Ήταν 4-8-1976 όταν ο Καθολικός Επίσκοπος της La Rioja, Σεβασμιότατος Enrique Angelelli, σκοτώθηκε σε ένα “περίεργο” αυτοκινητικό δυστύχημα, επιστρέφοντας από ποιμαντική επίσκεψη.
“Περίεργο” ήταν το σχόλιο του Osservatore Romano, όταν δημοσίευσε την είδηση.
Η Αργεντινή δικαιοσύνη το χαρακτήρισε “ατύχημα”, η Σύνοδος της Αργεντινής Ιεραρχίας δεν πήρε θέση, κάποιοι Επίσκοποι της χώρας δε δίστασαν, από τότε, να μιλήσουν για δολοφονία.
Ήμαστε στον πρώτο χρόνο της δικτατορίας Βιντέλα, που αιματοκύλισε τη χώρα. Τι είχε προλάβει να κάνει ο 53χρονος Ιεράρχης για “να προκαλέσει” τη χούντα της χώρας να τον εξοντώσει…
Ο Ιταλικής καταγωγής Ιεράρχης, είχε γεννηθεί το 1923 στη Cordoba, όπου το 1960 ορίσθηκε βοηθός Επίσκοπος. Έλαβε μέρος στη Β’ Σύνοδο του Βατικανού και ήταν ανάμεσα στους υπογράφοντες του “Συμφώνου των Κατακομβών” (έχουμε αναφερθεί παλαιότερα: το συνυπέγραψαν νέοι Επίσκοποι που συμμετείχαν στη Σύνοδο και επιθυμούσαν την ανανέωση της Καθολικής Εκκλησίας). Όταν το 1965 ανέλαβε την Επισκοπή της La Rioja, στα βορειοδυτικά της χώρας, φτωχής περιοχής ως και σήμερα, που ελεγχόταν απόλυτα από γαιοκτήμονες, είχε το θάρρος να βοηθήσει τους φτωχούς κατοίκους να οργανωθούν σε συνεταιρισμούς, για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Φυσικά χαρακτηρίσθηκε “μαρξιστής” και “ τρομοκράτης”…
Κάποια στιγμή έπεσε θύμα στοχευόμενων επιθέσεων, με σκοπό να ζητηθεί η απομάκρυνσή του από την Αγία Έδρα “επειδή δίχαζε το ποίμνιο”… Όμως οι Απεσταλμένοι της Ρώμης, ανάμεσά τους ο Γενικός Ηγούμενος των Ιησουιτών π. P Arrupe, τον βρήκαν απολύτως άξιο και έχοντα την εμπιστοσύνη των Ιερέων του.
Ο Ιεράρχης συνέχισε το έργο του, έχοντας πολύτιμους συνεργάτες τον αδελφικό του φίλο, που είχε γίνει Φραγκισκανός Ιερέας, Carlos de Dios Murias, τον Γάλλο Ιεραπόστολο Gabriel Lοngueville και τον Καθολικό συνδικαλιστή και πατέρα 3 παιδιών Wenceslao Pedernera. Όμως αρχές 1976 ο Βιντέλα, με τη στήριξη ΗΠΑ είχε ήδη την εξουσία: την νύχτα 24 προς 25 Μαρτίου οι δύο Ιερείς απήχθησαν, βασανίσθηκαν και θανατώθηκαν – τη νύχτα 24 προς 25 Ιουλίου ήταν η σειρά του συνδικαλιστή Pedernera… O Angelelli κατάλαβε ότι “ερχόταν η ώρα του”, όμως, σ` εκείνον, το καθεστώς επιφύλαξε ένα σκηνοθετημένο ατύχημα στην εθνική οδό…
Πέρασαν πολλά χρόνια για να γίνουν οι αμφιβολίες ως προς το “τροχαίο” πεποίθηση για εγκληματική ενέργεια. Ουσιαστικά η αφορμή δόθηκε από δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή Έντουαρντ Κέννεντυ, το Φεβρουάριο 1986… Σιγά, σιγά η Αργεντινή δικαιοσύνη άρχισε να ερευνά τι πραγματικά συνέβη, όμως φθάσαμε στην 30η επέτειο του θανάτου του, τον Αύγουστο 2006, για να κηρυχθεί η 4η Αυγούστου “Εθνική Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της Δικτατορίας”, από τον Πρόεδρο της χώρας Nestor Kirchner, αναγνωρίζοντας, εμμέσως, τη δολοφονία του.
Η αναγνώριση έγινε Επίσημη, για την Εκκλησία, απ΄ τον Αρχιεπίσκοπο του Μπουένος Άιρες, που την ίδια μέρα τέλεσε λειτουργία στη μνήμη του Ιεράρχη στον Καθεδρικό της La Rioja, αναφέροντας τον Angelelli ως ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ. Ήταν ο ίδιος Αρχιεπίσκοπος που είχε φροντίσει να προωθήσει στην Αγία Έδρα πειστήρια για τη δράση του, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αγιοκατάταξης, του ήδη χαρακτηριζόμενου ως “Ρομέρο της Αργεντινής” (κατ` αντιστοιχία του μαρτυρικού Αρχιεπισκόπου του Σαν Σαλβαδόρ).
Φυσικά αναφερόμαστε στον επίσης Ιταλικής καταγωγής Αργεντινό, φίλο του Angelelli από το 1973, Jorge Bergoglio, τον σημερινό Πάπα Φραγκίσκο!
Την 27-4-2019 ο Επίσκοπος και οι 3 δολοφονηθέντες συνοδοιπόροι του ανακηρύχθηκαν “Υπηρέτες Θεού” (πρώτο στάδιο αγιοποίησής τους).
Πληροφόρηση και Φωτογραφίες από VaticanNews και Avvenire
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ