ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΡΑ
Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στην ενοριακή κοινότητα έγινε η αλλαγή εφημερίων.
Ο π. Πέτρος Σοκολόσφκυ μέχρι τώρα αναπληρωτής εφημέριος στην Ποιμαντική Ενότητα Στενής κλήθηκε να αντικαταστήσει τον π. Δημήτριο Δαλέζιο, ο οποίος υπηρέτησε την ενορία Κώμης και Περάστρας για …. Χρόνια.
Η Αλλαγή έγινε μέσα σε ένα κλίμα ευχαριστιών και για την υπηρεσία του π. Δημητρίου και ελπίδας για τον ερχομό του π. Πέτρου.
Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο στον Ενοριακό Ναό Κώμης και συλλειτούργησαν μαζί του ο απερχόμενος εφημέριος π. Δημήτριος και ο νέος εφημέριος π. Πέτρος.
Στην Αρχή της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος δικαιολόγησε την παρουσία του, λέγοντας ότι ήρθε στην ενοριακή κοινότητα της Κώμης για πολλούς λόγους.
α. για να αγιάσει την ημέρα του Κυρίου με όλη την ενοριακή κοινότητα τελώντας το Μυστήριο της Ευχαριστίας.
β. Για να προσευχηθεί μαζί τους και μαζί με όλη την Εκκλησία για τους Ιεραποστόλους και για τις ιεραποστολές, εφόσον σ’ αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη στην προσευχή για τους Ιεραποστόλους και τις Ιεραποστολές
γ. Να ευχαριστήσει το Θεό για όσα καλά έκανε σ’ αυτήν την ενορία ο μέσω του εφημερίου π. Δημητρίου και
δ. Για να προσευχηθεί μαζί με την ενορία ώστε ο νέος εφημέριος να αποδειχθεί άξιος της αποστολής που του ανατέθηκε από τον Κύριο μέσω της Εκκλησίας.
Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος είπε:
Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου σε όλη την Εκκλησία προσευχόμαστε για τις ιεραποστολές. Η ιεραποστολή αφορά όλους τους χριστιανούς. Σήμερα πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας μερικές ερωτήσεις. Τι είναι για μας η ιεραποστολή; Γιατί πάει κάποιος στις ιεραποστολές; Γιατί η Εκκλησία δεν υπάρχει απλώς αλλά κάνει και ιεραποστολή τον κόσμο; Μήπως θέλει να κυριαρχήσει και να εξουσιάσει; Ή απλώς για το γόητρό της να αυξηθεί ο αριθμός των χριστιανών;
Τι είναι η ιεραποστολή;
Η ιεραποστολή είναι η χαρά που νιώθει κάποιος που γνωρίζει το ευαγγέλιο και θέλει αυτή τη χαρά να τη μεταδώσει και σε άλλους. Ο άγγελος είχε αναγγείλεις τους βοσκούς της Βηθλεέμ: "Μη φοβάστε εγώ σας αναγγέλλω μία μεγάλη χαρά, που θα είναι για όλο το λαό: σήμερα γεννήθηκε για σας ένας σωτήρας που είναι Χριστός ο Κύριος " (Λουκάς 2, 10-11).
Η ιεραποστολή είναι η χαρά που νιώθει κάποιος, όταν γνωρίζει το Θεό ως Πατέρα και ως αγάπη και θέλει αυτή τη χαρά να τη μεταδώσει και στους άλλους. Όταν πιστεύει ότι ο Θεός τον αγαπά δεν μπορεί να την κρατήσει αυτή τη χαρά μέσα αλλά θέλει να την μεταδώσει και στους άλλους.
Η ιεραποστολή είναι να πιστεύει κανείς ότι ο Χριστός πέθανε για όλους" (Β Κορινθίους 5, 1), και για εκείνους που δεν το γνωρίζουν. Όπως ο Άγιος Παύλος που δεν γνώρισε τον Ιησού στη διάρκεια της επίγειας ζωής του. Έτσι και εγώ και ο κάθε ένας από μας, μπορούμε να πούμε ο κάθε ένας για λογαριασμό του: «Με αγάπησε και έδωσε τη ζωή για μένα». (Γαλάτες 2, 20) Να γιατί δεν μπορώ να κρατήσω αυτό το γεγονός μόνο για μένα!
Η ιεραποστολή σημαίνει να μιμηθούμε την Παναγία η οποία μόλις της αναγγέλθηκε ότι έφερνε μέσα της τον Μεσσία του κόσμου, έτρεξε να το αναγγείλει στην εξαδέλφη της Ελισάβετ στην ορεινή περιοχή του Ιούδα." (LΛουκάς 1, 39).
Ιεραποστολή σημαίνει να φέρει κανείς στον κόσμο τη φωτιά που έφερε ο Χριστός πάνω στη γη και να εύχεται αυτή η φωτιά να παραμένει αναμμένη. (Λουκάς 12, 45).
Η ιεραποστολή είναι να φέρουμε το φως που είναι ο Ιησούς Χριστός: "το αληθινό φως που φωτίζει κάθε άνθρωπο που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο." (Ιωάννης 1, 9).
Η ιεραποστολή είναι να φέρουμε στον κόσμο το αληθινό νερό που δίνει τη ζωή. Ο Ιησούς είχε πει στη Σαμαρείτισσα: "όποιος πιεί από νερό που θα του δώσω δεν θα διψάσει ποτέ , διότι το νερό αυτό θα γίνει μια πηγή νερού που θα αναβλύζει για τη ζωή την αιώνια» (Ιωάννης 4, 10.13). Τότε η Σαμαρίτισσα αμέσως ανάγγειλε το Μεσσία στους συμπατριώτες της.
Η ιεραποστολή είναι να δώσει κανείς τη ζωή «για τη σωτηρία του κόσμου», να μεταδώσουμε στους άλλους τη ζωή που μας έφερε εκείνος που ήλθε «για να έχουμε και εμείς τη ζωή και να την έχουμε άφθονη». (Ιωάννης 10, 10).
Ιεραποστολή σημαίνει να είμαστε μάρτυρες του αναστημένου Χριστού: «θα λάβετε τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος και θα είστε μάρτυρές μου μέχρι τα πέρατα της γης» (Πράξεις 1, 8).
Ιεραποστολή σημαίνει να έχουμε θάρρος, όπως ο Άγιος Παύλος: "Μη φοβάσαι, αλλά συνέχισε να μιλάς και μη σιωπάς, διότι εγώ είμαι μαζί σου" (Πράξεις 18, 9-10).
Η ιεραποστολή φέρνει τη σωτηρία: «όποιος επικαλεστεί το όνομα του Κυρίου θα σωθεί, πως όμως θα το επικαλεστούν χωρίς πρώτα να πιστέψουν εις αυτό; Και πως θα πιστέψουν εις αυτό χωρίς να έχουν ακούσει γι’ αυτό; Και πως θα ακούσουν αν δεν σταλεί κάποιος για να το αναγγείλει;
Στον τέλος της ομιλίας του:
ευχαρίστησε τον π. Δημήτριος, ο οποίος τα χρόνια της εφημερίας του στην Κώμη και την Περάστρα ήταν πάντοτε «επί ποδός», προκειμένου να εξυπηρετήσεις τις πνευματικές ανάγκες της ενορίας με τον καλύτερο τρόπο.
παρουσίασε το νέο εφημέριο λέγοντας, ότι τον θεωρεί ένα αληθινό ιεραπόστολο, που άφησε τη δική τον πατρίδα και ήλθε στη δική μας, προκειμένου να καλύψει κενά που δημιουργούνται από την έλλειψη ιερέων. Βοηθείστε τον, είπε στους ενορίτες, ώστε πολύ σύντομα να αισθανθεί, ότι είναι σαν στο σπίτι του.
Μετά τη Θεία Λειτουργία το Ενοριακό Συμβούλιο ο Ο Σύλλογος Κώμης, Περάστρα και Μοναστηριών αποχαιρέτησαν στην ενοριακή αίθουσα τον π. Δημήτριο από τη θέση του εφημερίου και υποδέχτηκαν το νέο εφημέριο με πολλές ελπίδες με πολλά κεράσματα που είχαν ετοιμάσει ενορίτισσες και με χρήσιμα δώρα εκ μέρους του Συλλόγου, τόσο προς τον απερχόμενο όσο και προς τον ερχόμενο.
Ομολογουμένως η Κώμη απέδειξε, πως ξέρει να αναγνωρίζει, ξέρει να υποδέχεται και ξέρει να μην ξεχωρίζει.