Αμνηστία σε νέους στην Πορτογαλία

           ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΕ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

             ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ!

Η Λισαβώνα ετοιμάζεται, σε 40 μέρες, να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες καθολικούς νέους και τον Πάπα Φραγκίσκο και η κυβέρνησή της βρήκε ένα ανέξοδο, αλλά δύσκολο στην αφομοίωσή του από τους ψηφοφόρους, τρόπο να ευχαριστήσει τον Ποντίφικα. Κατέθεσε νόμο για αναστολή εκτέλεσης ποινών ως 8 ετών, σε αδικήματα που έχουν τελεσθεί από νέους ηλικίας 16-30 ετών. Επίσης χορηγεί αμνηστία σε πράξεις νέων, αντίστοιχης ηλικίας, που τιμωρούνται με πρόστιμο ως 1000 ευρώ ή με κράτηση ως 120 μέρες ή με φυλάκιση ως 1 έτος. Φυσικά εξαιρούνται βαριά αδικήματα (ανθρωποκτονίες, βιασμοί, εμπόριο ανθρώπων ή ναρκωτικών…). Ο χρόνος τέλεσης των αδικημάτων είναι ως 19-6-2023.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «απαντά» στην έκκληση του Πάπα για ενθάρρυνση κοινωνικής επανένταξης ανθρώπων που είναι σε σύγκρουση με το νόμο.

Ο π. Jose Luis Costa, υπεύθυνος ποιμαντικής φυλακών της Καθολικής Εκκλησίας, χαιρέτησε την απόφαση τονίζοντας ότι είναι πράξη γενναιοδωρίας και δεύτερη ευκαιρία απέναντι σε νέους ανθρώπους που θέλουν να αφήσουν πίσω τους μια κακιά στιγμή της ζωή τους. Ανέφερε ότι η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένη από τον υπερπληθυσμό των φυλακών. Επίσης ότι η προετοιμασία της Π.Η.Ν περιέλαβε και φυλακισμένους: 150 υπαίθρια εξομολογητήρια κατασκευάσθηκαν από κρατούμενους, ενώ η Caminho 23, τμήμα της Οργανωτικής Επιτροπής της Π.Η.Ν, ανέπτυξε το πρόγραμμα «Ανοιχτά Παράθυρα» που περιλαμβάνει αλληλογραφία κρατουμένων με νέους, ώστε να αισθάνονται λιγότερη μοναξιά και επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Συμβολικές πράξεις, με αφορμή την ΠΗΝ θα γίνουν σε αρκετά σωφρονιστικά ιδρύματα της Πορτογαλίας.

                    Πληροφόρηση και φωτογραφίες από Agencia Ecclesia.pt

                                          ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

                    μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου