ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ «ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ»

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΣΤΟΥΣ «ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ» 

Άγιε Πατέρα
Παναγιότατε,
Μακαριότατε,

Με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου, θέλω να Σας εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του  «μικρού ποιμνίου μου» (Λουκ. 12,32)  των τριών αυτών νησιών, το οποίο Σας συνόδεψε με την προσευχή του στον «προφητικό ταξίδι Σας  στο νησί  της Λέσβου.
Προσωπικά Σας συνόδεψα, όχι μόνο με την προσευχή μου, αλλά και  με την εκεί παρουσία μου ως μέλος της ομάδας προετοιμασίας του ταξιδιού Σας, αλλά  και της  αντιπροσωπείας του Πάπα Φραγκίσκου, μαζί με τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, Σεβασμιότατο π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη.
Ήταν για μένα όχι απλώς  μεγάλη τιμή, αλλά και δώρο του Θεού.
Είχα την μεγάλη  χαρά να Σας σφίξω το χέρι και να νιώσω τη ζεστασιά της καρδιάς Σας. Αυτή τη ζεστασιά που ήρθατε να φέρετε στους πρόσφυγες και μετανάστες του νησιού μας και μέσω αυτών σε κάθε πονεμένο άνθρωπο της γης.
Ένοιωσα μαζί με πολλούς κατοίκους της Λέσβου, πως η παρουσία Σας ανάμεσα στους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους συνανθρώπους μας, ήταν παρουσία του ίδιου του Χριστού που ήρθε, στο πρόσωπό Σας, να συναντήσει αυτούς τους ξεριζωμένους από  την  πατρίδα τους αδελφούς μας.
Νομίζω πως κανένας αληθινός Χριστιανός μπόρεσε να παραμείνει αδιάφορος μπροστά  σ’ αυτήν την προφητική και ευαγγελική απόφασή Σας να βαδίσετε και οι «τρεις Ιεράρχες» χέρι-χέρι  και να παρηγορήσετε τη σύγχρονη δυστυχία που τον τελευταίο καιρό φιλοξενείται στη Χώρα μας.
Κανένας άνθρωπος καλής θέλησης μπόρεσε να μην αναγνωρίσει τον ίδιο το Χριστό στο πρόσωπό Σας, όταν σφίγγατε τα χέρια αυτών των εκατοντάδων δυστυχισμένων ανθρώπων. Εσείς δεν κάνατε διάκριση της  φυλής, γλώσσας και θρησκείας τους, αλλά κοιτούσατε μόνο το πονεμένο πρόσωπό τους. Τους κοιτάζατε  στα μάτια και τους εμπνέατε ελπίδα,  τους μεταδίδατε αισιοδοξία, τους βεβαιώνατε πως θα συνεχίσετε να είστε κοντά τους.  Τους πείθατε με την ευαγγελική συμπεριφορά Σας ότι η Εκκλησία, παρά τα όποια εσωτερικά προβλήματα της, ξέρει να αναγνωρίζει το πρόσωπο του Χριστού στο πρόσωπο των μικρών και των πονεμένων και να κάνει την υπέρβαση στα προβλήματα αυτά διότι η «αγάπη συνέχει ημάς». (Β Κορινθ. 5,14)
Αποδείξατε ότι πρώτοι οι  διάδοχοι των Αποστόλων Ανατολής και Δύσης, Δύσης και Ανατολής οφείλουν μαζί να βιώνουν το Ευαγγέλιο της αγάπης. Να επισκέπτονται τον ίδιο το Χριστό, που ταύτισε τον εαυτόν Του με αυτούς τους μικρούς και ταπεινούς αλλά και πονεμένους συνανθρώπους.  ΟΙ ίδιος μας βεβαίωσε «ότι κάνατε  σ'  αυτούς  τους μικρούς  αδελφού μου σε μένα τον ίδιο το κάνατε». (Ματθ. 25,40)
Οι χιλιάδες δυστυχισμένοι πρόσφυγες της Λέσβου είδαν στο πρόσωπό Σας «τρεις Ιεράρχες» που δεν περιορίζονται στην φροντίδα του ποιμνίου τους, αλλά φέρνουν την ελπίδα και τη χαρά του Ευαγγελίου  και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Ο Κύριος έστειλε τους Αποστόλους Του να κηρύξουν όλα τα έθνη (Ματθ. 28,. 19). Και Εσείς  αληθινά κηρύξατε στη Λέσβο με  το μελίρρυτο στόμα και την ευαίσθητη καρδιά Σας. Φωνάξατε με όλη τη δύναμη της ψυχής Σας: να σταματήσει η εμπορία και η χρήση των θανατηφόρων όπλων. Να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι εχθροπραξίες. Ζητήσατε στους Κυβερνώντες τα  έθνη να επιλύσουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν μεταξύ των  Χωρών τους με τον διάλογο  και όχι με τη χρήση των όπλων.
Ευχαριστώ το Θεό και μαζί μου τον ευχαριστούν όλα τα μέλη της τοπικής μου Εκκλησίας, διότι στο νησί της Λέσβου και νοερά σε όλα τα νησιά και τις στεριές της Πατρίδας μας αλλά και στις Χώρες της Ευρώπης αφήσατε στις 16 Απριλίου 2016 τα ίχνη του Χριστού. Είναι ο ίδιος  που  πέρασε ανάμεσά μας, χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια Σας αλλά πάντων το νου και την καρδιά  Σας. Πέρασε και άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη  μέσα ιδιαίτερα στις πικραμένες καρδιές των προσφύγων και μεταναστών αλλά και στις καρδιές εκείνων που δυσκολεύονται  να αγαπούν όσους είναι διαφορετικοί από αυτούς.

Άγιε Πατέρα,
Παναγιότατε
Μακαριότατε,

Σας ευχαριστώ μαζί με όλο το «μικρό ποίμνιό μου» και  μαζί ποιμένας και ποίμνιο ικετεύομε το Θεό με τις πρεσβείες  και της Θεοτόκου, να Σας φωτίζει πάντοτε με το Πανάγιο Πνεύμα, και να σας εμπνεύσει το επόμενο προφητικό βήμα Σας προς συνάντηση και πάλι της εικόνας του Θεού και του προσώπου του Χριστού που τόσο  καθαρά και λαμπερά  απεικονίζουν όσοι πονούν, υποφέρουν πάνω στη γη και οδεύουν προς τον Γολγοθά τους με το βαρύ σταυρό στους ώμους τους αναμένοντας το Πάσχα του Κυρίου!

Με ευγνωμοσύνη μεγάλη και σεβασμό πολύ

+Νικόλαος
Αποστολικός Τοποτηρητής
της Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου