Ανακαλύφθηκε δακτυλίδι της παλαιοχριστιανικής εποχής

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ

ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

 

 

Ένας πολύτιμος αρχαιολογικός θησαυρός βρέθηκε στις ακτές της Καισάρειας στο βόρειο Ισραήλ. Ανάμεσα στα ευρήματα ένα δαχτυλίδι με τη μορφή του Καλού Ποιμένα που πιστεύεται ότι ανήκει στην παλαιοχριστιανική εποχή.

Πριν από περίπου 1.700 και 600 χρόνια αντίστοιχα, δύο πλοία βυθίστηκαν με διαφορά περίπου μίας χιλιετίας μεταξύ τους, στο ίδιο ακριβώς σημείο. Αυτό συνέβη κατά μήκος των ακτών της Καισάρειας. Μια υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα που διεξήχθη τους τελευταίους μήνες από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων έφερε στην επιφάνεια έναν θαλάσσιο θησαυρό που χαρακτηρίστηκε από τους αρχαιολόγους ως «θεαματικός».

Η Καισάρεια πήρε το όνομά της από την περίφημη Caesarea Maritima (=Παράλιος Καισάρεια) μια παράκτια πόλη κτισμένη από τον Ηρώδη το Μέγα μεταξύ των ετών 25-13 π.Χ..

Τα υπολείμματα των δύο ναυαγίων βρέθηκαν διάσπαρτα σε ρηχά νερά (περίπου σε 4 μέτρα βάθος) για αρκετές δεκάδες μέτρα. Σύμφωνα με τους Jacob Sharvit και Dror Planer, της Μονάδας Θαλάσσιας Αρχαιολογίας, τα πλοία φαίνεται να είχαν αγκυροβολήσει κοντά στην Καισάρεια και βυθίστηκαν από καταιγίδα.

Εκτός από εκατοντάδες ασημένια και μπρούτζινα ρωμαϊκά νομίσματα που βρέθηκαν στο παλαιότερο πλοίο και χρονολογούνται από τα μέσα του τρίτου αιώνα μ.Χ., οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο δεύτερο πλοίο ένα σημαντικό ποσό 560 dirham σε ασήμι από το πρώτο μισό του δέκατου τέταρτου αιώνα μ.Χ., δηλαδή από την περίοδο των Μαμελούκων.

Το πιο σημαντικό -από θρησκευτικής άποψης- αντικείμενο που βρέθηκε ανάμεσα σε αυτά που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι «σπάνια προσωπικά αντικείμενα» των επιβαινόντων, είναι ένα μεγάλο οκταγωνικό χρυσό δαχτυλίδι με πράσινο οβάλ πολύτιμο λίθο, πάνω στο οποίο είναι χαραγμένη η μορφή ενός νεαρού βοσκού, ντυμένου με χιτώνα και με ένα πρόβατο στους ώμους του.

Αυτή η εικόνα, γνωστή στην παλαιοχριστιανική τέχνη, αντιπροσωπεύει το Χριστό Καλό Ποιμένα. Τη συναντάμε στα Ευαγγέλια, κυρίως στο κατά Ιωάννη (10, 11.14): «Εγώ είμαι ο καλός ποιμένας. Ο καλός ποιμένας δίνει τη ζωή του για τα πρόβατα» καθώς επίσης: «Εγώ είμαι ο καλός ποιμένας, γνωρίζω τα πρόβατά μου και τα δικά μου με γνωρίζουν».

Τον τρίτο αιώνα, την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το λιμάνι της Καισάρειας αποτελούσε σημαντικό κόμβο της Ρώμης. Η παρουσία ενός τέτοιου συμβόλου σε ένα δαχτυλίδι, που πιθανότατα ανήκε σε Ρωμαίο που εργαζόταν στην Καισάρεια ή γύρω από αυτήν, ήταν λογική, δεδομένης της ετερογενούς φύσης του λιμανιού, από εθνικής και θρησκευτικής άποψης, καθώς ήταν ένα από τα πρώτα κέντρα του Χριστιανισμού.

(πηγή: https:terrasanta.net)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου