ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΟΡΤΙΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΟΡΤΙΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Με Αρχιερατικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Ενοριακό μας Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη  από τον Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο και την συμπροσευχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Καθολικής Επισκοπή Χίου Παν/τατου π. Ριχάρδου κα του Εφημερίου και Μυτιλήνης  π. Λέοντα, άρχισαν οι εορταστικές θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Βαλεντίνου.

Ενορίτες, φίλοι της ενορίας αλλά και περαστικοί, παρά το ψιλόβροχο, κατέκλυσαν το Ναό επιθυμώντας να παρακαλέσουν τον Άγιο της αγάπης να ικετεύει το Θεό ώστε να επικρατεί σε όλο τον κόσμο η ομόνοια και η αδελφοσύνη και ανάμεσα στους ανθρώπους η αγάπη που τόσο πολύ σήμερα λείπει.

Μετά το σύντομο ανάγνωσμα του Εσπερινού, ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στους παρόντες μέσα στο Ναό και τους έξω από το Ναό που με τη βοήθεια μικροφωνικής εγκατάστασης βοηθήθηκαν στην συμμετοχή τους στην Ιεροτεελεστία.

Είπε ο Αρχιεπίσκοπος:

Σ’ αυτή την εσπερινή δέηση μας με την οποία προετοιμαζόμαστε να τελέσουμε τη μνήμη ενός Αγίου ο οποίος με τη ζωή του  συνέβαλε στην μετατροπή του έρωτα σε αγάπη, γι’ αυτό και από πιστεύοντας και μη θεωρείται ο Άγιος Προστάτης του έρωτα, της φιλίας και της αγάπης.

Μέσα σ’ ένα κόσμο βαθειά σημαδεμένο από το φόβο, τη μοναξιά, τον σπαραγμένο  από πολεμικές συγκρούσεις και τον τρομοκρατημένο από απάνθρωπες εξτρεμιστικές ομάδες, η αγάπη  παραμένει η μόνη οδός για να μπορεί ο σημερινός άνθρωπος να ελπίζει σ’ ένα ευτυχισμένο μέλλον. Σήμερα έχουμε περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη από την αγάπη: «είναι ο καιρός της αγάπης» Ο καιρός της έμπρακτης αγάπης για όλους  και όχι μόνο για τον εαυτό μας και τους δικούς μας. 

Απρόσμενα τα τελευταία το νησί της Λέσβου βρέθηκε  στην παγκόσμια επικαιρότητα. Πολλά  Μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολήθηκαν με το νησί μας αυτό. Το είδαν να πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου απρόβλεπτου μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Τα μάτια του κόσμου όλου και ιδιαίτερα της Ευρώπης  είναι  συνεχώς στραμμένα το βλέμμα προς τα ακριτικά  αυτά  νησιά μας  και ιδιαίτερα το νησί της Λέσβου.

Έφθασαν εδώ εκπρόσωποι Κυβερνήσεων, εκπρόσωποι των θεσμών της Ενωμένης Ευρώπης,  αλλά προπάντων έφθασε η προσωπική και υλική  συμπαράσταση για να συναντήσουν και να βοηθήσουν την τοπική  φιλοξενία και ανθρωπιά για να προσφερθεί  στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που αφού αντιμετωπίσουν νικηφόρα το θάνατο που καιροφυλακτεί στα ταραγμένα νερά του Αιγαίου θέλουν να φθάσουν σ’ ένα τόπο ελευθερίας, φιλοξενίας, ανθρωπιάς και αγάπης.

Η εδώ μικρή μας ενοριακή κοινότητα, χάρη στην ευαισθησία  της Κάριτας Ελλάς και Κάριτας Ευρώπης αλλά και των άλλων φιλανθρωπικών  οργανώσεων, δίνει ένα συμπληρωματικό παρών στο παρών που δίνει η αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία και όλη τοπική κοινωνία με τους θεσμούς της και τους εθελοντές της.

Τώρα το νησί της Λέσβου έγινε ο τόπος των καλών Σαμαρειτών που τρέχουν τις ακροθαλασσιές  για να υποδεχθούν όσους πέρασαν τον κίνδυνο του θανάτου και βλέπουν στα πρόσωπα των κατοίκων αυτού του νησιού τους σωτήρες τους και τους ανθρώπους που ξέρουν να αγαπούν χωρίς διάκριση χρωμάτων κομμάτων και δογμάτων.

Το νησί της Μυτιλήνης, σε συνεργασία με όλους τους φιλανθρωπικούς θεσμούς και οργανώσεις ενισχυμένο από την ευλογία και τη χάρη του Θεού, με τις ικεσίες των πολλών αγίων που  το προστατεύουν οφείλει να συνεχίσει να δίνει το παράδειγμα της χριστιανικής αγάπης.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για ένα άλλο σκοπό που, όμως δεν είναι άσχετος με την ταλαιπωρία όλων αυτών των χιλιάδων συνανθρώπων μας που φθάνουν στο νησί αυτό. Σκοπός μας είναι να βοηθηθούμε από τον λόγο του Κυρίου και τη συμμετοχή μας στο Μυστήριο  της Αγάπης που είναι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας  και να συνεχίσουμε να αγαπούμε όπως ο ίδιος ο Χριστός μας δίδαξε με τη ζωή του και το λόγο του.

Σήμερα σε όλο τον κόσμο τιμάται ο Άγιος Βαλεντίνος. Τιμάται με πολλούς τρόπους, άλλους που επιλέγει η Εκκλησία και άλλους που προτείνει η ανθρώπινη κοινωνία.

Βρισκόμαστε στον Καθολικό Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, ο οποίος χάρη στην επιστημονική ευαισθησία  του Υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και Δευτέρου βαθμού και την εμπειρία της εδώ  Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έγινε ελκυστικός  τόπος προσευχής  αλλά και ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στο κέντρο της Μυτιλήνης. Έγινε και πάλι ένας άμβωνας αγάπης, ανάμεσα στους πολλούς άλλους άμβωνες αγάπης της αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εδώ φυλάσσεται απότμημα των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου, ενός κοινού Αγίου Ανατολής και Δύσης, εφόσον μαρτύρησε για τη χριστιανική του τον τρίτο αιώνα μετά Χριστόν. Ο Άγιος προστάτης των μελλονύμφων και των νέων που επιθυμούν ο έρωτάς τους και η ανθρώπινη φιλία τους, όπως είπα κατά τη χθεσινή μου ομιλία στον πανηγυρικό εσπερινό, να φθάσουν στο αποκορύφωμα που λέγεται αγάπη, και αποτελεί τη σύνθεση του Δεκαλόγου. Αν δεν καταφέρουμε να αγαπούμε ο ένας τον άλλο και  να  αναζητούμε κοινά μεταξύ μας σημεία για να γνωριστούμε, να αγαπηθούμε και να ενωθούμε, αλλά ζητούμε ψήλους στ’ άχερα, τότε ζήτω που καήκαμε. Όταν ο Χριστός έλεγε ότι πρέπει να αγαπούμε ακόμη και τους εχθρούς μας, δεν υπερέβαλε, αλλά συνόδευε αυτή την προτροπή του με την προσευχή του για τους σταυρωτές του: «Πατέρα συγχώρησέ τους διότι δεν ξέρουν τι κάνουν».

Κάνω δημόσια αδελφική πρόσκληση προς τους δύο Σεβασμιοτάτους Μητροπολίτες του νησιού μας, της Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο και της Μηθύμνης   κ. Χρυσόστομο αλλά και όλο τον ιερό κλήρο τους, τις μοναχές και τους μοναχούς τους, να κλείσουμε τα αυτιά μας στις  όποιες γηρασμένες σειρήνες  από την νοοτροπία του χθες, και να ανοίξουμε διάπλατα  την πόρτα της καρδιάς μας στην αγάπη του Θεού, όπως αυτή βιώθηκε και κηρύχτηκε από την ενσαρκωθείσα στο πρόσωπο του Χριστού.

Σήμερα ο Κύριος, μας επαναλαμβάνει: «να αγαπάτε ο ένας τον άλλο, όπως εγώ σας αγάπησε. Από  από αυτό θα δείξετε ότι είστε μαθητές μου, αν αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Αν  σήμερα αποφασίσουμε, αδελφοί μου και αδελφές μου, να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας και να αγαπούμε όπως ο Κύριος μας αγάπησε τότε θα έχουμε πανηγυρίσει με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου, ο οποίος απέδειξε την αγάπη του για τον Θεό και τον πλησίον του  όχι με λόγια αλλά προσφέροντας με το μαρτύριο την ίδια    τη ζωή του. Αμήν

Στο τέλος του Εσπερινού έγινε, στις γύρω από το Ναό οδούς, λιτάνευση των  Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου ενώ μέλη της φιλαρμονικής του Δήμου παιάνιζε κατά τη λιτάνευση.

Όταν η πομπή έφθασε στην παραλιακή οδό και στο ύψος του Ξενοδοχείου ΛΕΣΒΙΟΝ τελέστηκε σύντομη επιμνημόσυνη δέηση για όσους, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη φτώχεια και τον πόλεμο και να βρουν μια ελεύθερη Χώρα, ακολούθησαν την θαλάσσια οδό προς τα ακριτικά μας νησιά, αλλά  για πολλούς από αυτούς και ιδιαίτερα για μικρά παιδιά έγινε ο υγρός τάφος τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας στην Μυτιλήνη αλλά και όλων των παρόντων έριξε στη θάλασσα ανθοδέσμη στη μνήμη των αθώων αυτών θυμάτων.

Όταν η πομπή επανέκαμψε στο Ναό δόθηκε σε όλους η ευλογία και η ευχή ο Άγιος Βαλεντίνος να είναι υπόδειγμα αληθινής αγάπης αυτής που ο Κύριος μας δίδαξε και ο Άγιος Βαλεντίνος κήρυξε με το λόγο του αλλά προπάντων με το παράδειγμα της ζωής  και το μαρτυρικό θάνατό του.

[module-552]

[module-554]

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου