Αγαπώντας μαθαίνεις να αγαπάς.

Αγαπώντας μαθαίνεις να αγαπάς.

Πόσες φορές έχω πλύνει τα πιάτα  από παιδί! Ακόμη και όταν ήμουν στο Ιεροσπουδαστήριο τηρούσαμε τη σειρά μας για τη λάντσα. Τίποτε το πιο απλό από το να πλύνει κανείς μερικά πιάτα. Ήταν όμως μια συνηθισμένη υποχρέωση του παραμάγειρα. 

Στο σχολείο μερικές φορές ακόμη και στον καθηγητή ξέφευγαν μερικές εκφράσεις που δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικές και  τις απεύθυνε σε όσους δεν ήταν λαμπροί στην απόδοση: «εσύ κάνεις για να πλένεις πιάτα» τους  έλεγε!

Και όμως για μένα φαινόταν κάτι το σημαντικό, θα έλεγα το εξαιρετικό και ήταν μια ευκαιρία που μπορεί κανείς τυχαία να την αρπάξει και να την χρησιμοποιήσει διαφορετικά. 

Είχα μόλις διαβάσει την «ιστορία μιας ψυχής», την αυτοβιογραφία δηλαδή της Αγίας Θηρεσίας του Βρέφους Ιησού, που έλεγε μεταξύ άλλων: «τίποτε δεν είναι μικρό από αυτά που γίνονται με αγάπη». Ακόμη και το να μαζεύει κανείς από τη γη μια κλωστή, έχει μπροστά στο Θεό μεγαλύτερη αξία από όλα τα έργα τέχνης

Είχα μάθει ότι αγαπά κανείς τον πλησίον του ακόμη και όταν κάνει μια μικρή υπηρεσία σ’ εκείνον στο όνομα του Χριστού.

Μια μέρα που ήμουν στο πρόγευμα κρατούσα στα χέρια μου την κανάτα  που συνήθως άφηνα στο νεροχύτη  για να το πλύνει ο Γιώργος, ο παραμάγειρας. Αισθάνθηκα όμως κάτι που με ωθούσε  να την πλύνω εγώ αυτή τη φορά. Αυτό όμως μου φαινόταν περίεργο γιατί ποτέ δεν το είχα ξανακάνει. Δεν είχα φθάσει στο σημείο να καταλάβω αυτή τη λεπτομέρεια, ότι θα μπορούσα δηλαδή και με τέτοιες ασήμαντες πράξεις να αγαπήσω τον Ιησού στο πρόσωπο του Γιώργου.

Το έκανα αν και  αισθανόμουν απροετοίμαστος για τέτοιες συμπεριφορές και  σχεδόν αδύναμος  να σκεφτώ πόση αξία μπορεί να έχει και μία τέτοια ασήμαντη πράξη. Ενώ έπλυνα την κανάτα, όσο και αν φαίνεται περίεργο επαναλάμβανα: «Για αγάπη στο όνομα του Ιησού από αγάπη προς το Γιώργο».

Κάθε πρωί όλο και περισσότερο αυτό το πλύσιμο με τραβούσε. Αυτή η πράξη με έβαζε στο πνεύμα του ευαγγελίου και μου έδινε μια γεύση χριστιανικής ζωής.

Είχε απόλυτο δίκιο η Αγία Θηρεσία όταν έλεγε: «δεν αξίζουν μόνο τα μεγάλα πράγματα για να αγαπάς. Είναι η αγάπη που κάνει απέραντο αυτό που φαίνεται ελάχιστο  και σε βοηθάει να «γνωρίσεις» το Θεό διότι ο Θεός είναι αγάπη»!

ένας ιερέας

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου