Ανακαλύφθηκε ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή

 

Το παλάτι του Ηρώδη Αντύπα εντοπίστηκε και ξαναχτίζεται. Ο τόπος όπου φυλακίστηκε και αποκεφαλίστηκε ο Πρόδρομος του Κυρίου βρίσκεται στο επίκεντρο ενός εικοσαετούς προγράμματος μελέτης, επικεφαλής του οποίου είναι ο Ούγγρος αρχαιολόγος Győző Vörös.

Βρισκόμαστε στη Μάχαιρα της Ιορδανίας, εκεί όπου κάποτε υψώνονταν το οχυρωμένο παλάτι του Ηρώδη Αντύπα, του οποίου τα ίχνη και η μνήμη χάθηκαν ύστερα από την καταστροφή του από τους Ρωμαίους κατά το τέλος της Πρώτης Επανάστασης των Εβραίων του 71/72 μ.Χ.. Πρώτος που ανακάλυψε υπολείμματα αρχαίων κτηρίων στην περιοχή ήταν ο Γερμανός ερευνητής August Strobel το 1968.

Έκτοτε ξεκίνησαν μια σειρά από σημαντικές μελέτες και έρευνες. Μεταξύ άλλων, εκείνες που διεξήγαγαν οι Φραγκισκανοί αρχαιολόγοι Virginio Canio Corbo και Michele Piccirillo, οι οποίοι απεβίωσαν χωρίς να έχουν καταφέρει να δημοσιεύσουν κάτι.

Ύστερα από επιθυμία που εξέφρασε κατά το αποστολικό ταξίδι στην Ιορδανία ο Πάπας Βενέδικτος XVI, το 2009 το Βασιλικό Τμήμα Αρχαιοτήτων του Αμμάν ανέθεσε στον Győző Vörös τη μελέτη του αρχαιολογικού χώρου. Το έργο πραγματοποιήθηκε σε στενή επιστημονική συνεργασία με το Jerusalem Studium Biblicum Franciscanum, το École biblique et archéologique française de Jérusalem και το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Cobb στο Mississippi State University.

Πάνω από εκατό χιλιάδες αρχιτεκτονικά στοιχεία ανασυναρμολογήθηκαν επιτρέποντας στον αρχαιολόγο να αναπαραστήσει τη γραφική ανακατασκευή του σημείου. «Είμαστε σε θέση να ανακατασκευάσουμε αρχιτεκτονικά το εσωτερικό του παλατιού του Ηρώδη, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο. Σήμερα μπορούμε να προσφέρουμε στις νέες γενιές μια πιστή εικόνα αυτού που μας αφηγούνται τα Ιερά Κείμενα: όχι μια βιβλική απεικόνιση, βασισμένη στη φαντασία, αλλά ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Αυτή είναι η καρδιά και το νόημα της αποστολής της αρχαιολογίας». δήλωσε ο υπεύθυνος αρχαιολόγος.(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ωράριο Λειτουργιών

   Οικισμός Ενορία 9–10 Ιουλίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

Εννεαήμερο Ιεράς Καρδίας (5η Ημέρα)

  ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ –Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. –Αμήν. 1.Πράξη συντριβής: Αμάρτησα, Θεέ μου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου