Αδελφές Ιεραπόστολοι της αγάπης (της Μητέρας Τερέζας): 25 χρόνια λειτουργίας Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων της οδού Ιθάκης

 

Ήταν το 1979 όταν η άγνωστη σε πολλούς μοναχή Τερέζα που φρόντιζε φτωχούς και αρρώστους στην Καλκούτα της Ινδίας λάμβανε το Νόμπελ Ειρήνης. Στα χρόνια που ακολούθησαν γνώρισε δημοσιότητα και τιμές σε όλο τον κόσμο. Εκείνη, πάντοτε ντυμένη με το λευκό μοναχικό ένδυμα με τις μπλε γραμμές, ταξίδευε και ίδρυε μονές σε όλες τις Ηπείρους με σκοπό τη βοήθεια προς τους πιο αναγκεμένους κάθε περιοχής.

Οι μοναχές της, με το χαρακτηριστικό ένδυμα, σκληρά εργαζόμενες για το πλησίον, χωρίς καμία πολυτέλεια στον τρόπο ζωής, χωρίς δημόσιες σχέσεις, χωρίς επαφή μέσω κοινωνικών δικτύων ή διαδικτύου, παραμένουν πάντα ενεργές δίπλα σε φτωχούς, αρρώστους, μονογονεϊκές οικογένειες, κακοποιημένες γυναίκες, πρόσφυγες…

Αυτές οι μοναχές έχουν παρουσία στη Χώρα μας από τις 15-7-1986, όταν οι Σεβασμιότατοι Φώσκολος και Κουγιουνιάν υποδέχθηκαν στην Αθήνα τη μετέπειτα Αγία Μητέρα Τερέζα και τις πέντε πρώτες μοναχές της.

Ήδη το Τάγμα συμπλήρωσε 36 γόνιμα χρόνια δράσης στην Αθήνα. Από το 2000 υπάρχει Μονή και στη Θεσσαλονίκη ενώ για κάποιο χρονικό διάστημα δραστηριοποιήθηκαν και στην Κρήτη.

Στην Αθήνα η πρώτη Μονή δημιουργήθηκε στην περιοχή της Κολοκυνθούς, όπου και παραμένει. Στις 22-7-1997 εγκαινιάσθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας μητέρων και παιδιών προσφύγων επί της οδού Ιθάκης, κοντά στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, όπου πλέον λειτουργεί η δεύτερη Μονή της Αθήνας. Αυτό το Κέντρο συμπλήρωσε 25 χρόνια δράσης  και στις 22-7-22 ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος θα τελέσει ευχαριστήρια Θεία Λειτουργία. Οι Μοναχές που υπηρετούν στην Ελλάδα είναι από Ασία και Αφρική, με εξαίρεση την Ηγουμένη της οδού Κολοκυνθούς, που είναι από την Κροατία.

Ίσως είναι δύσκολη η προσέγγισή τους καθώς δε διαθέτουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή παρουσία σε δίκτυα και δε δίνουν τραπεζικό λογαριασμό για καταθέσεις, πλην ειδικών περιπτώσεων.

Μόνο στο τηλέφωνο ή στην Εκκλησία μπορεί κάποιος να τις βρει. Όμως αξίζει να το ενδιαφέρον μας για το αν χρειάζονται κάτι. Κάνουν σημαντικό αλλά αθόρυβο έργο.

 

Φωτογραφία από την ελληνική ιστοσελίδα του Τάγματος (την ιστοσελίδα έχει επιμεληθεί αφιλοκερδώς ο κ. Μάνθος Ρεμούνδος).

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου