ΑΠΟΒΙΩΣΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

Ο από το 2015 Πατριάρχης των Αρμενίων Καθολικών Kikor Pedros XX Ghabroyan απεβίωσε, στο Λίβανο, σε ηλικία 87 ετών. Η κηδεία του θα γίνει στην ιστορική έδρα του Πατριαρχείου, στο Bzammar, όπου και θα ταφεί, στις 29-5-21.
Εντός 40 ημερών αναμένεται ο αντικαταστάτης του.

Ο αποθανών είχε εκλεγεί, προς έκπληξη των περισσοτέρων, λόγω ηλικίας, Πατριάρχης σε ηλικία 81 ετών, το 2015. Είχε γεννηθεί το 1934 στο Χαλέπι Συρίας, είχε σπουδάσει αρχικά σε σχολείο Μαριανών και στη συνέχεια σε Αρμενικό, πριν μεταβεί για σπουδές στη Ρώμη. Ωε Ιερέας και πνευματικός ευρείας μόρφωσης εργάστηκε στο Λίβανο και από το 1986 ως το 2015 ποίμανε ως Ιεράρχης την Αρμενική κοινότητα της Γαλλίας.
Ως Πατριάρχης είχε υποδεχθεί το σημερινό Πάπα στο ταξίδι του στην Αρμενία το 2016, όπου ο Ποντίφικας χαρακτήρισε τις σφαγές των Αρμενίων από τους Τούρκους “την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα”.

Το Αρμενικό Καθολικό Πατριαρχείο δημιουργήθηκε το 1742 (αναγνωρίσθηκε από τον Πάπα Βενέδικτο 15ο), από αποχωρήσαντες από το Αποστολικό Αρμενικό Πατριαρχείο. Το σύνολο των πιστών του, εκείνη την εποχή, ήταν εντός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έχει ελάχιστους πιστούς στο κράτος της Αρμενίας, αλλά συμπαγείς κοινότητες στη Μέση Ανατολή (Λίβανο, όπου και η έδρα του, Συρία, Ιορδανία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Ισραήλ). Επίσης σε Ελλάδα και Τουρκία, σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες (Ουκρανία, Ρουμανία και, κυρίως Γαλλία) στις ΗΠΑ και στον Καναδά και σε μεγάλες Λατινοαμερικανικές χώρες (Μεξικό, Αργεντινή, Βραζιλία).

Οι πιστοί υπολογίζονται συνολικά σε 600.000 περίπου.

Η Εξαρχία Αρμενίων Καθολικών Ελλάδας δημιουργήθηκε το 1928, από πρόσφυγες. Προΐσταται ο π. Ιωσήφ Μπαζούζου (Μπεζαζιάν) απ΄ το Χαλέπι της Συρίας.
Από την ίδια χώρα προέρχεται και σημαντικός αριθμός προσφύγων, που έρχεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και η Εξαρχία βοηθά όπως μπορεί.

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από VaticanNews και AsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου