ΑΓΙΑ ΕΔΡΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ 2022
Η Αγία Έδρα, μέσω των Υπευθύνων του “Οργανισμού για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη” παρουσίασε το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για την 55η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, που η Καθολική Εκκλησία εορτάζει την 1η Ιανουαρίου. Ο τίτλος του μηνύματος είναι “Διάλογος μεταξύ γενεών, εκπαίδευση και εργασία: μέσα για να οικοδομηθεί μια ειρήνη που θα διαρκέσει” και ο Φραγκίσκος προτείνει στα κράτη, στους θεσμούς αλλά και σε καθένα από εμάς, τους τρείς τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε, για να ξεπεράσουμε την πανδημία και να βαδίσουμε προς ένα καλύτερο μέλλον:
1. Διάλογος μεταξύ των γενεών, ως βάση για την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.
2. Εκπαίδευση σε πνεύμα ελευθερίας, υπευθυνότητας και ανάπτυξης.
3. Εργασία ως μια κοινωνική συμφωνία, με σκοπό την προαγωγή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ο Ποντίφικας αναφέρει ότι η κραυγή των φτωχών και της ζωής δε σταματά να ακούγεται, ζητώντας δικαιοσύνη και ειρήνη. Ο διάλογος είναι η “απάντηση” στην εγωιστική αδιαφορία και στη βίαιη διαμαρτυρία. Στο διάλογο μπορούν να προσφέρουν και μεγαλύτεροι και μικρότεροι σε ηλικία, οι πρώτοι με την εμπειρία και σοφία των χρόνων οι νεότεροι με την δημιουργικότητα και δυναμική της ηλικίας τους. Όλοι δε, αξίζουν ένα πιο δίκαιο κόσμο, που θα τον έχουν μόνο προστατεύοντας τη δημιουργία, στο κοινό σπίτι όλων μας, τη Γη.
Πώς όμως θα γίνει κάτι τέτοιο, αν η παγκόσμια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών είναι μεγαλύτερη απ΄ ότι την εποχή του “ψυχρού πολέμου”, διερωτάται ο Πάπας. Επαναφέρει δε την πρότασή του για επένδυση στην εκπαίδευση, σε παγκόσμιο επίπεδο κα τη σύναψη ενός εκπαιδευτικού συμφώνου, για μια ολοκληρωμένη οικολογικά εκπαίδευση, σ` ένα μοντέλο ανάπτυξης και βιωσιμότητας που θα συμφιλιώσει τον άνθρωπο με το περιβάλλον. Όμως, για να γίνει αυτό, απαιτείται ο άνθρωπος να εργάζεται σε περιβάλλον που σέβεται την αξιοπρέπειά του. Σε καθεστώς ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Προϋπόθεση για την ισορροπία αυτή είναι οι κυβερνώντες να επιδείξουν κουράγιο και δημιουργικότητα, ακολουθώντας τους 3 προτεινόμενους δρόμους, του διαλόγου, της εκπαίδευσης και της εργασίας.
Περισσότερα την Πρωτοχρονιά, που η Ιεραρχία θα κυκλοφορήσει, στα ελληνικά, το πλήρες κείμενο του παπικού μηνύματος.
Πληροφορίες και φωτογραφίες από Avvenire και Vatican News
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ