Αποκαταστάθηκε ο Ναός του Αγίου Ιωσήφ στη Χίο

Το πρωί της Τετάρτης, 7 Δεκεμβρίου, ο Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου,  Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ, μαζί με τον Εφημέριο Χίου π. Λέοντα, επισκέφτηκαν τα γραφεία της Περιφέρειας και είχαν συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Βρουλή και με τους υπεύθυνους της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων, προκειμένου να ενημερωθούν για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωσήφ και να διευκρινιστούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες.

Ο Σεβασμιότατος Ιωσήφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας σε βάρος της Καθολικής Επισκοπής Χίου, που εκκρεμούσε εδώ και 20 χρόνια… Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι επί Τοποτηρητείας του Σεβ. Νικολάου Πρίντεζη, Αρχιεπισκόπου πρώην Νάξου-Τήνου, είχαν αποσταλεί πολλές επιστολές προς την τοπική αυτοδιοίκηση δευτέρου Βαθμού της Χίου και είχαν γίνει επανειλημμένες παραστάσεις στους αρμόδιους για άμεσες επισκευές.

Το έργο αποκατάστασης του Παρεκκλησίου υπογράφηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021 και είχε προϋπολογισμό 225.000 ευρώ, ενώ ήταν και είναι υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου. Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανέλαβε την ευθύνη αποκατάστασης του Καθολικού Ναού, που ήταν στους όρους του συμβολαίου αγοροπωλησίας, όταν το κτήριο του γειτονικού Κολεγίου, το οποίο ανήκε στις Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, αγοράστηκε από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου.

Αποκαταστάθηκε έτσι, έστω και με μεγάλη καθυστερηση, ένα μνημείο που μαρτυρεί την πολιτιστική κληρονομιά της Χίου. Με την ολοκλήρωση των εργασιών ο Ναός του Αγίου Ιωσήφ κοσμεί την περιοχή του Φραγκομαχαλά. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο αυτό, δείχνουν πώς ένα ερείπιο προσβολή για τη Χίο έγινε αληθινό στολίδι που τιμά τη Χίο!

Το Παρεκκλήσιο παραδίδεται επιτέλους ανακαινισμένο στην τοπική Καθολική Εκκλησία της Χίου, πολύ σύντομα θα διαμορφωθεί εσωτερικά με όλα τα απαραίτητα για λατρευτική χρήση, και τα θυρανοίξια προβλέπονται για τον Μάιο του 2023.

π.Λέων Κισκίνης

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου