Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 9-6-2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή Κυριακή!

Το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας (βλ. Μκ 3,20-35) μας λέει ότι ο Ιησούς, αφού ξεκίνησε τη δημόσια διακονία του, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια διπλή αντίδραση: εκείνη των συγγενών του, που ανησυχούσαν και φοβόντουσαν μήπως τρελάθηκε λίγο, και εκείνη των θρησκευτικών αρχών, που τον κατηγορούσαν ότι ενεργούσε υποκινούμενος από ένα πονηρό πνεύμα. Στην πραγματικότητα, ο Ιησούς κήρυττε και θεράπευε τους αρρώστους με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Και ήταν ακριβώς το Πνεύμα που τον καθιστούσε εξόχως ελεύθερο, δηλαδή ικανό να αγαπά και να υπηρετεί χωρίς μέτρο και χωρίς όρους. Ο Ιησούς ελεύθερος. Ας σταθούμε λίγο για να αναλογιστούμε αυτήν την ελευθερία του Ιησού.

Ο Ιησούς ήταν ελεύθερος μπροστά στα πλούτη: γι’ αυτό άφησε την ασφάλεια του χωριού του, της Ναζαρέτ, για να ασπαστεί μια φτωχή ζωή γεμάτη αβεβαιότητες (βλ. Μτ 6,25-34), φροντίζοντας δωρεάν τους ασθενείς και όποιον ερχόταν να του ζητήσει βοήθεια, χωρίς ποτέ ο ίδιος να ζητήσει τίποτα σε αντάλλαγμα (βλ. Μτ 10,8). Αυτή είναι η δωρεά προσφορά της διακονίας του Ιησού. Και αυτή είναι επίσης η δωρεάν προσφορά κάθε διακονίας.

Ήταν ελεύθερος μπροστά στην εξουσία: πράγματι, αν και κάλεσε πολλούς να τον ακολουθήσουν, ποτέ δεν ανάγκασε κανέναν να το κάνει, ούτε ζήτησε ποτέ την υποστήριξη των ισχυρών, αλλά πάντα τοποθετούσε τον εαυτό του στο πλευρό των τελευταίων, διδάσκοντας τους μαθητές του να κάνουν το ίδιο, όπως είχε κάνει Αυτός (βλ. Λκ 22,25-27).

Τέλος, ο Ιησούς ήταν ελεύθερος μπροστά στην αναζήτηση της φήμης και της επιδοκιμασίας, και γι’ αυτό δεν σταμάτησε ποτέ να λέει την αλήθεια, ακόμη και με το τίμημα να μην γίνει κατανοητός (βλ. Μκ 3,21), να γίνει αντιδημοφιλής, σε σημείο να πεθάνει στον σταυρό, μην αφήνοντας τον εαυτό του να εκφοβιστεί, να εξαγοραστεί ή να διαφθαρεί από τίποτα και από κανέναν (βλ. Μτ 10,28).

Ο Ιησούς ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος. Ελεύθερος μπροστά στα πλούτη, ελεύθερος μπροστά στην εξουσία, ελεύθερος μπροστά στην αναζήτηση της φήμης. Και αυτό είναι σημαντικό και για εμάς. Πράγματι, αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να επηρεαστεί από την αναζήτηση της απόλαυσης, της εξουσίας, των χρημάτων ή της αποδοχής, γινόμαστε σκλάβοι όλων αυτών. Αν, ωστόσο, επιτρέψουμε στη δωρεάν αγάπη του Θεού να μας γεμίσει και να διευρύνει την καρδιά μας, και αν την αφήσουμε να ξεχειλίσει αυθόρμητα ανταποδίδοντάς τηνστους άλλους, με όλο μας το είναι, χωρίς φόβους, υπολογισμούς και προϋποθέσεις, τότε αναπτυσσόμαστε στηνελευθερία, και απλώνουμε το ωραίο της άρωμα ακόμη και γύρω μας.

Μπορούμε, λοιπόν, να αναρωτηθούμε: εγώ είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος; Ή μήπως αφήνομαι να φυλακιστώαπό τους μύθους του χρήματος, της εξουσίας και της επιτυχίας, θυσιάζοντας σε αυτά τη γαλήνη και την ειρήνη τη δική μου και των άλλων; Διαδίδω, στα περιβάλλοντα στα οποία ζω και εργάζομαι, δροσερό αέρα ελευθερίας, ειλικρίνειας, αυθορμητισμού;

Η Παρθένος Μαρία ας μας βοηθήσει να ζήσουμε και να αγαπήσουμε όπως ο Ιησούς μας δίδαξε, στην ελευθερία των παιδιών του Θεού (βλ. Ρωμ 8,15.20-23).

——————–

Μετάφραση: π.Λ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου