Άγγελος Κυρίου, από τον Πάπα Φραγκίσκο, Κυριακή 25/7/2021

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Το Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας αυτής της Κυριακής αφηγείται το γνωστό επεισόδιο του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων, με τους οποίους ο Ιησούς τρέφει περίπου πέντε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν έλθει για να τον ακούσουν (βλ. Ιω 6,1-15). Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς συμβαίνει αυτό το θαυμαστό σημείο: Ο Ιησούς δεν δημιουργεί τα ψωμιά και τα ψάρια από το τίποτα, όχι, αλλά ενεργεί ξεκινώντας από αυτό που του φέρνουν οι μαθητές. Ένας από αυτούς λέει: «Είναι εδώ ένα παιδί που έχει πέντε κρίθινα ψωμιά και δύο ψάρια· αλλά τι είναι αυτά για τόσους ανθρώπους;» (στ. 9). Είναι λίγο, δεν είναι τίποτα, αλλά είναι αρκετό για τον Ιησού.

Ας προσπαθήσουμε τώρα να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση αυτού του παιδιού. Οι μαθητές του ζητούν να μοιραστεί ό,τι έχει για να φάει. Φαίνεται ένα παράλογο αίτημα, ή μάλλον, άδικο. Γιατί να στερήσουν από έναν άνθρωπο, και προπαντός από ένα παιδί, αυτό που έφερε από το σπίτι και έχει δικαίωμα να το κρατήσει για τον εαυτό του; Γιατί να αφαιρέσουν από έναν, αυτό που δεν είναι αρκετό για να θρέψει όλους; Ανθρωπίνως σκεπτόμενοι, είναι παράλογο. Αλλά για τον Θεό όχι. Ακριβώς χάρη σε αυτό το μικρό δώρο, και συνεπώς ηρωικό, ο Ιησούς μπορεί να θρέψει όλους. Είναι ένα μεγάλο μάθημα για εμάς. Μας λέει ότι ο Κύριος μπορεί να κάνει πολλά με το λίγο που διαθέτουμε. Θα ήταν ωραίο να αναρωτιόμαστε κάθε μέρα: «Τι φέρνω στον Ιησού σήμερα;». Αυτός μπορεί να κάνει πολλά με μια δική μας προσευχή, με ένα δικό μας έργο αγάπης για τους άλλους, ακόμη και με ένα βάρος μας που παραδίδουμε στην ευσπλαχνία του. Τα μικρά μας πράγματα στον Ιησού, και Αυτός κάνει θαύματα. Στον Θεό αρέσει να ενεργεί έτσι: κάνει μεγάλα πράγματα ξεκινώντας από τα μικρά, από αυτά που προσφέρουμε δωρεάν.

Όλοι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της Βίβλου – από τον Αβραάμ μέχρι τη Μαρία έως το σημερινό αγόρι – δείχνουν αυτήν τη λογική της μικρότητας και του δώρου. Η λογική του δώρου είναι τόσο διαφορετική από τη δική μας. Εμείς προσπαθούμε να συσσωρεύσουμε και να αυξήσουμε αυτό που έχουμε. Απεναντίας, ο Ιησούς ζητά να δώσουμε, να ελαττώσουμε. Μας αρέσει να προσθέτουμε, μας αρέσουν οι προσθέσεις· στον Ιησού αρέσουν οι αφαιρέσεις, να αφαιρέσουμε κάτι για να το δώσουμε στους άλλους. Εμείς θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε για τον εαυτό μας· ο Ιησούς εκτιμά όταν μοιραζόμαστε με τους άλλους, όταν συμμεριζόμαστε. Είναι περίεργο ότι στις αφηγήσεις του πολλαπλασιασμού των άρτων που αναφέρονται στα Ευαγγέλια, δεν εμφανίζεται ποτέ το ρήμα «πολλαπλασιάζω». Πράγματι, τα ρήματα που χρησιμοποιούνται είναι του αντίθετου σημείου: «κόβω σε κομμάτια», «δίνω», «μοιράζω» (βλ. Ιω 6,11·Μτ 14,19·Μκ 6,41·Λκ 9,16). Αλλά το ρήμα «πολλαπλασιάζω» δεν χρησιμοποιείται. Το αληθινό θαύμα, λέει ο Ιησούς, δεν είναι ο πολλαπλασιασμός που προκαλεί υπερηφάνεια και έπαρση, αλλά το μοίρασμα, ο συμμερισμός, που αυξάνει την αγάπη και επιτρέπει στον Θεό να κάνει θαύματα. Ας προσπαθήσουμε να μοιραστούμε περισσότερο, ας δοκιμάσουμε αυτήν την οδό που μας διδάσκει ο Ιησούς.

Και σήμερα, ο πολλαπλασιασμός των αγαθών δεν επιλύει τα προβλήματα χωρίς μια δίκαιη κατανομή. Έρχεται στο νου η τραγωδία της πείνας, η οποία επηρεάζει ιδιαιτέρως τους πιο μικρούς. Υπολογίστηκε – επισήμως – ότι κάθε μέρα στον κόσμο περίπου επτά χιλιάδες παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν για λόγους που σχετίζονται με τον υποσιτισμό, επειδή δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν. Μπροστά σε σκάνδαλα όπως αυτά, ο Ιησούς απευθύνει μια πρόσκληση σε εμάς, μια πρόσκληση παρόμοια με αυτήν που πιθανώς έλαβε το αγόρι του Ευαγγελίου, που δεν έχει κανένα όνομα και στο οποίο όλοι μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας: «Θάρρος, δώσε το λίγο που έχεις, τα ταλέντα σου, και τα αγαθά σου, βάλε τα στη διάθεση του Ιησού και των αδελφών. Μην φοβάσαι, τίποτα δεν θα χαθεί, γιατί, αν μοιράζεσαι, ο Θεός πολλαπλασιάζει. Πέταξε την ψεύτικη μετριοφροσύνη να νιώθεις ανεπαρκής, έχε εμπιστοσύνη. Πίστεψε στην αγάπη, πίστεψε στη δύναμη της υπηρεσίας, πίστεψε στη δύναμη της προσφοράς.

Είθε η Παρθένος Μαρία, η οποία απάντησε «ναι» στην ανήκουστη πρόταση του Θεού, να μας βοηθήσει να ανοίξουμε την καρδιά μας στις προσκλήσεις του Κυρίου και στις ανάγκες άλλων.

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου