ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ
Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!
Στο Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας βλέπουμε τον Ιησού να εγκαινιάζει το κήρυγμά του (βλ. Λκ 4,14-21): είναι το πρώτο κήρυγμα του Ιησού. Πηγαίνει στη Ναζαρέτ, όπου μεγάλωσε, και συμμετέχει στην προσευχή της συναγωγής. Σηκώνεται να διαβάσει και, στον ειλητάριο του προφήτη Ησαΐα, βρίσκει το απόσπασμα που αφορά τον Μεσσία, ο οποίος διακηρύσσει ένα μήνυμα παρηγοριάς και απελευθέρωσης για τους φτωχούς και τους καταπιεσμένους (βλ. Ησ 61,1-2). Μετά την ανάγνωση, «τα μάτια όλων ήταν προσηλωμένα πάνω του» (στ. 20). Και ο Ιησούς ξεκινά λέγοντας: «Σήμερα βρίσκει την εκπλήρωσή της η προφητεία που μόλις ακούσατε» (στ. 21). Ας σταθούμε σε αυτό το σήμερα. Είναι η πρώτη λέξη του κηρύγματος του Ιησού που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Λουκά. Προφέρεται από τον Κύριο και υποδηλώνει ένα «σήμερα» που διαπερνά κάθε εποχή και παραμένει πάντα σε ισχύ. Ο Λόγος του Θεού πάντα είναι «σήμερα». Ένα «σήμερα» ξεκινά: όταν διαβάζεις τον Λόγο του Θεού, αρχίζει ένα «σήμερα» στην ψυχή σου, αν εσύ τον καταλαβαίνεις σωστά. Σήμερα. Η προφητεία του Ησαΐα ανάγεται σε αιώνες πριν, αλλά ο Ιησούς, «με τη δύναμη του Πνεύματος» (στ. 14), την κάνει επίκαιρη και, κυρίως, την εκπληρώνει και υποδεικνύει τον τρόπο λήψης του Λόγου του Θεού: σήμερα. Όχι σαν μια αρχαία ιστορία, όχι: σήμερα. Σήμερα μιλά στην καρδιά σου.
Οι συγχωριανοί του Ιησού είναι εντυπωσιασμένοι από τον λόγο του. Ακόμη κι αν, συσκωτισμένοι από τις προκαταλήψεις, δεν τον πιστεύουν, συνειδητοποιούν ότι η διδασκαλία του είναι διαφορετική από αυτή των άλλων διδασκάλων (βλ. στ. 22): διαισθάνονται ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στον Ιησού. Τι; Υπάρχει το χρίσμα του Αγίου Πνεύματος. Μερικές φορές, συμβαίνει τα κηρύγματα και οι διδασκαλίες μας να παραμένουν γενικές, αφηρημένες, να μην αγγίζουν τις καρδιές και τις ζωές των ανθρώπων. Γιατί; Διότι τους λείπει η δύναμη αυτού του σήμερα. Αυτό που ο Ιησούς «γεμίζει με νόημα» με τη δύναμη του Πνεύματος είναι το σήμερα. Σήμερα σου μιλάει. Ναι, μερικές φορές ακούς άψογες διαλέξεις, καλοστημένες ομιλίες, που όμως δεν συγκινούν την καρδιά και έτσι όλα μένουν όπως πριν. Πολλά κηρύγματα επίσης -το λέω με σεβασμό αλλά με πόνο- είναι αφηρημένα και αντί να ξυπνήσουν την ψυχή, την αποκοιμίζουν. Όταν οι πιστοί αρχίζουν να κοιτάζουν το ρολόι – “πότε θα τελειώσει αυτό;” – κοιμίζουν την ψυχή. Το κήρυγμα διατρέχει αυτόν τον κίνδυνο: χωρίς το χρίσμα του Πνεύματος πτωχαίνει τον Λόγο του Θεού, πέφτει στον ηθικισμό ή στις αφηρημένες έννοιες, παρουσιάζει το Ευαγγέλιο με αποστασιοποίηση, σαν να ήταν εκτός χρόνου, μακριά από την πραγματικότητα. Και δεν είναι αυτός ο δρόμος. Αλλά ένας λόγος στον οποίο η δύναμη του σήμερα δεν πάλλεται, δεν είναι αντάξιος του Ιησού και δεν βοηθά τις ζωές των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό, όποιος κηρύττει, παρακαλώ, είναι ο πρώτος που πρέπει να βιώνει το σήμερα του Ιησού, για να μπορέσει να τον κοινοποιήσει στο σήμερα των άλλων. Κι αν θέλει να δώσει μαθήματα, διαλέξεις, ας το κάνει, αλλά κάπου αλλού, όχι τη στιγμή του κηρύγματος, όπου πρέπει να δώσει τον Λόγο για να ταράξει τις καρδιές.
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, αυτήν την Κυριακή του Λόγου του Θεού θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κήρυκες και αγγελιοφόρους του Ευαγγελίου οι οποίοι παραμένουν πιστοί στον Λόγο που ταρακουνά την καρδιά, οι οποίοι παραμένουν πιστοί στο «σήμερα». Ας προσευχηθούμε για αυτούς, ώστε να ζήσουν το σήμερατου Ιησού, τη γλυκιά δύναμη του Πνεύματός του που κάνει τη Γραφή ζωντανή. Ο Λόγος του Θεού, μάλιστα, είναι ζωντανός και αποτελεσματικός (βλ. Εβρ 4,12), μας αλλάζει, εισέρχεται στις υποθέσεις μας, φωτίζει την καθημερινότητά μας, παρηγορεί και φέρνει τάξη. Ας θυμηθούμε: ο Λόγος του Θεού μεταμορφώνει κάθε μέρα στο σήμερα στο οποίο ο Θεός μας μιλάει. Λοιπόν, ας πάρουμε το Ευαγγέλιο στα χέρια μας, κάθε μέρα ένα μικρό απόσπασμα για να το διαβάσουμε και να το ξαναδιαβάσουμε. Να έχετε το Ευαγγέλιο στην τσέπη ή στην τσάντα σας, για να το διαβάσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ανά πάσα στιγμή, και διαβάστε το ήρεμα. Με τον καιρό θα ανακαλύψουμε ότι αυτές οι λέξεις είναι φτιαγμένες ειδικά για εμάς, για τη ζωή μας. Θα μας βοηθήσουν να δεχόμαστε την κάθε μέρα με ένα καλύτερο, πιο γαλήνιο βλέμμα, διότι, όταν το Ευαγγέλιο εισέρχεται στο σήμερα, το γεμίζει με Θεό. Θα ήθελα να σας κάνω μια πρόταση. Τις Κυριακές αυτού του λειτουργικού έτους αναγινώσκεται το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, το ευαγγέλιο του ελέους. Γιατί να μην το διαβάσεις προσωπικά, όλο, ένα μικρό απόσπασμα κάθε μέρα; Ένα μικρό απόσπασμα. Ας εξοικειωθούμε με το Ευαγγέλιο, θα μας φέρει τη νεότητα και τη χαρά του Θεού!
Ο Λόγος του Θεού είναι επίσης ο φάρος που καθοδηγεί τη Συνοδική πορεία που ξεκίνησε σε όλη την Εκκλησία. Ενώ δεσμευόμαστε να ακούμε ο ένας τον άλλον, με προσοχή και διάκριση -διότι δεν πρόκειται για έρευνα απόψεων, όχι, αλλά για διάκριση του Λόγου-, ακούμε μαζί τον Λόγο του Θεού και το Άγιο Πνεύμα. Και είθε η Παναγία να μας αποκτήσει τη σταθερότητα να τρεφόμαστε κάθε μέρα με το Ευαγγέλιο.
———————
Μετάφραση: π.Λ