ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΝΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΝΟΥ

Στις 9 το βράδυ άρχισε η Πασχαλινή Αγρυπνία στον Καθεδρικό μας Ναό στην Ξινάρα, στην οποία προϊστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος. Στο πρώτο μέρος της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος της ποιμαντικής ενότητας Στενής πάντα ευαίσθητος στον κόπο τον άλλο θέλησε να βοηθήσει τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος τη νύκτα του Πάσχα βρίσκεται πολλές φορές μόνος με ένα εντυπωσιακό πλήθος πιστών.

Η συμμετοχή των πιστών και αυτή την Πασχαλινή νύκτα ήταν πρωτοφανής και η παρουσία των παιδιών, των εφήβων και των νέων από το νησί της Τήνου αλλά και από την Αθήνα εντυπωσιακή.

Όλα τελέστηκαν με τάξη, απλότητα και ιερή επισημότητα και οι παρόντες συμμετείχαν ενεργά και με μεγάλη κατάνυξη. συμμετείχαν ενεργά

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος  μίλησε στην συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Αδελφοί μου και αδελφές ο Απόστολος  Πέτρος την Παρασκευή το πρωί δήλωσε τρεις φορές πως δεν γνωρίζει τον Ιησού. Σήμερα ακούσαμε από τον Ευαγγελιστή ότι: «Ο Πέτρος έτρεξε στο μνήμα» (Λκ. 24,12). Ποιες σκέψεις άραγε τάραζαν το μυαλό και την καρδιά του  στη διάρκεια αυτής της διαδρομής; Το Ευαγγέλιο μας είπε λίγο πριν πως οι Έντεκα, συμπεριλαμβανομένου και του Πέτρου, «τα λόγια τους φάνηκαν σ’ εκείνους  κάτι σαν παραλήρημα  και δεν τις πίστεψαν». (v. 11).

Στην καρδιά του Πέτρου, σίγουρα υπάρχουν ανάμικτα αισθήματα, αμφιβολία και θλίψη για το γεγονός της τριπλής άρνησης. Όμως μέσα στην καρδιά του υπάρχει και ο ένθερμος ζήλος για το Δάσκαλό του. Γι’  αυτό, ενώ άκουσε τις γυναίκες και δεν τις πίστεψε, «ωστόσο σηκώθηκε» (v. 12). Δεν κάθισε να σκεφτεί, δεν παρέμεινε κλεισμένος στο σπίτι όπως οι άλλοι. Δεν άφησε τον εαυτό του να παγιδευτεί από την ατμόσφαιρα εκείνων των σκοτεινών ημερών, ή να κατακλυσθεί από τις αμφιβολίες του, δεν απορροφήθηκε από τις τύψεις και το φόβο του χθες. Ψάχνει τώρα για τον Κύριο,  όχι για τον εαυτό του. Προτίμησε το μονοπάτι της συνάντησης μαζί του και τρέχει με όλο αυτό το βάρος των διαφορετικών συναισθημάτων στο  μνήμα. Και από εκεί επιστρέφει «γεμάτος θαυμασμό». (v. 12). Αυτή ήταν η αρχή της «ανάστασης» του Πέτρου, η ανάσταση της καρδιάς του. Χωρίς να ενδώσει στη θλίψη και το σκοτάδι, άφησε να κυριαρχήσει η ελπίδα,  άφησε το φως του Θεού να εισέλθει στην καρδιά του και να την μετατρέψει σε φλόγα αγάπης.

Ακόμη και οι γυναίκες, που είχαν βγει νωρίς το πρωί για να πάνε με αρώματα στο μνήμα, βίωσαν την ίδια εμπειρία. Ήταν «τρομοκρατημένες, σκυθρωπές και δακρυσμένες και ταράχτηκαν όταν άκουσαν τα λόγια των αγγέλων: «Γιατί αναζητάτε τον ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς;» (v. 5).

Και εμείς, όπως ο Πέτρος και οι γυναίκες, δεν μπορούμε να βρούμε την αληθινή  ζωή παραμένοντας θλιμμένοι και χωρίς ελπίδα και μένοντας φυλακισμένοι στον εγωισμό μας καιν τον εαυτό για το φόβο των σύγχρονων Ιουδαίων. Οφείλουμε ήδη από αυτή τη βραδιά να ανοίξουμε στον Κύριο τους σφραγισμένους τάφους μας για να μπει ο Ιησούς και θα δώσει ζωή. Ας αφήσουμε Εκείνον να κυλήσει από πάνω μας την ταφόπλακα της αμαρτίας και του θανάτου, τις τύψεις του παρελθόντος, τους βαριούς ογκόλιθους των αδυναμιών μας και των πτώσεων μας. Εκείνος θα έρθει σε συνάντησή μας, θα μας πάρει από το χέρι, για να μας σύρει έξω από την αγωνία, έξω από την αμφιβολία και την δυσπιστία. Η πρώτη βαριά πέτρα που θα κυλήσει μακριά από μας αυτό το βράδυ είναι η έλλειψη ελπίδας που συχνά δεν μας αφήνει να βγούμε από τον εαυτό μας. Δεν μπορούμε να είμαστε  χριστιανοί  χωρίς ελπίδα, δεν μπορούμε να ζούμε σαν να μην είχε αναστηθεί ο Κύριος μας, δεν μπορούμε να ζούμε ως χριστιανοί αν έχουμε άλλο Κύριο που ορίζει και κατευθύνει τη ζωή μας.

Η ζωή μας αδελφοί μου και αδελφές μου δεν είναι μόνο τα προβλήματα τα προβλήματα που καθημερινά συναντάμε.  Ναι αυτά πάντα θα υπάρχουν και θα μας συνοδεύουν, αλλά αυτή τη νύχτα είναι απαραίτητο να φωτίσουμε τα κάθε λογής προβλήματα μας με το φως του Αναστάντος Χριστού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το σκοτάδι και ο φόβος να σκοτεινιάσουν και να φοβίσουν την ψυχή μας, δεν πρέπει να βρουν τόπο στην καρδιά μας,  αλλά να πάρουμε θάρρος και δύναμη από  τα λόγια των δύο Αγγέλων αυτής της νύκτας: Ο Κύριος «δεν είναι εδώ, διότι αναστήθηκε!» (v.6).

Η Ανάσταση του Χριστού είναι  το θεμέλιο της χριστιανικής μας πίστης και ελπίδας. Αυτά δεν είναι απλά μια αισιοδοξία, δεν είναι απλά παρηγορητικά λόγια, αλλά ένα πολύτιμο δώρο που ο Θεός μας δίνει αυτή τη βραδιά, την οποία ετοίμασε από αγάπη για μας.

Σήμερα είναι η γιορτή της πίστης μας, ο εορτασμός της ελπίδας μας, η εορτή των εορτών.

Ο Κύριος είναι ζωντανός και θέλει να τον αναζητούν ανάμεσα στους ζωντανούς.  Όσοι τον συνάντησαν μετά την Ανάστασή του στάλθηκαν από τον ίδιο να ανακοινώσει το Πάσχα, το Πέρασμά του από το θάνατο στη ζωή: Το Ευαγγέλιο της χαράς που είναι η ζωντανή παρουσία του Αναστημένου Χριστού ανάμεσά μας.

Ας ξεχάσουμε λοιπόν τους εαυτούς μας, και ας γίνουμε  χαρούμενοι υπηρέτες της ελπίδας, ας διακηρύξουμε με όλη τη δύναμη της πίστης και της αγάπης μας το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.  Αν δεν κάνουμε τότε η ίδια η Εκκλησία δεν θα είναι τίποτε άλλο από ένα διεθνή οργανισμό, με ένα μεγάλο αριθμό οπαδών, με μια θαυμαστή δομή και όμορφους νόμους και κανόνες, αλλά ανίκανοι να δώσουμε ελπίδα για την οποία ο κόσμος διψά.

Στο Ευαγγέλιο που ακούσαμε: οι άγγελοι, για να δώσουν ελπίδα στις γυναίκες, τους είπαν: «Θυμηθείτε τι σας είπε  ενώ βρισκόταν ακόμη μαζί σας  στη Γαλιλαία» (v. 6). Και εμείς ας θυμηθούμε όλα αυτά που ο Κύριος μας έχει πει και έχει κάνει στη ζωή της κάθε μιας και του καθενός μας. Η μνήμη των έργων του και των λόγων του ας είναι για μας το εκτυφλωτικό φως που θα καθοδηγεί τα βήματά μας με σιγουριά προς το αιώνιο Πάσχα. Αμήν

Μετά το πέρας της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτανεία του Λαβάρου της Αναστάσεως μέχρι τον Ενοριακό Ναό της Ξινάρας για να αναγγελθεί και εκεί  η Ανάσταση του Κυρίου. Η λιτανεία επέστεψε στον Καθεδρικό Ναό όπου και έγινε η απόλυση και μοιράστηκαν στους παρόντες 300 σύμβολα της βραδιάς.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις σύγχρονες μυροφόρες και μαθητές του Ιησού, που ξέρουν και σήμερα, όχι μόνο να να αρωματίζουν με την ενεργό συμμετοχή  τους τη ζωή της Εκκλησίας,  αλλά και να φροντίζουν ώστε κατά τις Ιερές Τελετές στον Καθεδρικό μας Ναός την Ξινάρα όλα τα είναι στην ώρα τους έτοιμα  για τις εκεί τελούμενες Ιεροπραξίες.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου