Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης: φράσεις που δεν είπε ποτέ αλλά του αποδίδονται!

 

Υπάρχουν αποφθέγματα που αποδίδονται στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, Κάποια «δεν είναι αληθινά, αλλά έχουν εύστοχα επινοηθεί», δηλαδή είναι αληθοφανή, αντανακλούν τη σκέψη του Αγίου κι ας μην είχαν ειπωθεί ποτέ από αυτόν!

Η νικήτρια των εκλογών G. Meloni, τη μέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ανέφερε μια φράση που αποδίδεται στον Προστάτη Άγιο της Ιταλίας: «Ξεκίνα να κάνεις ό,τι είναι απαραίτητο, έπειτα ό,τι είναι δυνατόν, στο τέλος θα βρεθείς να κάνεις το αδύνατο». Όμως έχει αποδειχθεί ότι ο Φραγκίσκος δεν είχε πει ποτέ τη φράση, που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο εδώ και μια δεκαετία…

Άλλη αντίστοιχη, φράση που αποδίδεται στον Άγιο είναι: «Όποιος εργάζεται με τα χέρια είναι εργάτης. Όποιος εργάζεται με τα χέρια και το κεφάλι είναι τεχνίτης. Αυτός που χρησιμοποιεί χέρια, κεφάλι και καρδιά είναι καλλιτέχνης».

Υπάρχει και μια «αληθοφανής» φράση που χρησιμοποιεί συχνά ο Πάπας Φραγκίσκος «Να κηρύττετε το Ευαγγέλιο, αν χρειαστεί και με λόγια».

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ιστορία με τη γνωστή ως «Απλή Προσευχή» που αποδίδεται στο Φτωχούλη της Ασίζης, αλλά πρωτοεμφανίστηκε στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και τότε η Καθολική Εκκλησία ζητούσε την επικράτηση της ειρήνης. Έχουν αναφερθεί σε αυτήν η Μητέρα Τερέζα και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, τραγουδήθηκε στη κηδεία της Λαίδης Νταϊάνας, μνημονεύθηκε ως και στο Συνέδριο ίδρυσης του ΟΗΕ. Ήδη η προσευχή είχε μεταφραστεί από τα γαλλικά στα … αρχαία ιταλικά και στη συνέχεια αποδόθηκε σε μεσαιωνική γραφή!

Ποιος όμως θα αμφέβαλλε ότι φράσεις όπως «Ω Κύριε, κάνε με το όργανο της αγάπης σου, όπου υπάρχει μίσος να φέρνω ειρήνη, όταν κάποιος προσβάλλεται να φέρνω συγχώρεση, όπου υπάρχει διχόνοια να φέρνω ενότητα…» δεν μπορούν παρά να έχουν ειπωθεί από τον Άγιο.

Αξίζει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στην «αληθοφανή» φράση που αρέσει στον Πάπα Φραγκίσκο. Στην εποχή του Αγίου Φραγκίσκου η Εκκλησία κήρυττε κατά των απίστων. Ήρθε όμως ο Φραγκίσκος ο οποίος όχι μόνο έκανε διάλογο ειρήνης με το Σουλτάνο της Αιγύπτου αλλά ζητούσε από τους Μοναχούς του να κηρύττουν το Ευαγγέλιο μόνο όταν αυτό δεν τους έφερνε σε σύγκρουση με τους Μουσουλμάνους. Αντίστοιχης νοοτροπίας είναι η ιστορία που διέσωσαν οι σύγχρονοι του Αγίου στη «Συλλογή της Ασίζης»: Υπήρχε ένα ερημητήριο μοναχών στην περιοχή Borgo del Sepolcro. Συχνά κλέφτες της περιοχής ζητούσαν ψωμί από τους μοναχούς. Επίσης συχνά οι κλέφτες παραμόνευαν και επιτίθεντο σε περαστικούς. Οι μοναχοί ήταν σε σύγχυση: «Είναι δυνατό να δίνουμε ελεημοσύνη σε κλέφτες που πληγώνουν τόσους ανθρώπους;» Όμως ο Άγιος Φραγκίσκος τους είπε να καλέσουν όλους τους κακοποιούς της περιοχής σε ένα πλούσιο γεύμα! Πρέπει πρώτα να τραφούν και έπειτα να μεταστραφούν! Πρώτα θα τους πείσουμε να μη ληστεύουν, μετά να αλλάξουν ζωή και να γίνουν έντιμοι και στο τέλος να γίνουν χριστιανοί. Κάποιοι μάλιστα από τους κλέφτες έγιναν, στο τέλος, μοναχοί!

Ο Άγιος Φραγκίσκος ήταν μπροστά από την εποχή του.

 

Το κείμενο και η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο Avvenire της 4ης Οκτωβρίου 2022

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ, Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου