Το Tablet είναι ένα καθολικό εβδομαδιαίο περιοδικό που εκδίδεται αδιαλείπτως από το 1840 και ασχολείται με επίκαιρα θέματα θρησκείας, πολιτικής, κοινωνικά ζητήματα, λογοτεχνία και τέχνες. Με την ευκαιρία των καταστρεπτικών πυρκαγιών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ παραχώρησε συνέντευξη στο ανταποκριτή του περιοδικού Jonathan Luxmoore.
Ακολουθεί το άρθρο της συνέντευξης.
Καθώς ένα κύμα πυρκαγιών κατέστρεψε τμήματα της Ελλάδας, ένας Καθολικός Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζει ότι μπορεί να χρειαστούν διαφορετικές πολιτικές για να αποφευχθούν πιθανές υποτροπές.
«Πρέπει να είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι και προσεκτικοί σε ότι έχει να κάνει με την οικολογία και την ετοιμότητα – δεν έχουμε πολλά δάση στην Ελλάδα ούτως ή άλλως και πολλά από αυτά που έχουμε τώρα έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο Σεβασμιότατος π. Ιωσήφ Πρίντεζης, Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Άνδρου – Τήνου – Μυκόνου, Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.
«Καμία κεντρική κυβέρνηση ή τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι πλήρως προετοιμασμένη για τέτοια γεγονότα. Αλλά θα πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι, με περισσότερα αεροπλάνα και εξοπλισμό και αυστηρότερους κανονισμούς για την οικοδόμηση σπιτιών και την πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», είπε.
Ομάδες πυρόσβεσης από όλη την Ευρώπη, με τη βοήθεια πυροσβεστικών ελικόπτερων, προσπάθησαν να ελέγξουν τις πυρκαγιές που προκάλεσαν όλεθρο στην Πελοπόννησο και την Αττική, καθώς και στην Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας, βορειοανατολικά της Αθήνας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη για τις κυβερνητικές αποτυχίες και επιβεβαίωσε ότι οι φλόγες προκάλεσαν τη χειρότερη οικολογική καταστροφή εδώ και δεκαετίες. Προέτρεψε δε τη συνεργασία της αντιπολίτευσης στην αναζήτηση «τολμηρών λύσεων».
Ο Αρχιεπίσκοπος Πρίντεζης δήλωσε ότι εξακολουθούν να συλλέγονται πληροφορίες για ζημιές, προσθέτοντας ότι μπόρεσε να δει και να μυρίσει τις φωτιές της ηπειρωτικής χώρας από την κατοικία του στο νησί της Τήνου στο Αιγαίο, 70 μίλια μακριά από τις πυρκαγιές.
Εν τω μεταξύ, η Caritas, η φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας, ετοιμάζει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τους πυρόπληκτους, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές και τις Καθολικές φιλανθρωπικές οργανώσεις του εξωτερικού.
«Από τις πρώτες στιγμές αυτής της τραγωδίας, παρακολουθούσαμε με ανησυχία, αγωνία και πόνο, εστιάζοντας τις προσευχές μας στα θύματα και την καταστροφή της δημιουργίας, ενώ συγχαίρουμε όσους εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
«Έχοντας εμπειρία από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες για την κάλυψη άμεσων αναγκών στην αρχή, ενώ το κοινωνικό ενδιαφέρον μειώνεται στη συνέχεια και τα θύματα μένουν σχεδόν μόνα τους. Εδώ επιθυμεί να δράσει η Caritas».
Εκατοντάδες σπίτια και ακίνητα καταστράφηκαν από σχεδόν 600 πυρκαγιές, που τροφοδοτήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους, την ξερή βλάστηση και τους παρατεταμένους καύσωνες, αφήνοντας τουλάχιστον 200.000 στρέμματα γης να καούν. Ορισμένοι εκτιμούν ότι οι πληγείσες περιοχές είναι πολύ ευρύτερες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Πρίντεζης είπε ότι, πολλοί πυρόπληκτοι δεν είχαν ασφαλίσει τα σπίτια τους και η λίγη κοινωνική ασφάλιση θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση και από τον Ερυθρό Σταυρό για φαγητό, νερό και στέγη.
Πρόσθεσε ότι η Καθολική Εκκλησία συνεργάζεται στενά με τα κέντρα της Caritas άλλων χωρών και υπολογίζει στη βοήθειά τους μόλις εκτιμηθεί πλήρως η ζημιά.
«Συνεργαζόμαστε επίσης καλά με την Ορθόδοξη Εκκλησία όταν πρόκειται για κοινωνικές ανάγκες, όπως κατά τη διάρκεια πυρκαγιών και σεισμών στο παρελθόν – υπό αυτήν την έννοια, η κρίση θα μπορούσε να μας φέρει κοντά και να βοηθήσει στη βελτίωση», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία απηύθυνε έκκληση στους Επισκόπους της, να διαθέσουν σχολεία, Μοναστήρια και Ενοριακά κέντρα στους άπορους και δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση και την αναδάσωση των πληγεισών περιοχών.
Το αρχικό άρθρο: (https://www.thetablet.co.uk/news/14392/greek-archbishop-calls-for-change-to-prevent-future-fire-disasters).
πγπ