Έκκληση Διεθνούς Κάριτας για παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής

και παρεμφερείς ειδήσεις

Η έκκληση της 10ης Αυγούστου από τη Διεθνή Κάριτας δεν αφορά τις φωτιές που καίνε τον πλανήτη μας, προφανώς γιατί αυτή η είδηση είναι στην επικαιρότητα διεθνώς. Αφορά το αντίθετο κλιματικό φαινόμενο, εκείνο των πλημμυρών! Από τα τέλη Ιουλίου “δραματικές πλημμύρες” έχουν πλήξει το Πακιστάν και οι επιπτώσεις είναι δραματικές για 800.000 πρόσφυγες Ροχίνγια, που ζουν σε καταφύγια: πάνω από 2.500 καταφύγια έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα 12.000 άνθρωποι να μην έχουν στέγη, επιπλέον 300.000 άνθρωποι δεν έχουν φαγητό και πόσιμο νερό, λόγω των καταστροφών στις υποδομές και στις καλλιέργειες.
Η Διεθνής Καθολική Οργάνωση επισημαίνει ότι η λύση (πρέπει να) είναι μεσοπρόθεσμη, δηλαδή η άμεση ανακούφισή τους, αλλά και μακροπρόθεσμη, δηλαδή η Διεθνής Κοινότητα να λάβει επιτέλους μέτρα για τη μείωση των φαινομένων του θερμοκηπίου, το μη λιώσιμο των πάγων και την αποφυγή ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Λίγες μέρες νωρίτερα ήταν η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (PCC), Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν 237 επιστήμονες από 195 χώρες (!) η οποία επισήμανε ότι ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ και, αν δεν περιορισθεί ΤΩΡΑ η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, το 2100 η θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά 3.7 βαθμούς Κελσίου!

Όμως, αν η συχνότητα των πυρκαγιών παγκοσμίως είναι αντίστοιχη του φετινού καλοκαιριού, μάλλον κάποιοι από εμάς θα προλάβουν την καταστροφή της γης…

Πάντως η Κάριτας Αθήνας, στις περιοχές δράσης της οποίας είναι οι περισσότερες καταστροφές (Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησος) αλλά και η Κάριτας Ελλάς, σε συνεργασία με το CRS (αντίστοιχη Κάριτας των ΗΠΑ, που έχει γραφείο και στη χώρα μας και χρηματοδοτεί προγράμματα ελληνικών Κάριτας, ιδίως στον προσφυγικό τομέα) και τη Διεθνή Κάριτας, έχουν ήδη κινητοποιηθεί, για να βοηθήσουν με τρόπο συγκεκριμένο και αποτελεσματικό. Μέλη τους ήδη επισκέπτονται τις πληττόμενες περιοχές.

Ο πύρινος εφιάλτης έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον της Καθολικής Εκκλησίας διεθνώς και τα Καθολικά ΜΜΕ μεταδίδουν συνεχή πληροφόρηση. Στα πλαίσια αυτά και η εκτενής συνέντευξη της Υπεύθυνης Γραμματείας της Κάριτας Ελλάς Λιζέττας Μιλιάρη, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό του Βατικανού.

Πληροφόρηση / φωτογραφία για C.I από πορτογαλικό πρακτορείο Ειδήσεων Ecclesia

Πληροφόρηση για Επιτροπή ΟΗΕ και φωτιές στη χώρα μας από VaticanNews

Η φωτογραφία του Αγγέλου Τζωρτζίνη (AFP) απ` τη φωτιά στην Εύβοια αναδημοσιεύεται από VaticanNews.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου