Έκκληση Αφρικανών Ιεραρχών: «Μάθετε από την πανδημία και σώστε εκατομμύρια ζωές.


Το διήμερο 17-18/2/2022 διεξήχθη στις Βρυξέλλες Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με την Αφρικανική Ένωση (Α.Ε.). Σκοπός της Ευρώπης είναι να μειώσει την επιρροή της Κίνας στην αφρικανική ήπειρο και της Αφρικής να πείσει την Ευρώπη να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στα εμβόλια κατά της πανδημίας, απελευθερώνοντας τις «πατέντες» δημιουργίας τους. Αυτό που ζητά ο Πάπας Φραγκίσκος από την αρχή, αυτό που κάποια στιγμή φάνηκε να υποστηρίζει και ο αμερικανός Πρόεδρος. Όμως η Ε.Ε. προεξαρχούσης της Γερμανίας επέλεξε να στηρίξει τα συμφέροντα των βιομηχανιών φαρμάκων και υποσχέθηκε να στείλει 450.000.000 εμβόλια ως το καλοκαίρι και ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης (βλ. γράφημα από ΕφΣυν). Οι ευρωπαϊκές ΜΚΟ χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα απογοητευτικά.

Παραμονές της Συνόδου, το «Συμπόσιο των Συνόδων Επισκόπων Αφρικής και Μαδαγασκάρης» (SECAM), που περιλαμβάνει τις Καθολικής Ιεραρχίες της ηπείρου (Πρόεδρος του, από το 2019, ο καρδινάλιος Philippe Quedrago, Αρχιεπίσκοπος της Ουαγκαντούγκου στην Μπουρκίνα Φάσο) και η Ε.Ε. των Επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης απηύθυναν κοινή έκκληση (που δεν εισακούσθηκε… ) για την εξαγωγή των σωστών συμπερασμάτων από την πανδημία.

Την πολυσέλιδη έκκληση και τα ενδιαφέροντα στοιχεία που περιλαμβάνει μπορεί να διαβάσει όποιος επιθυμεί στην ιστοσελίδα της Justice and Peace Europe. H περίληψη αυτής, ακολουθεί:

“ Το SECAM και η Δ&Ε Ευρώπης κάλεσαν, την 14-2-22, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τα κράτη μέλη τους να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους για δίκαιη παγκόσμια διανομή των εμβολίων και την επίλυση παγκοσμίων ζητημάτων υγείας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Α.Ε.

Ο Πρόεδρος της Δ&Ε Επίσκοπος Noel Treanor σημείωσε ότι οι συνέπειες της πανδημίας πλήττουν κυρίως όσους ήταν ήδη σε δύσκολη κατάσταση, όπως οι πρόσφυγες και οι άστεγοι, αλλά και όσους εργάζονται στο χώρο της υγείας.

Ενώ τα χρηματιστήρια σημειώνουν κέρδη ρεκόρ, ο κίνδυνος φτώχειας των οικογενειών έχει αυξηθεί και τα ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών, μετά από δύο χρόνια περιορισμού της ελευθερίας τους, είναι έντονα.

Το πολύ χαμηλό ποσοστών εμβολιασμένων στις φτωχότερε ς χώρες του Νότου δεν είναι μόνο υγειονομικό πρόβλημα αλλά επιβραδύνει και την οικονομική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα παγκόσμια κοινωνική και οικονομική ανισότητα. Οι χώρες του Νότου δε χρειάζονται μόνο εμβόλια αλλά και υποδομές για την ταχεία διανομή τους. Υποδομές που έχουν ανάγκη ΚΑΙ για μετά την πανδημία, ώστε να καταπολεμήσουν και άλλα προβλήματα υγείας και ασθένειες.

Ο αντιπρόεδρος του SECAM, Επίσκοπος Sithembele Sipuka (Νότια Αφρική) ανέφερε ότι η τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού είναι «η κορυφή του παγόβουνου». Υπάρχει μια μεγαλύτερη κρίση στην παγκόσμια Υγεία που εμποδίζει τη βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο Νότος στερείται βασικών υποδομών υγείας. Δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε απλές χειρουργικές πράξεις που σώζουν ζωές. Οι επενδύσεις σε αυτό τον τομέα θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους!

Γι` αυτό το SECAM και η Δ&E Ευρώπης ζητούν σημαντική αύξηση των επενδύσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη συστημάτων υγείας στις χώρες του Νότου. Η Υγεία αποτελεί ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ και ΚΑΘΗΚΟΝ για το κοινωνικό σύνολο. Γι` αυτό και ζητάμε την ενίσχυση του Π.Ο.Υ. και την ισχυρότερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα υγείας.

Πληροφόρηση από «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης

Γράφημα από ΕφΣυν της 18-2-22

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου