Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Τα τρία είδη οικουμενισμού

Συναντώντας την Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας ο Ποντίφικας  υπενθύμισε το αίμα που ενώνει τους χριστιανούς μάρτυρες κάθε ομολογίας και πρότεινε  και μια νέα οδό που μπορεί άμεσα να ακολουθήσουμε και είναι ο οικουμενισμός «για το φτωχό» και «εκείνη για την ιεραποστολή».

Υπάρχει ο οικουμενισμός του αίματος, υπάρχει ο οικουμενισμός του φτωχού και υπάρχει επίσης ο οικουμενισμός της ιεραποστολής.

Στην ομιλία του ενώπιον του Πατριάρχη Νεοφύτου  και της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ο Πάπας Φραγκίσκος  υπέδειξε μία άμεση μέθοδο που μπορούμε όλοι οι χριστιανοί να ακολουθήσουμε  για την ενότητα των χριστιανών που ανήκουν  σε διάφορες ομολογίες. Υπάρχουν Εκκλησίες ήδη ενωμένες, παρά τις όποιες διαιρέσεις, τις συγκρούσεις και τις δογματικές διαμάχες τους, από το μαρτύριο και τη δίωξη στον οικουμενισμό του αίματος που έχει ήδη αναφέρει ο Πάπας πολλές φορές. Μη ξεχνάμε πως οι διώκτες δεν κάνουν διάκριση όταν επιτεθούν τους πιστούς του Χριστού και στους τόπους προσευχής τους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στους Βούλγαρους Χριστιανούς που «υπέφεραν για  το όνομα του Ιησού, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διωγμών του περασμένου αιώνα». Και υπενθύμισε τους «πολλούς άλλους αδελφούς και αδελφές στον κόσμο» που «εξακολουθούν να υποφέρουν εξαιτίας της πίστης τους» ζητώντας από μας να μην παραμείνουμε κλειστοί, αλλά να ανοίξουμε τους εαυτούς μας, διότι  μόνο με αυτόν τον τρόπο οι σπόροι αποδίδουν καρπούς ».

Ο Πάπας, αναφερόμενος στο Angelo Roncalli, τον μελλοντικό  Ιωάννη ΧΧΙΙΙ, ο οποίος εδώ στη Βουλγαρία ήταν Αποστολικός  Εκπρόσωπος, επανέλαβε τη μαρτυρία του και κάλεσε τους Χριστιανούς να «περπατούν και να  συνεργάζονται για να δίνουν  μαρτυρία για τον Κύριο, ειδικότερα εξυπηρετώντας τους φτωχότερους και τους πιο ξεχασμένους αδελφούς , στους οποίους ο ίδιος ο Ιησούς είναι παρών». Αυτός είναι "ο οικουμενισμός των φτωχών". Μπορείτε να είστε ήδη ενωμένοι, μπορείτε ήδη να περπατάτε μαζί ανεξάρτητα από τους λεκτικούς διαλόγους και τις θεολογικές διαφορές. Το Ευαγγέλιο μπορεί να γίνει μάρτυρας μαζί με εκείνους που υποφέρουν.

Ο τρίτος οικουμενισμός συνδέεται με την αποστολή και την κοινωνία, βασισμένη στο παράδειγμα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου: είναι αυτή της ιεραποστολής. Μπορείτε να περπατήσετε μαζί προσπαθώντας να αναγγέλλετε το Ευαγγέλιο. Ο Πάπας επέμεινε ιδιαίτερα στους νέους: «Πόσο σημαντικό είναι, σε σχέση με τις αντίστοιχες παραδόσεις και ιδιαιτερότητες, να βοηθήσουμε τους νέους και μαζί να βρούμε τρόπους να μεταδώσουμε την πίστη σύμφωνα με γλώσσες και μορφές που επιτρέπουν στους νέους να βιώσουν τη χαρά ενός Θεού που τους αγαπάει και τους καλεί! "

Ο διάλογος των θεολόγων, ο δρόμος για την αποσαφήνιση των ανοιχτών θεμάτων - που στην περίπτωση των Ορθοδόξων δεν αγγίζουν τα ουσιώδη στοιχεία της πίστης και των μυστηρίων - είναι σημαντική. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πάνω απ’ όλα, κινδυνεύει να παραμείνει κάτι μακρινό, υποβιβασμένο στους τομείς των εμπειρογνωμόνων. Αυτό που μπορεί να επηρεάσει τη συγκεκριμένη ζωή των χριστιανών διαφόρων δογμάτων που ζουν δίπλα-δίπλα είναι η πρόταση ενός οικουμενισμού που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε τις απαντήσεις άνωθεν. Ο οικουμενισμός της μαρτυρίας και της αποστολής. Έτσι η ενότητα των Χριστιανών θα είναι ένα σημάδι της αδελφοσύνης και της ειρήνης για τον κόσμο.

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos