους γονείς τους βαριά ανάπηρα παιδιά ηλικίας 6-20 ετών, και η πακιστανή αδελφή Shahnaz Bhatti, του  Τάγματος S. Giovanna Antida, που μαζί με την αδελφή Crasta ήταν υπεύθυνες της δομής για 50 παιδιά με νοητική στέρηση. Επίσης στην Καμπούλ ήταν και ο βαρναβίτης π. Giovanni Scalese. 

Τελικά την 25-8-21 οι μοναχές και ο ιερέας κατάφεραν να ταξιδέψουν για την Ιταλία. Και όχι μόνο! Μέσω της ιταλικής πρεσβείας και των “ανθρωπιστικών διαδρόμων”, υπό την ευθύνη του Αγίου Αιγιδίου, κατάφεραν να πάρουν μαζί τους τα δεκατέσσερα ανάπηρα παιδιά, που σε αντίθετη περίπτωση, θα πέθαιναν αβοήθητα, αλλά και τις οικογένειες 15 συνεργατών που θα κινδύνευε η ζωή τους αφού είχαν “συνεργασθεί με Δυτικούς”. Τα παιδιά θα συνεχίσουν να ζουν υπό τη φροντίδα των μοναχών (όλα σε αναπηρική καρέκλα, χωρίς δυνατότητα αυτόνομης εξυπηρέτησης). Οι συνεργάτες του προγράμματος θα φιλοξενηθούν σε καθολικές δομές και θα ενσωματωθούν στην ιταλική κοινωνία.

Σημ. Για τα τάγματα των “ Ιησουιτών ” κα των “ Ιεραποστόλων της Αγάπης ” της Μητέρας Τερέζας δε χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες. Για άλλες μοναχικές κοινότητες, που αναφέραμε ανωτέρω, παραθέτουμε κάποιες πληροφορίες: Οι “Βαρναβίτες” από την αντίστοιχη κεντρική τους εκκλησία, επίσης γνωστοί ως Κληρικοί του Αγίου Παύλου, εμφανίσθηκαν τον 16 αι. – Οι Ιεραπόστολοι της Αγάπης γνωστές ως της “Maria Bambina” ιδρύθηκαν το 1832 στο Λοβέρε του Μπέργκαμο – οι Μοναχές της S. Giovanna Antida ιδρύθηκαν το 1799 στη Γαλλία.

Πληροφορίες και φωτογραφία από το αεροπλάνο από AsiaNews.it

Φωτογραφία από την επέτειο για τα 111 χρόνια από τη γέννηση της Μητέρας  Τερέζας  (26-8-1910) από Ινδία, επίσης από AsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου