Άρωμα… Συλλόγου Γυναικών Τήνου με βράβευση Νίκου Σολάρη!

Άρωμα… Συλλόγου Γυναικών Τήνου με βράβευση Νίκου Σολάρη!

Ο ενθουσιασμός, ο χορός και η παραδοσιακή μουσική κυριάρχησαν για μια φορά ακόμη, στην εκδήλωση λήξης των χορευτικών τμημάτων του χορευτικού τμήματος του συλλόγου γυναικών Τήνου, την Τετάρτη 15 Ιουνίου που έλαβε χώρα στην κατάμεστη από κόσμο αυλή του 1ου δημοτικού σχολείου.
Οι εκδηλώσεις αυτές, πέραν του ότι σηματοδοτούσαν τη λήξη της τρέχουσας χορευτικής περιόδου, έδωσαν τη δυνατότητα στις χορεύτριες και τους χορευτές να παρουσιάσουν δείγματα της δουλειάς τους και να αναδείξουν το πλούσιο έργο που παράγεται στα τμήματα του συλλόγου από τον έμπειρο, συριανό Χοροδιδάσκαλο, Νίκο Σολάρη.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, η πρόεδρος κα Μαρία Αμοιραλή, σε σύντομο χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη βιωματική διαδικασία εκμάθησης των παραδοσιακών χορών που ακολουθείται και την σημαντική συμβολή του δασκάλου τους κ.Σολάρη οποίος παντός καιρού…επισκέπτεται στο νησί της Τήνου και μεταδίδει με αυθεντικότητα και μεράκι τους παραδοσιακούς χορούς της παρτίδας μας.

»Με το συναισθηματικό και συνειδησιακό της χαρακτήρα γίνεται εθνικός ψυχισμός κ’ αρετή, ευγνωμοσύνη για το παρελθόν κ’ υποχρέωση για το μέλλον.
Ίσως αυτό να υπονοούσε ο Αϊνστάιν όταν έλεγε : «Πάτησα πάνω στους ώμους του παρελθόντος για να ρίξω μια ματιά στο μέλλον».
Η παράδοση είναι η βάση της δημιουργίας και αποτελεί για κάθε λαό την ίδια την ψυχή του τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Χωρίς αυτή η κοινωνία διαλύεται και η ανθρώπινη ζωή επιστρέφει στο ζωικό της στάδιο.

Και οι λίγοι εκλεκτοί που την εκπροσωπούν είναι κ’ οι πρώτοι φορείς της προόδου, που ζητά ν’ αλλάξει το ρυθμό του κόσμου, και να τον συνταιριάσει στην απαίτηση της ψυχής. Είναι αυτοί που ενάντια στα καθιερωμένα προτάσσουν νέες ελπίδες, νέες ιδέες κ’ νέους τρόπους σκέψης. Κι ενώ είναι τόσο απαραίτητοι για την ανθρωπότητα είναι τόσο λίγοι. Ένας απ’ αυτούς είναι κι ο δάσκαλός μας κ. Νίκος Σολάρης που επί 44 ολόκληρα χρόνια εργάζεται με πολύ αγάπη, υπομονή και επιμονή για τη διατήρηση κ’ μετάδοση αυτής της παράδοσης.

Οργώνει ολόκληρη την Ελλάδα κ’ το εξωτερικό και μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του. Έχει συλλέξει πολλά στοιχεία για τα ήθη κ’ τα έθιμα της πατρίδας μας – που ευτυχώς σ’ αυτά είναι η πλουσιότερη χώρα – και τα οποία ευχόμαστε κάποια στιγμή να εκδοθούν και να μείνουν κληρονομιά στους νεότερους, για να μην λησμονούμε από πού προερχόμαστε κ’ ποιοι είμαστε.

Το Νοέμβριο που πέρασε παρουσίασε σε όλα τα δημοτικά σχολεία του νησιού μας 60 παραδοσιακά παιχνίδια που έχει στη συλλογή του ξυπνώντας ωραίες μνήμες στους δασκάλους κ’ ενθουσιάζοντας τους μαθητές. Νοιώθουμε πολύ τυχεροί κ’ είναι μεγάλη τιμή για μας κ. Σολάρη που δεχτήκατε αρχικά να μας μυήσετε στους παραδοσιακούς χορούς και σας ευχαριστούμε από καρδιάς γιατί γνωρίζουμε το φόρτο εργασίας σας στη Σύρο, όπου καθημερινή διδάσκετε στα χορευτικά τμήματα, στο δικό σας «Άρωμα παράδοσης» που έχετε δημιουργήσει.

Ευχαριστούμε που δεν σας πτόησαν ούτε τα μποφόρ, ούτε οι απεργίες της ΠΝΟ ούτε ακόμη κ’ κάποιο οικογενειακό πρόβλημα υγείας που παρουσιάστηκε. Εσείς πιστός πάντα, κάθε Τετάρτη ήσασταν εδώ. Σας αξίζει ένα δυνατό χειροκρότημα.

Η κα. Αμοιραλή ευχαρίστησε Δήμο Τήνου και τη σχολική επιτροπή για την παραχώρηση του προαυλίου, τον καθαρισμό του και τη μεταφορά καθισμάτων, την Καθολική Αρχιεπισκοπή για την παραχώρηση όλο το χρόνο της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου Αγίου Αντωνίου για την πραγματοποίηση των μαθημάτων, το διευθυντή του 1ου Δημοτικού σχολείου κ. Απέργη για την άριστη συνεργασία του και όλα τα μέλη της χορευτικής ομάδας».

Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα μουσικοχορευτικό οδοιπορικό σε χαρακτηριστικές περιοχές της πατρίδας μας, όπως την Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τον Πόντο και τα νησιά.
Το τέλος της εκδήλωσης, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, έκλεισε με πανηγυρικό τρόπο, με χορευτές και κόσμο να πιάνουν τα χέρια όλοι μαζί και να σέρνουν το χορό σχηματίζοντας ένα τεράστιο κύκλο.

Οι χορευτές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό αποσπώντας έτσι τον θαυμασμό και το ζεστό χειροκρότημα όλων.

Στο τέλος της εκδήλωσης αυτής, ως ελάχιστη ένδειξη ευχαριστίας, πρόσφεραν, στο δάσκαλό του Νίκο Σολάρη μια τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στο σύλλογο.
Αξίζει να σημειωθεί οτι το παρών στη εκδήλωση έδωσαν, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Τήνου Νικόλαος, ο εκπρόσωπος της ορθόδοξης εκκλησίας π. Ιωάννης , η εκπρόσωπος του Δήμου Τήνου, Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου και ο πρόεδρος του σωματείου Α.με.Α Τήνου «Έχουμε Δικαίωμα» κ. Γρηγόρης Κανακάρης.

Πηγή: Cyclades 24

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου