Άγγελος του Κυρίου από τον Πάπα Φραγκίσκο Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021

 

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Στη σημερινή Θεία Λειτουργία, το Ευαγγέλιο μιλά για έναν από τους γραμματείς που πλησιάζει τον Ιησού και τον ρωτά: «Ποια είναι η σπουδαιότερη απ’ όλες τις εντολές;» (Μκ 12,28). Ο Ιησούς απαντά παραθέτοντας τη Γραφή και λέει ότι η σπουδαιότερη εντολή είναι να αγαπάμε τον Θεό. Από αυτή, έπειτα, κατά φυσικό επακόλουθο, προέρχεται η δεύτερη: να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου (βλ. στ. 29-31). Ακούγοντας αυτή την απάντηση, ο γραμματέας όχι μόνο την αναγνωρίζει ως σωστή, αλλά κάνοντας το αυτό, αναγνωρίζοντάς την ως σωστή, επαναλαμβάνει σχεδόν τα ίδια λόγια που χρησιμοποίησε ο Ιησούς: «Σωστά, Διδάσκαλε. Είναι αλήθεια αυτό που είπες, να τον αγαπάει ο άνθρωπος με όλη την καρδιά του, με όλο το νου του, με όλη την ψυχή του και με όλη τη δύναμή του, και να αγαπάει τον πλησίον του όπως τον εαυτό του είναι σπουδαιότερο απ’ όλα τα ολοκαυτώματα και τις θυσίες» (στ. 32-33).

Μπορούμε να αναρωτηθούμε: Γιατί, δίνοντας τη συγκατάθεσή του, αυτός ο γραμματέας αισθάνεται την ανάγκη να επαναλάβει τα ίδια λόγια του Ιησού; Αυτή η επανάληψη φαίνεται ακόμη πιο εκπληκτική αν σκεφτούμε ότι είμαστε στο Ευαγγέλιο του Μάρκου, το οποίο έχει πολύ συνοπτικό ύφος. Ποιο είναι τότε το νόημα αυτής της επανάληψης; Αυτή η επανάληψη είναι μια διδασκαλία, για όλους εμάς που ακούμε. Διότι ο Λόγος του Κυρίου δεν μπορεί να ληφθεί σαν μια οποιαδήποτε είδηση. Ο Λόγος του Κυρίου πρέπει να επαναληφθεί, να γίνει δικός μας, να διατηρηθεί στην καρδιά μας. Η μοναστική παράδοση χρησιμοποιεί έναν τολμηρό αλλά πολύ συγκεκριμένο όρο. Λέει το εξής: τον Λόγο του Θεού πρέπει να τον «μηρυκάζουμε». Να «μηρυκάζουμε» τον Λόγο του Θεού. Μπορούμε να πούμε ότι είναι τόσο θρεπτικός που πρέπει να φτάσει σε κάθε πτυχή της ζωής: να εμπλέξει, όπως λέει ο Ιησούς σήμερα, ολόκληρη την καρδιά, ολόκληρη την ψυχή, ολόκληρο το νου, όλη τη δύναμη (βλ. στ. 30). Ο Λόγος του Θεού πρέπει να αντηχεί, και να αντηχεί μέσα μας. Όταν υπάρχει αυτή η εσωτερική ηχώ που επαναλαμβάνεται, σημαίνει ότι ο Κύριος κατοικεί στην καρδιά μας. Και μας λέει, όπως σ’ εκείνον τον καλό γραμματέα του Ευαγγελίου: «Δεν βρίσκεσαι μακριά από τη βασιλεία του Θεού» (στ. 34).

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ο Κύριος δεν αναζητά τόσο πολύ επιδέξιους σχολιαστές των Γραφών, αναζητά υπάκουες καρδιές, οι οποίες, αποδεχόμενες τον Λόγο του, να αφήνονται να αλλάξουν μέσα τους. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να εξοικειωθούμε με το Ευαγγέλιο, να το έχουμε πάντα ανά χείρας – έστω κι ένα μικρό Ευαγγέλιο τσέπης, στην τσάντα για να το διαβάζουμε και να το ξαναδιαβάζουμε, να είμαστε παθιασμένοι με αυτό. Όταν το κάνουμε αυτό, ο Ιησούς, ο Λόγος του Πατέρα, εισέρχεται στην καρδιά μας, γίνεται οικείος μαζί μας κι εμείς καρποφορούμε μαζί του. Ας πάρουμε για παράδειγμα το σημερινό Ευαγγέλιο: δεν αρκεί να το διαβάσουμε και να καταλάβουμε ότι πρέπει να αγαπάμε τον Θεό και τον πλησίον. Είναι αναγκαίο αυτή η εντολή, που είναι η «μεγάλη εντολή», να αντηχήσει μέσα μας, να αφομοιωθεί, να γίνει η φωνή της συνείδησής μας. Τότε δεν μένει νεκρό γράμμα στο συρτάρι της καρδιάς, διότι το Άγιο Πνεύμα κάνει τον σπόρο αυτού του Λόγου να φυτρώσει μέσα μας. Και ο Λόγος του Θεού ενεργεί, είναι πάντα σε κίνηση, είναι ζωντανός και αποτελεσματικός (βλ. Εβρ 4,12). Έτσι ο καθένας μας μπορεί να γίνει μια ζωντανή, διαφορετική και πρωτότυπη «μετάφραση». Όχι μια επανάληψη, αλλά μια ζωντανή, διαφορετική και πρωτότυπη «μετάφραση» του μοναδικού Λόγου της αγάπης που μας δίνει ο Θεός. Αυτό το βλέπουμε στη ζωή των Αγίων για παράδειγμα: κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλον, είναι όλοι διαφορετικοί, αλλά όλοι με τον ίδιο Λόγο του Θεού.

Σήμερα, λοιπόν, ας πάρουμε παράδειγμα από αυτόν τον γραμματέα. Ας επαναλάβουμε τα λόγια του Ιησού, ας τα κάνουμε να αντηχήσουν μέσα μας: «Να αγαπώ τον Θεό με όλη μου την καρδιά, με όλη μου την ψυχή, με όλο μου το νου και με όλη μου τη δύναμη και τον πλησίον μου όπως τον εαυτό μου». Και ας αναρωτηθούμε: αυτή η εντολή προσανατολίζει πραγματικά τη ζωή μου; Αντικατοπτρίζεται αυτή η εντολή στις μέρες μου; Θα μας κάνει καλό απόψε, πριν πέσουμε για ύπνο, να κάνουμε μια εξέταση συνείδησης πάνω σε αυτόν τον Λόγο, για να δούμε αν σήμερα αγαπήσαμε τον Κύριο και δώσαμε λίγο καλό σε όποιον έτυχε να συναντήσουμε. Είθε κάθε συνάντηση να δίνει λίγο καλό, λίγη αγάπη, που πηγάζει από αυτόν τον Λόγο.

Η Παρθένος Μαρία, στην οποία ο Λόγος του Θεού έγινε σάρκα, ας μας διδάσκει να δεχόμαστε στην καρδιά μας τα ζωντανά λόγια του Ευαγγελίου.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου