Άγγελος του Κυρίου από τον Πάπα Φραγκίσκο Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

 

 

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2021

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας, που είναι η τελευταία Κυριακή του Λειτουργικού Έτους, κορυφώνεται με μια κατάφαση του Ιησού, ο οποίος λέει: «Ναι, είμαι βασιλιάς» (Ιω 18,37). Λέει αυτά τα λόγια μπροστά στον Πιλάτο, ενώ το πλήθος φωνάζει για να τον καταδικάσουν σε θάνατο. Λέει ο Ιησούς: «Είμαι βασιλιάς», και το πλήθος κραυγάζει να τον καταδικάσουν σε θάνατο: μεγάλη αντίθεση! Η κρίσιμη ώρα έφτασε. Προηγουμένως, φαίνεται ότι ο Ιησούς δεν ήθελε οι άνθρωποι να τον προσφωνούν ως βασιλιά: ας θυμηθούμε εκείνη τη φορά μετά τον πολλαπλασιασμό των άρτων και των ιχθύων, όταν είχε αποσυρθεί μόνος του για να προσευχηθεί (βλ. Ιω 6,14-15).

Γεγονός είναι ότι η βασιλεία του Ιησού είναι πολύ διαφορετική από την εγκόσμια. «Η δική μου η βασιλεία – λέει στον Πιλάτο – δεν προέρχεται από αυτόν τον κόσμο» (Ιω 18.36). Δεν έρχεται για να κυριαρχήσει, αλλά για να υπηρετήσει. Δεν έρχεται με τα σημεία της δύναμης, αλλά με τη δύναμη των σημείων. Δεν είναι ενδεδυμένος με πολύτιμα διακριτικά, αλλά είναι γυμνός στον σταυρό. Και είναι ακριβώς στην επιγραφή που τοποθετείται στον σταυρό όπου ο Ιησούς ορίζεται ως «βασιλιάς» (βλ. Ιω 19,19). Η βασιλικότητά του είναι πραγματικά πέρα από τις ανθρώπινες παραμέτρους! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι βασιλιάς σαν τους άλλους, αλλά είναι βασιλιάς για τους άλλους. Ας το ξανασκεφτούμε αυτό: ο Χριστός, ενώπιον του Πιλάτου, λέει ότι είναι βασιλιάς όταν το πλήθος είναι εναντίον του, ενώ όταν τον ακολουθούσαν και τον επευφημούσαν είχε αποστασιοποιηθεί από αυτήν την επευφημία. Δηλαδή, ο Ιησούς δείχνεται κυρίαρχα ελεύθερος από την επιθυμία για φήμη και επίγεια δόξα. Και εμείς – ας αναρωτηθούμε – ξέρουμε να τον μιμηθούμε σε αυτό; Ξέρουμε να διαχειριζόμαστε την τάση μας να μας αναζητούν και να μας επιδοκιμάζουν συνεχώς ή κάνουμε τα πάντα για να μας εγκωμιάζουν οι άλλοι; Σε αυτό που κάνουμε, ειδικά στη χριστιανική μας ζωή, αναρωτιέμαι: τι έχει σημασία; Μετράει το χειροκρότημα ή η υπηρεσία;

Ο Ιησούς όχι μόνο αποφεύγει κάθε αναζήτηση για το γήινο μεγαλείο, αλλά κάνει επίσης τις καρδιές όσων τον ακολουθούν ελεύθερες και κυρίαρχες. Αυτός, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, μας ελευθερώνει από την υποταγή στον εχθρό. Το Βασίλειο Του είναι απελευθερωτικό, δεν έχει τίποτα καταπιεστικό. Αυτός αντιμετωπίζει κάθε μαθητή ως φίλο, όχι ως υπήκοο. Αν και ο Χριστός είναι υπεράνων όλων τον αρχόντων, δεν χαράζει διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αυτού και των άλλων. Αντίθετα θέλει αδέρφια με τα οποία να μοιραστεί τη χαρά του (βλ. Ιω 15,11). Ακολουθώντας τον δεν χάνει κανείς, τίποτα δεν χάνεται, αλλά αποκτάται η αξιοπρέπεια. Διότι ο Χριστός δεν θέλει γύρω του δουλοπρέπεια, αλλά ελεύθερους ανθρώπους. Και – ας αναρωτηθούμε τώρα – από πού γεννάται η ελευθερία του Ιησού; Το ανακαλύπτουμε επιστρέφοντας στην κατάφασή του ενώπιον του Πιλάτου: «Ναι, είμαι βασιλιάς. Εγώ γι’ αυτό γεννήθηκα και γι’ αυτό ήλθα στον κόσμο, για να φανερώσω την αλήθεια» (Ιω 18,37).

Η ελευθερία του Ιησού προέρχεται από την αλήθεια. Είναι η αλήθεια του που μας ελευθερώνει (βλ. Ιω 8,32). Αλλά η αλήθεια του Ιησού δεν είναι μια ιδέα, κάτι το αφηρημένο: η αλήθεια του Ιησού είναι μια πραγματικότητα, είναι ο ίδιος που κάνει την αλήθεια εντός μας, μας απαλλάσσει από τις μυθοπλασίες, από τα ψέματα που δημιουγούμε μέσα μας, από τη διπλή γλώσσα. Με το να είμαστε με τον Ιησού, γινόμαστε αληθινοί. Η ζωή του Χριστιανού δεν είναι μια ηθοποιία όπου μπορείς να φοράς τη μάσκα που σου ταιριάζει καλύτερα. Επειδή όταν ο Ιησούς βασιλεύει στην καρδιά, την ελευθερώνει από την υποκρισία, την απαλλάσσει από τις υπεκφυγές, από τη διπροσωπία. Η καλύτερη απόδειξη ότι ο Χριστός είναι ο βασιλιάς μας είναι η απομάκρυνση από ό,τι μολύνει τη ζωή, καθιστώντας την διφορούμενη, αδιαφανή, θλιβερή. Όταν η ζωή είναι διφορούμενη, λίγο εδώ, λίγο εκεί, είναι λυπηρή, είναι πολύ λυπηρή. Φυσικά, έχουμε συνεχώς να αντιμετωπίζουμε περιορισμούς και ελαττώματα: είμαστε όλοι αμαρτωλοί. Αλλά, όταν κάποιος ζει υπό την κυριαρχία του Ιησού, δεν διαφθείρεται, δεν γίνεται ψεύτικος, δεν είναι διατεθειμένος να καλύψει την αλήθεια. Δεν κάνει διπλή ζωή. Να θυμάστε καλά: αμαρτωλοί ναι, είμαστε όλοι αμαρτωλοί, διεφθαρμένοι όχι, ποτέ! Αμαρτωλοί ναι, διεφθαρμένοι ποτέ.

Είθε η Παναγία μας να μας βοηθήσει να αναζητούμε καθημερινά την αλήθεια του Ιησού, του Βασιλέα του Σύμπαντος, ο οποίος μας ελευθερώνει από τις επίγειες δουλείες και μας διδάσκει να δαμάζουμε τα ελαττώματά μας.

————————————–

Μετάφραση: π.Λέων Κισκίνης

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου