ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΕΝATH ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΤΡΙΤΕΣ:

(Λόγω κάποιων δυσκολιών δεν κατέστη δυνατή η ανάρτηση του άρθρου την Τρίτη όπως συνηθίζεται.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας)

Η Χριστιανική ζωή συνοψίζεται σε μια λέξη: απονέκρωση. Εκείνοι που ανήκουν στο Χριστό έχουν σταυρώσει τη σάρκα τους με τις κακίες και τις επιθυμίες, λέει ο Άγιος Παύλος. Όλοι πρέπει να ασκούν την μετάνοια: οι αθώοι για να κλείσουν την πόρτα στην αμαρτία και οι αμαρτωλοί για να εξιλεωθούν. Η μετάνοια συνίσταται στο να υπομένεις τον πόνο καρτερικά και να ταπεινώνεις τις αισθήσεις. Ο Άγιος Αντώνιος, λάτρης της αγγελικής αρετής και του σταυρού, δεν μπορούσε παρά να αγαπά τη μετάνοια. Επιθυμούσε το μαρτύριο και, ελλείψει αυτού, ανάλωσε όλο τον εαυτό του στο καθήκον και στα έργα προς όφελος των ψυχών. Μπροστά σε ένα τέτοιο παράδειγμα μετάνοιας, πώς στεκόμαστε; Ας μη σκεφτούμε να το αποφύγουμε, γιατί η μετάνοια είναι απαραίτητη για να σωθούμε!

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ 

Κάποιοι αιρετικοί κάλεσαν τον Άγιο Αντώνιο σε γεύμα με σκοπό να τον δηλητηριάσουν. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ιησού, ο οποίος κάθισε στο τραπέζι με τους αμαρτωλούς για να τους μεταστρέψει, ο Άγιος δέχτηκε. Όταν του έδωσαν να φάει τη δηλητηριασμένη τροφή, το Πνεύμα του Κυρίου φώτισε τον Αντώνιο, ο οποίος, απευθυνόμενος στους αιρετικούς, τους κατηγόρησε για την απάτη τους, αποκαλώντας τους: “μιμητές του διαβόλου, του πατέρα του ψεύδους”. Εκείνοι όμως του απάντησαν ότι ήθελαν να βιώσουν τα άλλα λόγια του Ευαγγελίου που λένε: “Και αν έχουν φάει ή πιει κάτι δηλητηριασμένο, δεν θα τους βλάψει” και τον πίεζαν να φάει αυτό το φαγητό υποσχόμενοι να μεταστραφούν αν δεν πάθει καμιά ζημιά. Ο Άγιος έκανε το σημείο του Σταυρού στο φαγητό και το έφαγε χωρίς να πάθει τίποτα.
Οι αιρετικοί, έκπληκτοι, ασπάστηκαν την αληθινή πίστη.

ΔΕΗΣΗ

Ω, Άγιε Αντώνιε, πλούσιε από Θεία χάρη, εσύ, δια της αξιοθαύμαστης ζωής σου και των ηρωικών και χριστιανικών αρετών σου, αξιώθηκες να υψωθείς από τον Θεό, σε τέτοιο βαθμό αγιότητας και δόξας στην ουράνια Βασιλεία, ώστε να μεσιτεύεις για μας, που βρισκόμαστε σ’ αυτή την κοιλάδα των δακρύων.
Σε όλη τη γη ακούγονται και εξυμνούνται τα Θεϊκά δώρα που προέρχονται από τα θαύματά σου, τα οποία άφθονα χαρίζει δια της μεσιτείας σου ο Παντοδύναμος.
Γι αυτό οι Χριστιανοί σε επικαλούνται με θάρρος σε όλες τις ανάγκες.
Ένδοξε Άγιε Αντώνιε, εσύ δια της δραστήριας μεσιτείας σου αποκτάς, σε όσους επικαλούνται, ό,τι ζητούν και είναι προς δόξα του Θεού.
Δια της μεσιτείας σου απομακρύνονται πνευματικές και σωματικές δυστυχίες, φεύγουν οι δαίμονες, θεραπεύονται οι ασθενείς, γαληνεύει η θάλασσα, παύουν οι ανάγκες και οι κίνδυνοι και ανευρίσκονται τα απολεσθέντα αντικείμενα.
Μεσίτευε και για μας, εσύ που μας αγάπησες και μας προστάτευσες ιδιαίτερα.
Κοίταξε την ευγνωμοσύνη της καρδιάς μας προς εσένα και τον ιδιαίτερο σεβασμό δια του οποίου σε τιμούμε και ευδόκησε να μεσιτεύεις πάντοτε για μας, ιδιαίτερα κατά τους δύσκολους καιρούς.
Φρόντισε να αποκτήσουμε από τον Θεό, όχι μόνο ότι μας είναι απαραίτητο στην εφήμερη αυτή ζωή, αλλά προπάντων τις άγιες αρετές σου, ώστε να αξιωθούμε, αφού μιμηθούμε τη ζωή σου επί της γης, να εξυμνούμε και να χαιρόμαστε για πάντα μαζί σου τον Θεό στην αιώνια δόξα και χαρά του παραδείσου.
Αμήν.

3 Πάτερ ημών, 3 Χαίρε Μαρία, 3 Δόξα Πατρί.

ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ

Παντοδύναμε και Αιώνιε Θεέ, Εσύ ο οποίος έδωσες στον λαό Σου τον Άγιο Αντώνιο, έξοχο κήρυκα του Ευαγγελίου και συμπαραστάτη στις ανάγκες μας, χορήγησε μας, χάρη στη βοήθειά του, να ζούμε πιστά τη Χριστιανική Ζωή και σε όλες τις δοκιμασίες μας να αισθανόμαστε πάντοτε την προστασία σου.
Αμήν.

δ. Μάριος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου