ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Κυριακής, 6 Φεβρουαρίου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2022

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας μας μεταφέρει στις όχθες της λίμνης της Γαλιλαίας. Πλήθη συνωστίζονται γύρω από τον Ιησού, ενώ μερικοί απογοητευμένοι ψαράδες, μεταξύ των οποίων ο Σίμων Πέτρος, πλένουν τα δίχτυα τους μετά από μια κακή νύχτα ψαρέματος. Και ιδού, ο Ιησούς ανεβαίνει ακριβώς στη βάρκα του Σίμωνα, και τον καλεί να πάει στα βαθιά και να ξαναρίξει τα δίχτυα (βλ. Λκ 5,1-4). Ας σταματήσουμε σε αυτές τις δύο ενέργειες του Ιησού: πρώτα ανεβαίνει στη βάρκα και μετά τον καλεί να βγει στα βαθιά. Ήταν μια κακή νύχτα, χωρίς ψάρια, αλλά ο Πέτρος τον εμπιστεύεται και πάει στα βαθιά.

Πρώτα από όλα, ο Ιησούς ανεβαίνει στη βάρκα του Σίμωνα. Να κάνει τι; Να διδάξει. Ζητάει ακριβώς εκείνη τη βάρκα, που δεν είναι γεμάτη ψάρια και επέστρεψε στην ακτή άδεια, μετά από μια νύχτα μόχθου και απογοήτευσης. Είναι μια όμορφη εικόνα και για εμάς. Κάθε μέρα η βάρκα της ζωής μας φεύγει από τις όχθες του σπιτιού για να μπει στη θάλασσα των καθημερινών δραστηριοτήτων. Καθημερινά προσπαθούμε να «ψαρέψουμε στα βαθιά», να καλλιεργήσουμε όνειρα, να πραγματοποιήσουμε έργα, να βιώσουμε την αγάπη στις σχέσεις μας. Συχνά, όμως, όπως ο Πέτρος, ζούμε τη «νύχτα των άδειων διχτυών» – τη νύχτα των άδειων διχτυών -, την απογοήτευση να εργαζόμαστε σκληρά και να μην βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα: «Όλη τη νύχτα παιδευόμασταν και δεν πιάσαμε τίποτε» (στ. 5), λέει ο Σίμων. Πόσο συχνά μένουμε κι εμείς με την αίσθηση της ήττας, ενώ η απογοήτευση και η πίκρα γεννιούνται στην καρδιά μας. Δύο πολύ επικίνδυνες παγίδες.

Τι κάνει τότε ο Κύριος; Επιλέγει να ανέβει στη βάρκα μας. Από εκεί θέλει να αναγγείλει το Ευαγγέλιο. Ακριβώς εκείνη η άδεια βάρκα, σύμβολο της ανικανότητάς μας, γίνεται η «καθέδρα» του Ιησού, ο άμβωνας από τον οποίο κηρύσσει τον Λόγο. Και αυτό ο Κύριος αγαπά να το κάνει – ο Κύριος είναι ο Κύριος των εκπλήξεων, των θαυμάτων στις εκπλήξεις -: να ανέβει στη βάρκα της ζωής μας όταν δεν έχουμε τίποτα να του προσφέρουμε. Να μπει στα κενά μας και να τα γεμίσει με την παρουσία του, να χρησιμοποιήσει τη φτώχεια μας για να αναγγείλει τον πλούτο του, τη δυστυχία μας για να διακηρύξει το έλεός του. Ας θυμηθούμε το εξής: Ο Θεός δεν θέλει ένα κρουαζιερόπλοιο, του αρκεί μια φτωχή «σαραβαλιασμένη» βάρκα, αρκεί να τον υποδεχτούμε. Αυτό ναι, να τον υποδεχτούμε· δεν έχει σημασία σε ποια βάρκα, να τον υποδεχτούμε. Εμείς όμως -αναρωτιέμαι- τον αφήνουμε να ανέβει στη βάρκα της ζωής μας; Του βάζουμε στη διάθεσή του τα λίγα που έχουμε; Μερικές φορές αισθανόμαστε ανάξιοί του επειδή είμαστε αμαρτωλοί. Αλλά αυτή είναι μια δικαιολογία που δεν αρέσει στον Κύριο, διότι τον απομακρύνει από εμάς! Αυτός είναι ο Θεός της εγγύτητας, της συμπόνιας, της τρυφερότητας και δεν αναζητά την τελειότητα: αναζητά τη φιλοξενία. Και σε σένα λέει: «Άσε με να ανέβω στη βάρκα της ζωής σου» – «Μα, Κύριε, κοίτα…» – «Άσε με να ανέβω, έτσι όπως είναι». Ας το σκεφτούμε.

Έτσι ο Κύριος ξαναχτίζει την εμπιστοσύνη του Πέτρου. Αφού ανέβηκε στη βάρκα του και κήρυξε, του είπε: «Πήγαινε στα βαθιά» (στ. 4). Δεν ήταν κατάλληλη ώρα για ψάρεμα, ήταν μεσημέρι, αλλά ο Πέτρος εμπιστεύεται τον Ιησού. Δεν βασίζεται στις στρατηγικές των ψαράδων, τις οποίες γνώριζε καλά, αλλά βασίζεται στο νέο που φέρνει ο Ιησούς, σε εκείνο τον θαυμασμό που τον ωθεί να κάνει αυτό που του έλεγε ο Ιησούς. Το ίδιο ισχύει και για εμάς: αν φιλοξενούμε τον Κύριο στη βάρκα μας, μπορούμε να πάμε στα βαθιά. Με τον Ιησού πλέουμε στη θάλασσα της ζωής χωρίς φόβο, χωρίς να ενδίδουμε στην απογοήτευση όταν δεν πιάνουμε τίποτα και χωρίς να παραδοθούμε στο «δεν υπάρχει τίποτα άλλο να γίνει». Πάντα, στην προσωπική ζωή όπως και στην Εκκλησία και την κοινωνία, υπάρχει κάτι όμορφο και θαρραλέο που μπορεί να γίνει, πάντα. Μπορούμε πάντα να ξεκινήσουμε από την αρχή, ο Κύριος πάντα μας καλεί να ξαναμπούμε στο παιχνίδι, διότι Αυτός ανοίγει νέες δυνατότητες. Ας δεχτούμε λοιπόν την πρόσκληση: ας διώξουμε την απαισιοδοξία και τη δυσπιστία και ας ανοιχτούμε στα βαθιά μαζί με τον Ιησού! Και η μικρή μας άδεια βάρκα θα γίνει μάρτυρας μιας θαυματουργικής αλιείας.

Ας παρακαλέσουμε την Παναγία, η οποία υποδέχθηκε τον Κύριο στη βάρκα της ζωής όσο καμία άλλη: ας μας ενθαρρύνει και ας μεσολαβεί για μας.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου