ΑΡΧΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΑΠΟ ΞΙΝΑΡΑ, ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΣΑΜΟ

ΑΡΧΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ  ΑΠΟ ΞΙΝΑΡΑ, ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΣΑΜΟ


Ο Αρχιεπίσκοπος μας, π. Νικόλαος, ξεκίνησε τη Μεγάλη και Αγία Τεσσαρακοστή στην Ενορία των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Ξινάρα της Τήνου με τους λιγοστούς ενορίτες  δίνοντας το την διαβεβαίωση ότι οι μικρές μας ενορίες δεν είναι ξεχασμένες αντίθετα η Εκκλησία μας προσπαθεί να είναι κοντά τους και να τους στηρίζει με κάθε μέσον και παρουσία.

Εκεί στην Ξινάρα με τους ενορίτες έδωσε το εναρκτήριο σάλπιζα για την έναρξη της ευλογημένης λειτουργικής περιόδου της Τεσσαρακοστής με την αναγγελία της Βασιλείας με το κήρυγμα μετάνοιας και μεταστροφής.

Την επομένη αναχώρησε για το νησί της Νάξου όπου την πρώτη Παρασκευή του μήνα και της Τεσσαρακοστής τέλεσε την Ακολουθία του δρόμου του Σταυρού με την παρουσία και του εφημερίου του Μητροπολιτικού μας Ναού Παν/τατου π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου.

Κατά την ομιλία του προέτρεψε τις παρούσες γυναίκες που ήταν αρκετές, να μην προσπαθήσουν να κάνουν ηρωισμούς κατά τη  περίοδο της Τεσσαρακοστής διότι δεν θα τα καταφέρουν. Αντίθετα να περιοριστούν σε απλές και ταπεινές πράξεις πίστεως.  Αν ψάχνετε, τους είπε, να βρείτε τέτοιες ευκαιρίες, σας ζητώ με πολύ ευγένεια και τρυφερότητα που σας χαρακτηρίζει να πείτε στους άνδρες και στα παιδιά σας να είναι παρόντες και παρόντα στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής για να αρχίσουμε όλοι μαζί την Μεγάλη και Αγία Τεσσαρακοστή.

Η πρόταση αυτή όχι μόνο έγινε δεκτή αλλά είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο Μητροπολιτικός μας Ναός την πρώτη Κυριακή ήταν γεμάτος, μέσα στο χειμώνα, ενώ ψιλόβρεχε και έκανε αρκετό κρύο. Όταν υπάρχει θέληση όλα είναι εφικτά!

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε κατήχηση στα παιδιά της ενορίας. Την κατήχηση παρακολούθησαν και μερικοί γονείς παιδιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος επέστρεψε στην Τήνο την Πέμπτη 13 Μαρτίου για τη σύσκεψη του Πρεσβυτερίου και την Παρασκευή 14 συνοδευόμενος από τον πολύτιμο συνεργάτη του κ. Ανδρέα Παλαμάρη αναχώρησε για τη Σάμο για να τελέσει εκεί τη Λειτουργία τη δεύτερη Κυριακή της Τεσσαρακοστής.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στις 11 το πρωί της Κυριακής και η παρουσία των ενοριτών ήταν  ικανοποιητική.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της πορείας της Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μας βοηθάει να θαυμάσουμε  το μυστήριο της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

Αφού μας παρουσίασε ένα Ιησού αδύνατο, που πειράχτηκε από τον διάβολο  όπως ο κάθε ένας από μας , σ’ αυτή τη δεύτερη Κυριακή  η Εκκλησία μας καλεί να  ομολογήσουμε  ότι ακριβώς σ’ αυτό τον αδύναμο άνθρωπο, όμοιο σε όλα προς εμάς, κατοικεί η δόξα του Θεού. Αυτή είναι η σύνδεση της πρώτης Κυριακής με τη δεύτερη τη σημερινή: Ο Θεός κατοικεί με το άφατο φως του στην ανθρώπινη αδυναμία. Για να εξηγήσει αυτή την παράδοξη πραγματικότητα ο Ευαγγελιστής Ματθαίος  φέρνει στην επιφάνεια και πάλι όλα τα σύμβολα της παρουσίας του Θεού  που αναφέρονται στην Αγία Γραφή  του λαού του Ισραήλ – το σύννεφο – το φως- οι βροντές- η φωνή εξ ουρανού, η σκιά και τα αναφέρει για το πρόσωπο του Ιησού. Στον άνθρωπο Ιησού, που πειράχτηκε όπως κι εμείς που πρέπει να κάνει την πορεία του όπως κάθε άνθρωπος, τελικά αποκαλύπτεται ο ίδιος ο Θεός, γίνεται παρών. Ζει το δράμα της ανθρώπινης  ιστορίας.

Το περιστατικό της Μεταμόρφωσης ενθαρρύνει τους μαθητές όλων των εποχών και τους στηρίζει για να μπορέσουν μαζί με το Χριστό να πορευθούν πίσω του με το δικό τους σταυρό, να φθάσουν στην κορυφή του Γολγοθά, να πεθάνουν μαζί με το Χριστό και μαζί του να αναστηθούν και να περάσουν στη δόξα για την οποία τους έχει προορίσει.

Όποιος θέλει στη γη αυτή να μη φέρει το σταυρό του μαζί με τον Χριστό θα τον φέρει μόνος του. Μαζί με τον Χριστό ο Σταυρός μετατρέπεται  σε ανάσταση ενώ χωρίς τον Χριστό παραμένει σταυρός και μάλιστα πολύ βαρύς σταυρός:


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου