Αντιμετωπίζοντας τους φόβους μας και επανασυνδέοντας τον κόσμο

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΜΑΣ

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

 

Διάσκεψη των Επιτροπών «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ» Ευρώπης

Συνάντηση Γενικών Γραμματέων στο Παρίσι, Φεβρουάριος 2023

 

Συντονισμένη δράση για το 2023

 

          Αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις, σε ένα όλο και πιο κατακερματισμένο κόσμο, η Διάσκεψη των Επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης είναι πεπεισμένη ότι η ανθρωπότητα έχει τους δημιουργικούς και πνευματικούς πόρους για να αντιμετωπίσει τους φόβους της, να επανασυνδεθεί και να οικοδομήσει μια κοινή νομική, πολιτική και οικονομική τάξη, όπως έχει σημειώσει και ο Πάπας Φραγκίσκος στην Εγκύκλιο Επιστολή του «Αδελφοί όλοι».

          Μέσω της Συντονισμένης Δράσης για το 2023 θα υποστηρίξουμε τη διεθνή συνεργασία και νέες μορφές επικοινωνίας και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αίσθησης του να ανήκεις σε μια ευρύτερη κοινότητα.

 

  1. ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΩΚΕΑΝΟΣ ΑΠΟ ΦΟΒΟΥΣ

Η κλιματική κρίση, λόγω της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ακραίων καιρικών φαινομένων, η πανδημία covid με τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην ατομική υγεία και την κοινωνική ζωή, ο βίαιος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η επακόλουθη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, η μετανάστευση και        η ανεπαρκής ενσωμάτωση των μεταναστών στις χώρες υποδοχής τους – αυτές οι μεγάλες κρίσεις αυξάνουν το φόβο και το θυμό, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Ως συναίσθημα ο φόβος μάς προειδοποιεί για τον κίνδυνο και μάς υπενθυμίζει να είμαστε προσεκτικοί. Ωστόσο έχει τη δυνατότητα να διχάσει και να διαγράψει όχι μόνο την προσωπική εμπιστοσύνη αλλά και την εμπιστοσύνη σε εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς θεσμούς, και την ικανότητά τους να καταλήξουν σε δίκαιους συμβιβασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, ενός όλο και πιο κατακερματισμένου κόσμου, η «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης ζητά ισχυρότερη πολιτική υποστήριξη και περισσότερους πόρους γι` αυτούς τους κεντρικούς πολυμερείς θεσμούς, ώστε να μπορούν να δράσουν αποφασιστικά για την ασφάλεια και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων.

  1. ΜΕΣΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΒΩΝ

Η αντιμετώπιση των φόβων απαιτεί διάκριση. Είναι απαραίτητο να διακρίνουμε τις νόμιμες ανησυχίες από τους χειρισμούς. Πολύ συχνά οι φόβοι των αδύναμων ξεχνιούνται, παρόλο που η Κοινωνική Διδασκαλία της Εκκλησίας επιμένει να τους έχει προτεραιότητα στη διαχείριση των κρίσεων. Ο Πάπας Φραγκίσκος στην εγκύκλιό του «Αδελφοί όλοι» αναφέρεται στην αντιμετώπιση του φόβου ώστε να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον αδελφοσύνης. «Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια και να αναπτύσσεται. αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα δεν μπορεί να το αρνηθεί καμία χώρα. Οι άνθρωποι έχουν αυτό το δικαίωμα ακόμα και αν δεν είναι παραγωγικοί, έχουν γεννηθεί με περιορισμούς ή τους απέκτησαν αργότερα. Αυτό δε μειώνει την αξιοπρέπεια τους ως ανθρώπινα όντα. Γιατί αυτή δε βασίζεται σε περιστάσεις αλλά στην εγγενή αξία της ύπαρξής τους. Αν δεν τηρηθεί αυτή η βασική αρχή δεν υπάρχει μέλλον ούτε για την αδελφοσύνη ούτε για την επιβίωση της ανθρωπότητας» (ΑΟ 107). Η φροντίδα είναι το κλειδί για την επιβίωση…

  1. ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΕΠΑΝΕΦΕΥΡΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Η «Δικαιοσύνη και Ειρήνη Ευρώπης» ανησυχεί ιδιαίτερα για την αυξανόμενη ανομία σε διεθνές επίπεδο, όπου τα ισχυρότερα κράτη καταπιέζουν τα πιο αδύναμα, τ` ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται ατιμώρητα και τα οικολογικά θεμέλια της ανθρώπινης ζωής καταστρέφονται. Το καταγγέλλουμε σθεναρά και απαιτούμε την επιστροφή του κράτους δικαίου και την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας. Είναι προτιμότερες οι διεθνείς από τις διακρατικές συμφωνίες, γιατί έτσι εξασφαλίζεται η πρόοδος σε διεθνές επίπεδο και η προστασία των ασθενέστερων κρατών. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται μεταρρυθμίσεις των υφιστάμενων διεθνών οργανισμών.

Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αυθεντικό διάλογο, εστιασμένο στην αναζήτηση της αλήθειας και του κοινού καλού. Αυτό απαιτεί όχι μόνο βελτίωση της πληροφόρησης σε όλες τις ηλικίες αλλά και την αναγνώριση και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ως θεμελιώδες δικαίωμα.

Μια άλλη προϋπόθεση για εποικοδομητικό διάλογο και ειρηνική, χωρίς φόβο, συνύπαρξη είναι να συμβιβαστεί κανείς με το παρελθόν του και να παραδεχθεί τα λάθη του. Επιπλέον, η συμπερίληψη των πιο περιθωριοποιημένων και ευάλωτων είναι απαραίτητη για την εποικοδομητική επικοινωνία, καθότι μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε υπό νέο πρίσμα και να αναπτύξουμε θετική άποψη για δύσκολα ζητήματα. Για να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να γίνουμε ανθεκτικοί πρέπει να βασιζόμαστε στην κοινότητα. «Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη ζωή απομονωμένος… Χρειαζόμαστε μια κοινότητα να μας υποστηρίζει και να μας βοηθά και στην οποία μπορούμε να βοηθούμε ο ένας τον άλλο, να συνεχίσουμε και να πάμε μπροστά» (ΑΟ 8).

      4. «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ» ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ 2023

Οι Εθνικές Επιτροπές και η Ευρωπαϊκή Γραμματεία, το 2023, θα συνεχίσουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειές τους για διεθνή κοινωνική δικαιοσύνη και τις, τόσο απαραίτητες, θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Η Γραμματεία θα επιστήσει ιδιαίτερα την προσοχή στους κοινωνικούς φόβους που αγνοούνται, αλλά, επίσης, θα αποδομήσει τους φόβους και τις ανησυχίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη χειραγώγηση των Ευρωπαίων πολιτών. Οι Εθνικές Επιτροπές θα αποφασίσουν και θα προτείνουν εκδηλώσεις και χώρους, όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν τίμιες και ειλικρινείς ανταλλαγές απόψεων, σχετικά με τους φόβους και τις συνέπειές τους, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

 

Δημήτρης Λεβαντής

Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής

Για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου