Άγγελος του Κυρίου από τον Πάπα Φραγκίσκο Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας αφηγείται το επεισόδιο του γάμου στην Κανά, όπου ο Ιησούς μετατρέπει το νερό σε κρασί για τη χαρά των νεονύμφων. Και καταλήγει ως εξής: «Αυτή ήταν η αρχή των σημείων του Ιησού στην Κανά της Γαλιλαίας. Έτσι φανέρωσε τη δόξα του, και οι μαθητές του πίστεψαν σ’ αυτόν» (Ιω 2,11). Παρατηρούμε ότι ο Ευαγγελιστής Ιωάννης δεν κάνει λόγο για θαύμα, δηλαδή για ένα ισχυρό και εξαιρετικό γεγονός που προκαλεί θαυμασμό. Γράφει ότι στην Κανά συντελείται ένα σημείο, που εγείρει την πίστη των μαθητών. Μπορούμε τότε να αναρωτηθούμε: τι είναι ένα «σημείο» σύμφωνα με το Ευαγγέλιο;

Ένα σημείο είναι μια ένδειξη που αποκαλύπτει την αγάπη του Θεού, η οποία δεν εφιστά την προσοχή στη δύναμη της πράξης, αλλά στην αγάπη που την προκάλεσε. Μας διδάσκει κάτι για την αγάπη του Θεού, ο οποίος είναι πάντα κοντά μας, τρυφερός και συμπονετικός. Το πρώτο σημείο συντελείται καθώς ένα ζευγάρι νεονύμφων αντιμετωπίζει προβλήματα την πιο σημαντική μέρα της ζωής του. Ενώ η γιορτή καλά κρατεί, τελειώνει ένα ουσιαστικό στοιχείο, το κρασί, και η χαρά κινδυνεύει να σβήσει μέσα στην κριτική και τη δυσαρέσκεια των καλεσμένων. Πώς μπορεί μια γαμήλια γιορτή να συνεχιστεί μόνο με νερό; Είναι τρομερό, η νύφη και ο γαμπρός θα κάνουν άσχημη εντύπωση!

Η Παναγία είναι αυτή που αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και το παρουσιάζει διακριτικά στον Ιησού. Και Αυτός επεμβαίνει αθόρυβα, σχεδόν χωρίς να το δείχνει. Όλα διαδραματίζονται μυστικά, «παρασκηνιακά»: ο Ιησούς λέει στους υπηρέτες να γεμίσουν τις στάμνες με νερό, το οποίο γίνεται κρασί. Έτσι ενεργεί ο Θεός, με εγγύτητα, με διακριτικότητα. Οι μαθητές του Ιησού το αντιλαμβάνονται: βλέπουν ότι χάρη σε Αυτόν το γαμήλιο γλέντι έχει γίνει ακόμα πιο όμορφο. Και βλέπουν επίσης τον τρόπο δράσης του Ιησού, το ότι υπηρετεί εν τω κρυπτώ – έτσι είναι ο Ιησούς: μας βοηθά, μας υπηρετεί εν τω κρυπτώ, εκείνη τη στιγμή –, τόσο που τα κομπλιμέντα για το καλό κρασί πάνε στον γαμπρό, κανείς δεν το αντιλαμβάνεται, μόνο οι υπηρέτες. Έτσι αρχίζει να αναπτύσσεται μέσα τους ο σπόρος της πίστης, δηλαδή πιστεύουν ότι στον Ιησού είναι παρών ο Θεός, η αγάπη του Θεού.

Είναι ωραίο να σκεφτόμαστε ότι το πρώτο σημείο που επιτελεί ο Ιησούς δεν είναι μια εξαιρετική θεραπεία ή ένα θαύμα στον ναό της Ιερουσαλήμ, αλλά μια πράξη που ικανοποιεί μια απλή και συγκεκριμένη ανάγκη των απλών ανθρώπων, μια οικογενειακή πράξη, ένα θαύμα, ας πούμε, «στις μύτες των ποδιών», διακριτικό, αθόρυβο. Αυτός είναι έτοιμος να μας βοηθήσει, να μας ανορθώσει. Και τότε, αν είμαστε προσεκτικοί σε αυτά τα «σημεία», μας κατακτά η αγάπη του και γινόμαστε μαθητές του.

Υπάρχει όμως ένα άλλο διακριτικό χαρακτηριστικό του σημείου της Κανά. Γενικά, το κρασί που έδιναν στο τέλος της γιορτής ήταν το λιγότερο καλό. Ακόμα και σήμερα γίνεται έτσι, οι άνθρωποι σε εκείνο το σημείο δεν ξεχωρίζουν πολύ καλά αν είναι ένα καλό κρασί ή αν είναι ένα κρασί λίγο νερωμένο. Ο Ιησούς, από την άλλη, φροντίζει να τελειώσει το γλέντι με το καλύτερο κρασί. Συμβολικά αυτό μας λέει ότι ο Θεός θέλει το καλύτερο για εμάς, θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι. Δεν βάζει όρια και δεν το κάνει από συμφέρον. Στο σημείο του Ιησού δεν υπάρχει χώρος για απώτερα κίνητρα, για αξιώσεις προς τους συζύγους. Όχι, η χαρά που αφήνει ο Ιησούς στην καρδιά είναι χαρά πλήρης και ανιδιοτελής. Δεν είναι νερωμένη χαρά!

Προτείνω, λοιπόν, μια άσκηση που μπορεί να μας κάνει πολύ καλό. Ας προσπαθήσουμε σήμερα να «ψαχουλέψουμε» στις αναμνήσεις αναζητώντας τα σημεία που επιτέλεσε ο Κύριος στη ζωή μας. Ο καθένας ας πει: στη ζωή μου, τι σημεία έχει κάνει ο Κύριος; Ποιες οι ενδείξεις της παρουσίας του; Τα σημεία που έκανε για να μας δείξει ότι μας αγαπάει. Ας σκεφτούμε εκείνη τη δύσκολη στιγμή που ο Θεός με έκανε να βιώσω την αγάπη του… Και ας αναρωτηθούμε: με ποια σημεία, διακριτικά και περιποιητικά, με έκανε να νιώσω την τρυφερότητά του; Πότε ένιωσα τον Κύριο πιο κοντά, πότε ένιωσα την τρυφερότητά του, τη συμπόνια του; Ο καθένας από εμάς στην ιστορία του έχει αυτές τις στιγμές. Ας πάμε να ψάξουμε για αυτά τα σημεία, ας τα θυμηθούμε. Πώς ανακάλυψα την εγγύτητά του; Πώς έμεινε μια μεγάλη χαρά στην καρδιά μου; Ας ξαναζήσουμε τις στιγμές κατά τις οποίες βιώσαμε την παρουσία του και τη μεσολάβηση της Παναγίας.

Είθε αυτή, η Μητέρα, που είναι πάντα προσεκτική όπως στην Κανά, να μας βοηθήσει να φυλάξουμε σαν θησαυρό τα σημεία του Θεού στη ζωή μας.

———————-

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου