ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑΣ

5Η ΤΡΙΤΗ

Ο κοσμικός άνθρωπος εκτιμά τη μικροπρέπεια και τη δειλία της ψυχής, αλλά ο σοφός, που εκπαιδεύτηκε στη σχολή του Ευαγγελίου την εκτιμά με απαράμιλλη αξία και θα έδινε τα πάντα αφού είναι το τίμημα για την απόκτηση του ουρανού.
Η ταπεινότητα είναι η οδός που οδηγεί στον παράδεισο και δεν υπάρχει άλλη. Μέσα από αυτήν πέρασε ο Ιησούς, μέσω αυτής πέρασαν οι Άγιοι. Η ταπεινότητα ήταν η φήμη και του Αγίου Αυγουστίνου. Η αρετή της ταπεινότητας, γράφει ένας αρχαίος βιογράφος, «ώθησε τον άνθρωπο του Θεού σε τόσο υψηλό βαθμό τελειότητας, που τον έκανε να επιθυμεί, ζώντας ανάμεσα στους Ελάσσονες Μοναχούς, την περιφρόνηση των άλλων, και να φιλοδοξεί ως υψηλότερη δόξα να θεωρείται αθλιότερος και έσχατος των αδελφών».
Εμείς είμαστε ταπεινοί; Μπορούμε να αντέξουμε σιωπηλά τις αντιφάσεις ή τα κακά λόγια για εμάς;

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Την εποχή που ο Άγιος Αντώνιος υπηρετούσε στην περιοχή Limousin (Γαλλία) και κήρυττε στην Εκκλησία του Αγίου Πέτρου, έλαβε χώρα αυτό το μοναδικό θαύμα.
Μετά από την Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής, που τελούνταν κατά μεσάνυχτα σε εκείνη την Εκκλησία, κήρυττε στους ανθρώπους. Την ίδια ώρα οι Αδελφοί του Μοναστηριού έψαλαν στο Μοναστήρι την Ακολουθία του Όρθρου, ενώ ο Άγιος έπρεπε εκείνη την ημέρα να διαβάσει ένα ανάγνωσμα από την Ακολουθία. Αν και η Εκκλησία στην οποία κήρυττε ήταν μακριά από το Μοναστήρι, τη στιγμή της ανάγνωσης του κειμένου που του είχε ανατεθεί, εμφανίστηκε ξαφνικά στη μέση της χορωδίας των Μοναχών και τους εξέπληξε όλους. Η θεϊκή αυτή αρετή σήμαινε ότι την ίδια στιγμή βρέθηκε μαζί με τους Αδελφούς στη χορωδία να διαβάζει το ανάγνωσμα, αλλά ήταν και με τους πιστούς στην Εκκλησία όπου κήρυττε.

3 Πάτερ ημών, 3 Χαίρε Μαρία, 3 Δόξα Πατρί.

Ικέτευε για εμάς Άγιε Αντώνιε, έτσι ώστε να γίνουμε άξιοι των υποσχέσεων του Χριστού.

Ας Προσευχηθούμε

Παντοδύναμε Θεέ, κάνε όπως η Εκκλησία σου χαίρεται με την προσευχή του Αγίου Αντώνιου Διδασκάλου, ώστε να είναι πάντοτε εξοπλισμένη με πνευματική βοήθεια έτσι ώστε να απολαύσει τις αιώνιες χαρές.
Δια του Ιησού Χριστό του Κυρίου μας.
Αμήν!

δ.Μ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου