Απεβίωσε ο τελευταίος επιζών της Tibhirine

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΠΙΖΩΝ ΤΗΣ TIBHIRINE

 

Τη νύχτα μεταξύ 26 και 27 Μαρτίου 1996 μια ομάδα ένοπλων στρατιωτών, μέλη του Groupe Islamique Armé – GIA, εισέβαλαν στο Μοναστήρι των Τραπιστών Μοναχών στην Τιμπιρίν της Αλγερίας απάγοντας εφτά μοναχούς. Δύο μήνες αργότερα και οι επτά βρέθηκαν νεκροί. Της απαγωγής είχαν γλιτώσει ο αδελφός AmédéeNoto  (+2008) και ο αδελφός Jean-Pierre Schumacher.

Για μήνες μετά από το περιστατικό ο αδελφός Jean-Pierre αναρωτιόταν γιατί εκείνος, μαζί με τον αδελφό Amédée, είχε γλιτώσει. Βρήκε την απάντηση σε μια επιστολή που έλαβε από την Ελβετία, από το μοναστήρι FilleDieu: «Υπάρχουν αδέρφια που τους ζητήθηκε να καταθέσουν με το δώρο της ζωής και άλλοι που καλούνται να καταθέσουν με ζωή». Τα λόγια αυτά, σύμφωνα με ομολογία του ιδίου, τον απάλλαξαν από όλα τα ερωτήματα που τον βασάνιζαν.

Ο τελευταίος επιζών της δολοφονίας της Τιμπιρίν πέθανε στις 21 Νοεμβρίου 2021, ανήμερα της Πανήγυρης του Χριστού Βασιλιά, έχοντας εφοδιαστεί με το Ιερό Ευχέλαιο. Είχε γεννηθεί στις 15 Φεβρουαρίου 1924 στη Μπουντίνγκ της Λωρραίνης. Παρακολούθησε τη Σχολή των Αδελφών Μαριανών και χειροτονήθηκε ιερέας το 1953. Λίγα χρόνια αργότερα εισήλθε στη Μονή των Τραπιστών Timadeuc στη Βρετάνη. Το 1964 εστάλη στη Τιμπιρίν στην Αλγερία. Παρέμεινε εκεί για τριάντα ολόκληρα χρόνια δίνοντας ευαγγελική μαρτυρία σε μια μουσουλμανική χώρα η οποία τη δεκαετία του 90 ήρθε αντιμέτωπη με εμφύλιες συρράξεις.

Το 2010 η δολοφονία των μοναχών έγινε κινηματογραφική ταινία. Σε σκηνοθεσία Xavier Beauvois φέρει τον τίτλο «Des hommes et des dieux».

 

(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα στην ΕΡΤ

Η Δημόσια Τηλεόραση θα καλύψει και θα μεταδώσει ολόκληρο το επίσημο πρόγραμμα του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας. Από την άφιξη του το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, το πρωί στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έως και την αναχώρηση του τη Δευτέρα